Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi asia yhdistää joka toista kodin tulipaloa – "Niitä ei ole riittävästi, ne eivät toimi, ne ovat liian vanhoja tai ne on väärin asennettu"

Kahden tai useamman asunnon asuinrakennuspaloja tarkasteltaessa selviää, että joka toisesta asunnosta puuttuivat toimivat palovaroittimet vuosien 2016–2020 välillä.

Näin pelastustoimen tilastoihin pohjautuen tiedottaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK), jonka keväällä julkaisemasta tutkimuksesta kävi ilmi, että vuokrataloasunnoissa peräti 70 prosentissa oli puutteita palovaroittimissa.

– Taloyhtiöt voivat lisätä merkittävästi asukkaidensa turvallisuutta ja pelastaa ihmishenkiä asennuttamalla kaikkiin asuntoihin palovaroittimet ja pitämällä ne toimintakunnossa, SPEK tiedottaa.

Pelastusopiston tekemän kansalaistutkimuksen perusteella 96,5 prosenttia suomalaisista ilmoitti, että kodista löytyy palovaroitin.

– Tilanne ei ole kuitenkaan näin hyvä, sillä havaitsimme ARAn (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen) kanssa tekemässämme tutkimuksessa, että 70 prosentissa vuokra-asunnoista on jokin puute palovaroittimissa, SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta sanoo keskusjärjestön tiedotteessa.

Palovaroittimissa on erilaisia puutteita, Telaranta jatkaa.

Tilanne ei ole kuitenkaan näin hyvä.

Kari Telaranta

– Niitä ei ole riittävästi, ne eivät toimi, ne ovat liian vanhoja tai ne on väärin asennettu

– Lisäksi kuolemaan johtaneissa tulipaloissa noin 63 prosenttia asunnoista oli ilman palovaroittimia tai ne eivät olleet toimintakunnossa. Tässä on otettu huomioon vuosina 2009–2018 kaikki ne asuntopalot, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa, Telaranta kertoo SPEKin tiedotteessa.

Näitä tutkimustuloksia tukevat myös pelastustoimen tilastot, jotka kertovat, että viimeisen viiden vuoden aikana puolessa taloyhtiöiden asuntopaloista ei ollut palovaroitinta lainkaan tai varoittimessa ei ollut paristoa tai se ei toiminut, SPEK tiedottaa.

Tulipaloja taloyhtiöiden asunnoissa oli lähes 8 300 vuosina 2016–2020.

Lisäksi SPEK tiedottaa, että palovaroitin on tehokas keino vähentää palokuolemia ja taloudellisia vahinkoja

Taloyhtiöitä kannustetaan ottamaan suurempaa roolia asuntojen palovaroittimista, SPEK tiedottaa.

Valtaosassa taloyhtiöistä vastuu palovaroittimista on tällä hetkellä asukkaalla itsellään.

SPEK, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja LähiTapiola kampanjoivat yhdessä sen puolesta, että taloyhtiöt ottaisivat suuremman roolin ja asennuttaisivat kaikkiin asuntoihin palovaroittimet.