Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa harkitsee toisen Nupin perustamista nuorten avuksi – Nuoret haluavat apua nopeasti, selviää kaupungin kyselystä

Vantaan kaupunki selvittää mahdollisuuksia toisen nuortenkeskus Nupin perustamiselle. Nuppi toimii tällä hetkellä Tikkurilassa Vernissakadulla. Lisäksi Nupilla on satelliittitoimipiste Myyrmäessä nuorisotila-Arkin yhteydessä. Nuppi tarjoaa matalan kynnyksen palvelua, jonne pääsee ilman lähetettä. Nuppi auttaa nuoria esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeasioissa, elämänhallinnan kysymyksissä sekä sosiaalisissa suhteissa.

Toiseen nuppiin liittyvä selvitystyö on tarkoitus tehdä kevään aikana. Vantaan kaupungin vs. psykososiaalisten palvelujen palvelupäällikkö Reetta Voutilainen tietää, että tarve toiselle Nupille on suuri.

Kaupunki toteutti vantaalaisnuorille mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyvän kyselyn viime kesänä. Kyselyyn vastasi lähes 500 nuorta. Kyselyllä haluttiin Voutilaisen mukaan selvittää ennen kaikkea millaisia palveluja nuoret kaipaavat. Kyselyn tuloksia on tarkoitus hyödyntää Vantaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisessä sekä Vantaa-Kerava–hyvinvointialueen yhteisessä sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistyössä.

Lue lisää: Korona on lisännyt perheiden ja nuorten avuntarvetta Vantaalla – Palvelupäällikkö: Kouluista tulee nyt huolestuttavaa viestiä

Kyselyn tulosten myötä tuli Voutilaisen mukaan viimeistään näkyväksi, että toiselle Nupille on tarvetta. Voutilainen sanoo kyselyn tuloksissa nousseen nuorten toive saada palvelua helposti ja nopeasti.

– Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista kertoi haluavansa saada yhteyden palveluihin sähköisesti. Lisäksi nuoret toivovat yhteydenottomahdollisuuksia iltapäivällä ja illalla, hän kertoo.

Yhteiskunnan rakenteellisia ongelmia ei voida hoitaa mielenterveyspalveluilla.

Reetta Voutilainen

Ensiyhteydenoton jälkeen nuoret ovat halukkaita tapaamaan työntekijöitä kasvotusten.

– Nuoret toivoivat kuitenkin mahdollisuuden tavata työntekijää vaikkapa kävelyllä tai kahvilassa, hän sanoo.

Nuppiin rekrytoidaan parhaillaan kolmea uutta sairaanhoitajaa ja psykologia osana kaupungin koronaepidemian toipumissuunnitelmaa. Moniammatilliseen tiimiin kuuluu myös lääkäri, perheterapeutti, sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia.

– Meillä on tällä hetkellä 12 työntekijää, joten neljän työntekijän vahvistus on hyvä. Toisaalta avun tarve on tällä hetkellä niin suurta, että tällä määrällä pääsemme alkuun, hän toteaa.

Voutilainen sanoo moniammatillisuuden olevan tärkeää, jotta nuoria voidaan auttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

– Monesti nuori ei itsekään välttämättä osaa sanoittaa mihin kaikkiin asioihin hän tarvitsee apua. Nuoret eivät myöskään monesti tiedä kaikista palveluista.

Lue lisää: Koronaviruksesta ja etäkoulusta nuorille aiheutuva ahdistus on ruuhkauttanut Nuortenkeskus Nupin linjoja – "Soitamme kaikille takaisin"

Voutilaisen mukaan nuorten vanhemmille tarjottavan yksilö- ja ryhmämuotoisen tuen kehittäminen on yksi ensi vuoden tärkeimpiä tavoitteita ja sen avulla pyritään tukemaan myös nuoria.

– On myös tärkeä tunnustaa, että esimerkiksi yhteiskunnan rakenteellisia ongelmia ei voida hoitaa mielenterveyspalveluilla vaikka ilmioireet siltä näyttäisivätkin. Pitäisi miettiä, mitkä esimerkiksi ovat juurisyitä sille, että kouluterveyskyselyn mukaan nuorten ahdistuneisuus, yksinäisyys ja koulu-uupumus on noussut edellisiin kyselyihin verrattuna ja erityisesti tyttöjen osalta, hän kertoo.

Voutilainen arvioi, että jos uusi Nuppi perustetaan, tulee se sijoittumaan Länsi-Vantaalle.