Pikkukeskosten aivoja vaurioittavat sekä hapen puute että liika happi, selviää Husin suurtutkimuksesta

Hapen annostelulla on valtava vaikutus pikkukeskosten aivoille, selviää uudesta suurtutkimuksesta. Husin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) tutkimuksen mukaan aivoja ei vahingoita pelkästään hapen puute, vaan myös liika hapensaanti.

– ”Sopiva määrä happea on elintärkeää, mutta sekä liian vähäinen että liiallinen määrä happea voivat olla haitallista aivoille. Alkuvaiheiden lisähappea tuleekin annostella tarkasti, jotta pystytään ehkäisemään aivovaurioita ja myöhempiä kehityspoikkeavuuksia, sanoo tiedotteessa osastonlääkäri Krista Rantakari Vastasyntyneiden teho-osasto Saarelta.

Tutkimuksen mukaan hapenpuute ja liika hapensaanti vahingoittavat eri osia aivoista. Liian vähäinen happimäärä ensimmäisinä elinpäivinä vaurioittaa aivojen valkeaa ainetta ja liiallinen hapensaanti aivokuorta.

– Kahden vuoden kehitysseurannassa varhaiselle hapenpuutteelle ja hapen ylimäärälle altistuneiden pikkukeskosten neurologinen kehitys oli heikompaa kuin niiden keskosten, joilla ei ole ollut näitä happeuttumispoikkeavuuksia, Rantakari kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin massadatan avulla yhteyttä keskosten kolmen ensimmäisen elinpäivän happiarvojen ja happihoidon yhteyttä myöhemmin havaittuihin aivovaurioihin. Tutkimuksessa oli mukana hyvin paljon etuajassa syntyneitä lapsia eli ennen raskausviikkoa 28 syntyneitä.

Nykyisin pystytään pelastamaan jopa neljä kuukautta etuajassa (viikoilla 22–23) syntyneitä ja jopa alle 500 gramman painoisia keskosia. Erittäin epäkypsinä syntyneiden pikkukeskosten alkuvaiheissa voi kuitenkin syntyä pitkäaikaisia elämänlaatuun vaikuttavia ongelmia, kuten aivovaurioita.

– Meidän tulee olla erityisen tarkkoja hapen annostelussa. Hapen ylimäärä lisää myös ennenaikaisten lasten vaikean verkkokalvosairauden ja näkövamman riskiä, kun taas hapen puute lisää kuolleisuutta, sanoo tiedotteessa osastonylilääkäri Marjo Metsäranta.

Keskos et

Suurin teho-osasto Naistenklinikalla

Marraskuun 17. päivänä vietetään kansainvälistä keskoslasten päivää. Päivän kunniaksi Helsingin Naistenklinikka valaistaan Husin ja Kummien yhteistyönä.

Keskosella tarkoitetaan ennen raskausviikkoa 37 syntynyttä lasta. Normaali raskaus kestää 40 viikkoa.

Erittäin ennenaikaisia keskosia ovat ennen raskausviikkoa 28 syntyneet vauvat.

Suomessa noin joka 20:s vauva syntyy keskosena, maailmassa joka 10:s.

Vastasyntyneiden teho-osasto Saari Naistenklinikalla on Suomen suurin vastasyntyneiden teho-osasto.

Naistenklinikalle on keskitetty kaikki Husin alueen vaikeimmat riskiraskaudet ja hyvin ennenaikaiset synnytykset.

Vuonna 2020 Husin sairaaloissa syntyi 15 967 vauvaa eli joka kolmas kaikista Suomessa syntyneistä lapsista. Vastasyntyneiden teho-osastolla hoidettiin 1 856:ta vastasyntynyttä. Vauvoista 740 eli 8,6 prosenttia syntyi ennenaikaisena. 124 painoi syntyessään alle 1 500 g ja heistä 42 painoi alle 1 000 g.

Lähde: Hus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut