Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pappi Kari Kanala uskoo Huuhkajien MM-unelman jatkuvan tämän illan jälkeen ja syyttää Fifaa korruptiosta – Tällaiset ovat loppuunmyydyn Ranska-ottelun koronatoimet

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa Ranskaa vastaan pääsystä MM-kisojen jatkokarsintaan tänä iltana klo 21.45 alkaen Helsingin Olympiastadionilla.

Noin 32 000 kannattajaa seuraa paikan päällä ottelua, jota jännittäessä lisämausteita tuovat koronatilanteen vaatimukset sekä MM-kisojen järjestäjämaan Qatarin ihmisoikeuksia rikkova toiminta.

Jokainen lipunostaja on saanut tämän päivän aikana tekstiviestin, jossa on annettu ohjeet, jotta Olympiastadionille saapuminen on mahdollisimman sujuvaa ja terveysturvallista, Palloliiton viestintäpäällikkö Taru Nyholm kertoo.

– Tekstiviestissä on myös kerrottu, mistä saa lisätietoa, jos on vielä kysymyksiä mielessä.

– Olemme suositelleet, että katsojien kannattaa saapua viimeistään tuntia ennen ottelun alkua paikan päälle, Nyholm sanoo.

Ottelussa edellytetään kasvomaskin käyttöä stadionilla koko pelin ajan. Alle 12-vuotiaille katsojille kasvomaskin käyttöä suositellaan.

Ihmisiä on kuollut paljon, kun on rakennettu infraa MM-kisoja varten.

Kari Kanala

Stadionin portit avautuvat katsojille jo kaksi tuntia ennen ottelun alkua eli tuntia aikaisemmin kuin normaalisti maajoukkuepeleissä, Nyholm kertoo.

Näin vältetään myös sisäänkäyntien ruuhkautumista, Nyholm huomauttaa.

– Olemme lisänneet myös ohjeistusta sisäänkäynneille. Porttien ulkopuolella kiertää ohjeistajia, jotka neuvovat yleisöä ja vastaavat kysymyksiin.

– Sisääntuloväylillä on ihmisiä avustamassa katsojia lippujen lukemisen kanssa. Myös järjestyksenvalvojien määrää on kasvatettu.

Suomi pyrkii siis saavuttamaan paikan MM-kisoista, jotka järjestetään Arabian niemimaan kaakkoisosassa sijaitsevassa Qatarissa.

Kisainfraa rakentavat siirtotyöläiset ovat tehneet töitä henkensä kaupalla.

Kisojen järjestämämaan toimintaa ovat kritisoineet niin Palloliitto, pelaajat kuin moni muukin taho.

Maailman rikkaimpiin valtioihin lukeutuvan Qatarin ihmisoikeustilanne ei ole ollut Ranska-peliä edeltävänä aikana yhtä pinnalla kuin joidenkin muiden otteluiden yhteydessä, Taru Nyholm arvioi.

– Tuntuu, että Suomen erinomainen tulos Bosnia-Hertsegovina-ottelusta on kiinnittänyt median huomion Ranska-ottelun valtavaan panokseen.

Suomi voitti vierasottelussaan Bosnia-Hertsegovinan maalein 3–1 viime lauantaina.

Palloliitossa tiedostetaan ja ymmärretään oikein hyvin kritiikki, jota Qatarin toimintaan on suunnattu, Nyholm huomauttaa.

– Olemme hyvin tietoisia Qatarin MM-kisoihin liittyvistä karmeista ongelmista. Hakuprosessi ei kestäisi nykypäivänä päivänvaloa ja ihmisoikeusloukkaukset stadionien rakennustyömailla ovat järkyttäviä sekä kiistattomia.

– Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä Pohjoismaiden jalkapalloliittojen kanssa, jotta siirtotyöläisten oloihin saataisiin parannuksia.

Vastaavia vääryyksiä ei saisi enää koskaan tapahtua jalkapallon nimissä, Nyholm jatkaa.

– Olen todella ylpeä ja iloinen Huuhkajien pitkäaikaisen kapteenin Tim Sparvin aktiivisesta otteesta Qatarin tilanteeseen. Lisäksi on todella tärkeää ja arvokasta, että media tarttuu aiheeseen ja nostaa epäkohtia päivänvaloon.

Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra ja futiskannattaja Kari Kanala toteuttaa tänä iltana antaumuksellisesti kanavasurffailua.

Ensitreffit alttarilla -tv-ohjelma alkaa kello 21 ja Suomen MM-karsintamatsi alkaa 21.45.

Vartin verran Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija saa olla kuin tulisilla hiilillä pujotellessaan kanavalta toiselle.

Eivätkä parisuhde- ja jalkapalloromantikon ristiriidat pääty siihen.

Suomi karsii pääsystä Qatarissa järjestettäviin MM-kisoihin ja tässä tapauksessa futiskarkeloiden isäntämaalla on todellakin väliä.

– Futiskisoja on viety maihin, joissa demokratia ei kukoista. Ihmisiä on kuollut paljon, kun on rakennettu infraa MM-kisoja varten. Se on kamalaa, Kanala pohtii.

Kanalan syyttävä sormi osoittaa kansainvälisen jalkapalloliiton, Fifan, suuntaan.

– Raha ja korruptio ovat ratkaisseet paikkoja, joissa jalkapallon MM-kisoja järjestetään.

Vuonna 2010 kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi jalkapallon MM-kisat upporikkaalle Qatarille.

Alusta saakka oli selvää, etteivät projektit valmistuisi ilman siirtotyöläisiä, joiden tilanne Qatarissa ei ole jäänyt huomiotta jalkapalloväeltä, Kanala huomauttaa.

Esimerkiksi jalkapalloilija Riku Riski kieltäytyi osallistumasta Suomen maajoukkueen mukana treenileirille, koska ne järjestettiin vuonna 2019 Qatarissa.

Riku Riski ei tyytynyt pelkästään puhumaan ongelmista Qatarissa. Hän konkretisoi järjestelyiden aiheuttamaa kärsimystä koskevan kritiikkinsä jättäytymällä ulos jostain sellaisesta, josta lähes kaikki futisjuniorit unelmoivat, eli Suomen maajoukkueen edustamisesta.

– Iso käsi Riku Riskille, joka nosti asian esille. Hän on sankari, Kanala sanoo.

Joka tapauksessa Kanala aikoo huipentaa tiistain Suomen ja Ranskan kohtaamiseen ja seuraa ottelua tapansa mukaan Huuhkajien maajoukkuepaita päällään.

Aikatauluhaasteiden ja työkiireiden takia hän ei pääse tällä kertaa katsomaan Suomen maajoukkueen kotiottelua Olympiastadionin katsomosta.

– Luulen, että Ranska voittaa. Jos tauolle mentäessä ottelu on vielä tasan, niin sitten Suomella on sauma. Suomi pelasi niin hyvin Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Olympiastadionin nurmella esiintyy tiistai-iltana kaksi joukkuetta, joita Kanala arvostaa.

Vierasjoukkue Ranska on erityinen jalkapallomaa, Kanala näkee.

– Ranskan maajoukkueessa yhdistyy monta elementtiä, kova taitotaso ja vahvat persoonat.

Ja totta kai, Suomen maajoukkue, on keskellä Kanalan futissydäntä.

– Suomen vahvuus on joukkuehenki. Joukkueen suurimmat tähdet tekevät kovasti töitä ja saavat yleisön mukaansa.

– Esimerkiksi Teemu Pukki tekee tolkuttomasti töitä ja Glen Kamara on tosi nöyrä pelaaja, hyvällä tavalla.

Suomen maajoukkueen lankoja pitää käsissään valmentaja Markku Kanerva, joka tuntuu olevan aidosti kiinnostunut pelaajistaan ihmisinä, Kanala arvioi.

– Sillä on merkitystä, miten valmentaja näkee pelaajat pelin ulkopuolella.

Ja vaikka Kanala epäileekin, että Suomi ei voita Ranskaa tai välttämättä pelaa edes tasatulosta tänä iltana, niin hän silti uskoo Huuhkajien etenevän MM-kisojen jatkokarsintaan.

– Bosnia-Hertsegovina on sisuuntunut Suomelle hävitystä tappiostaan ja kaapii vähintään tasurin Ukrainaa vastaan.