Heureka päätyi katastrofien keskelle – Tiedekeskuksessa luonnonvoimien aiheuttamia mullistuksia katsotaan ohi uutisotsikoiden ihmisten selviytymiskyvyn ytimeen

Näyttely: Sujuuko yhteistyö pelastusoperaatiossa? Heurekassa pääsee kokeilemaan.

Myrsky, maastopalo, maanjäristys, tulva. Heurekan uuden näyttelyn neljässä kokemushuoneessa jylläävät luonnonvoimat, joiden aiheuttamia katastrofeja koetaan yhä useammin eri puolilla maailmaa. Tiedekeskuksessa yleisö kuitenkin pääsee luonnonvoimien keskelle turvallisesti, sillä ne koetaan audiovisuaalisten videotaideteosten avulla.

Näyttelyn nimi, Katastrofien keskellä, ilmentää nokkelasti paitsi käsiteltävää aihetta myös näyttelyn rakennetta ja sitä mikä on koko näyttelyn ydin.

– Yhteistyö ja luottamus, näyttelytuottaja Jussi Kahlos ja muotoilija Touko Korhonen Heurekasta sanovat lähes yhteen ääneen.

– Niistä syntyy ihmisten kyky selviytyä, resilienssi.

Resilienssiin liittyvä alue sijaitsee näyttelytilassa kaiken keskellä.

Keskiosassa pelattavana on erilaisia yhteistyötä ja luottamusta testaavia pelejä, joissa esimerkiksi toimitetaan apua ohjailemalla palloja reikälevyn pinnalla tai käydään noutamassa hädässä olevia ihmisiä helikopterilla ja viedään heitä turvaan pelastusalukselle.

Yhteistä kaikille peleille on, että mitään niistä ei voi onnistuneesti pelata yksin. Toiminnan sujumiseksi on käytettävä samanaikaisesti useita ohjaimia tai tarvitaan vaikkapa toinen ihminen antamaan ohjeita sokkona toimivalle.

– Pelillä saadaan luotua tilanteita, joissa ihmiset joutuvat luottamaan toisiinsa, Kahlos kiteyttää.

Keskialueelta näyttelyvieraat voivat siirtyä kokemushuoneisiin. Niissä taiteilija László Zsolt Bordosin audiovisuaaliset videotaideteokset luovat moniaistillista kokemusta luonnonvoimien pysäyttämättömästä voimasta

– Tämän jälkeen nähdään ihmisten tarinoiden kautta, minkälaisia vaikutuksia suurilla luonnonvoimilla on ihmisten elämään. Sitten palataan taas keskiosaan, jossa ehkä sitten entisestään kirkastuu se, että nimenomaan yhteistyön ja luottamuksen parantaminen auttaa meitä paremmin kestämään ja selviytymään näiden voimien keskellä.

Katastrofien jälkiä ei näyttelyssä esitellä uhriluvuin eikä muutenkaan perinteisen uutiskuvaston tapaan.

– Täällä keskitytään tilanteeseen, jossa televisioryhmät eivät enää ole paikalla ja videokamerat ovat sammuneet. Eli ei otsikoihin päätyvään aineistoon, vaan arjen sankaruuteen, Kahlos muotoilee.

– Tarkoitus on tehdä se erilaisten esineiden kautta, Korhonen kertoo ja näyttää pahvilaatikkoa. Se on toisinto keskoskaapista, jonka SPR:n teknikko teki roudarinteippiä ja muita saatavissa olleita tarvikkeita käyttäen vastasyntyneelle Iranin Bamissa 2003 suurta tuhoa aiheuttaneen maanjäristyksen jälkeen.

–  Sama henkilö on tehnyt näitä kaksi, eli tämän toisen meille varta vasten näyttelyä varten, Korhonen hymyilee.

Hän esittelee myös hellyttävän neulotun lelun.

– Tämä on suoraan Australiasta peräisin oleva nalle, jollaisia eräs Australian Punaisen Ristin vapaaehtoinen kutoi meille säkillisen.

Koko perheen käyntikohteena Heurekassa on pohdittu tarkoin sitä, että näyttelyn kaikki osiot sopivat myös lapsille.

– Immersiohuoneetkaan eivät ole pelottavia, Korhonen lupaa videotaiteen avulla luoduista luonnonvoimista.

Näyttelyssä keskitytään erityisesti myönteiseen. Kahlos viittaa esimerkiksi Rutger Bregmanin teokseen Hyvän historia.

– Siinä keskeinen pointti on se, että ääritilanteet tuovat ihmisissä hyvät puolet esiin. Katastrofia ei seuraa hillitön anarkia, vaan puhalletaan yhteiseen hiileen.

Korhonen jatkaa kommentilla, jonka SPR:n eläkkeelle jäänyt Kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi esitti jo ensimmäisissä näyttelyä pohjustaneissa keskusteluissa.

– Tärkeintä resilienssiä on se, että moikkaa naapuria.

Katastrofien keskellä -näyttely Heurekassa aukeaa lauantaina 20.11.

Lue myös:

Nobelisti piipahti Heurekassa seisomassa oman oivalluksensa päällä

Heurekan arkkitehtuuri tihkuu tiedettä ja teknologiaa – radanpuoleisella kaltevalla lasiseinällä on myös yksi jokapäiväisessä arjessa vaikuttava tarkoitus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut