Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko vaihtamassa pois öljylämmityksestä? Nyt tarkkana! Liikkeellä väärää tietoa avustuksista ja jopa väärennettyjä päätöksiä

Öljylämmityksen vaihtajille on liikkeellä väärää tietoa ja jopa väärennettyjä avustuspäätöksiä, kerrotaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely) tiedotteessa.

Pirkanmaalla on ely-keskuksen tietoon tullut tapauksia, joissa lämmitysalan urakoitsija on toimittanut öljylämmityksen vaihtoa suunnittelevalle asiakkaalle virheellistä tietoa avustuksen ehdoista. Pahimmillaan öljylämmityksen vaihtaja on jopa saanut urakoitsijalta ely-keskuksen päätöstä muistuttavan viestin avustuksen myöntämisestä.

– Alan toimijat ovat lähtökohtaisesti luotettavia. Kehotamme kuitenkin öljylämmityksen vaihtajia huolellisuuteen. Jos asiakas luottaa urakoitsijan tarjoamiin virheellisiin dokumentteihin tai suullisiin tietoihin, vaarana on, että remontti ei täytäkään avustuksen ehtoja ja avustus jää saamatta, sanoo tiedotteessa ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä.

Ely-keskus muistuttaa tiedotteessaan, että päätös avustuksesta lähetetään aina suoraan kiinteistön omistajalle joko postilla tai sähköpostilla.

Öljylämmityksen vaihtajat ovat kertoneet ely-keskukselle saaneensa urakoitsijoilta väärää tietoa esimerkiksi vaatimuksesta poistaa öljysäiliö.

– Pelkkä säiliön puhdistaminen ei riitä, vaan avustuksen saamiseksi säiliö pitää pääsääntöisesti poistaa. Öljysäiliön voi jättää paikoilleen ainoastaan, jos ympäristösuojeluviranomainen on myöntänyt luvan poiketa poistamisvelvollisuudesta tai jos rakennuksen sisällä olevan öljysäiliön poistaminen ei ole mahdollista rakennuksen kantavia rakenteita purkamatta, Heikkilä selvittää.

Avustuksen tarkat myöntämisperusteet ja ehdot löytyvät ely-keskuksen verkkosivuilta.

Tiedotteessa neuvotaan, että jos avustuksen hakija epäilee joutuneensa lämmitysremontin yhteydessä rikoksen kohteeksi, hänen kannattaa kääntyä suoraan poliisin puoleen.

Lähes 18 000 pientalon omistajaa on hakenut ely-keskuksen tukea öljylämmityksen vaihtamiseen. Heistä yli 9 300 on saanut päätöksen.

Nyt käsitellään tammi- ja helmikuussa saapuneita hakemuksia.

Maksatushakemusten ohjeet ja ajantasainen käsittelyaika löytyvät KEHA-keskuksen verkkosivuilta.