Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Hallitus haluaa nopeasti kaikille kolmannen koronarokotuksen – THL:n mielestä sote-työntekijöitä pitäisi rokottaa jo nyt

Hallitus haluaa kaikille kolmannet rokotteet ja pian, kertoo Iltalehti.

Ministeri Krista Kiurun mukaan rokotestrategiaa päivitetään parhaillaan. Hallitus varautuu siihen, että kolmas koronarokotus pyritään antamaan nopeutetussa aikataulussa kaikille halukkaille. Nyt sitä annetaan vain yli 60-vuotiaille ja riskiryhmäläisille.

Lisäksi halutaan valmistautua lasten rokotusten aloittamiseen, jos Euroopan lääkevirasto sitä suosittaa.

Kolmannesta rokotteesta päättää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alainen Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR). Iltalehden mukaan sen on tarkoitus päättää mahdollisista kolmansista rokotuksista vasta joulukuun alussa.

Kiurun mukaan on arvioitava myös uudestaan toisen ja kolmannen rokotteen antoväli.

Iltalehti kirjoittaa, että Suomessa on varastossa yli puolitoista miljoonaa rokotetta. Vuoden loppuun mennessä rokoteannoksia on tulossa vielä miljoona lisää. Alkuvuodesta niitä on tulossa vielä 2,5 miljoonaa lisää.

– Meillä on nyt niin paljon rokotteita, että niitä olisi nyt tärkeää myös käyttää, Kiuru sanoo lehdelle.

Ministeri on huolissaan liian alhaisesta nuorten aikuisten rokotuskattavuudesta .

– Nuorten ikäluokassa, erityisesti 20–30-vuotiaissa, on jääty alhaiseen, eli noin 70 prosentin rokotekattavuuteen, Kiuru sanoo Iltalehdelle.

Jos kattavuus ei nouse, on hallitus valmis käyttämään kannustimena nykyistä tiukempaa koronapassia. Passia tarvittaisiin, jotta pääsisi muun muassa ravintoloihin ja yleisötapahtumiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa kolmansia koronarokoteannoksia riskipotilaita hoitavalle ja mahdollisesti muullekin sote-henkilöstölle potilaiden suojelemiseksi, kertoo THL tiedotteessaan.

Rokotusta tarvitaan THL:n mukaan myös sen vuoksi, jotta henkilökunnalle ei tulisi koronan vuoksi poissaoloja.

Nyt kolmannen rokoteannoksen saavat halutessaan 60-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä riskiryhmiin kuuluvat.

Muun väestön osalta kolmansien koronarokoteannosten tarpeen arviointi on THL:n mukaan vielä kesken. Arviointi saataneen valmiiksi parin viikon kuluessa.

THL muistuttaa, että alle 60-vuotiailla rokotteen antama suojateho vakavaa koronatautia vastaan on edelleen erittäin hyvä.