Aika: Pesuainetehdas jätti muistoja mieliin ja maaperään.
Keravanjoen rannalla Viertolassa seisoo rakennus torneineen. Korkeimmillaan yli viiteenkymmeneen metriin joenpinnasta kohoavat tornit näkyvät pitkälle Helsingin puolelle ja kauas yli Tikkurilan keskustan.
Tornirakennuksen ylimmille tasanteille kiivetessään voi kuulemma nähdä aina Tapiolaan saakka. Eletään 1980-luvun loppupuolta ja Viertolassa valmistuu pesuaineita suomalaisiin koteihin ja myös vientiin.
Tänä päivänä joenrannan tornit hallitsevat maisemaa enää vain muistoissa. Viertolan koulun vieressä sijainneelle pesuainetehtaalle kuulunut rakennus torneineen purettiin vuonna 2008. Tehdas oli lakkautettu jo vuonna 2001.
Pesuainetehtaan tarina alkoi Viertolassa 1930-luvun lopulla. Silloin joenrantaan tehtiin pieni rakennus, jossa keitettiin saippuaa eläin- ja kasvirasvasta neljässä tuhansien litrojen kattilassa. Tehtaassa oli alkuvuosina vain kymmenkunta työntekijää, etupäässä naisia.
Tehdas pystyi toimimaan vain kesäisin, koska saippuan valmistamiseen tarvittava vesi kannettiin Keravanjoesta ja joki jäätyi talvella.
Joki oli tärkeä myös siksi, että tehtaan jätevedet ja -lipeä laskettiin jokeen. Tiedot tehtaan alkuajoista ja historian vaiheista ovat säilössä Vantaan kaupunginmuseossa.
Alue kunnostettiin vuonna 2008.

Pienestä kasvoi suuri, ja 1980-luvulla pesuainetehdas oli vallannut alueen, jolla on tällä hetkellä kerrostaloja ja rivitaloja. Koneet nousivat tehtaassa pääosaan ja tuotantomäärät kasvoivat. 1980-luvulla saippuanteko oli täysautomaattista.
Suuri osa tehtaan tuotannosta vietiin Neuvostoliittoon 1970-luvun lopulta lähtien Neuvostoliiton romahtamiseen saakka vuoteen 1991.

Tehtaassa työskenneltiin aikojen kuluessa monen eri yrityksen leivissä. Historiankirjoista löytyvät nimet Teo Oy, Oy Nordtend Ab, Oy Havi Ab ja Henkel.
Viertolan tehtaasta lähti kauppoihin monille tutulta kuulostavia tuotemerkkejä. 1960-luvulla alkoi Tend-pesujauheen valmistus. Keravanjoen rannassa tehtiin myös muun muassa Ritva- ja Tell-pesujauhetta, yleispesuainetta nimeltään Teps, Atamon-säilöntäainetta ja Purin-pesuainetta.
Tehdas jätti muistoja myös maaperään. Ennen asuin- ja liikekiinteistöjen rakentamista tehdastontin maaperä kunnostettiin. Ympäristökeskuksesta kerrotaan, että tehtaan alue Kaislapolun ja Kaislatien sekä Tikkurilantien välisellä alueella oli pilaantunut erilaisilla hiilivedyillä.
– Alue kunnostettiin vuonna 2008, ympäristötarkastaja Pyry Lundén Vantaan ympäristökeskuksesta kertoo.