Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Tällaisia vaippapöksyjä korsolaistaapero käytti 1940-luvulla – Arkeen kuului luonnostaan kestävä elämäntapa

Korso: Korsolaispienokaisen vaippahousuja on paikkailtu kolmesti.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmista löytyvät sievät, pumpulikankaasta ommellut pöksyt vievät ajatukset 1940-luvun Korsoon. Siellä äiti huolella ompeli pienelle tyttärelleen kauniit vaippaliinojen päälle napitettavat pöksyt.

Vaippaliinat ommeltiin mahdollisimman pehmeästä flanellista. Pöksyjen yläreunaan tehtiin napinlävet, jotta ne saatiin kiinnitettyä nuttuun.

Olikohan tytöllä ajan hengen mukaan samasta kankaasta tehty mekkokin?

Muutama vuosi myöhemmin pöksyjä käytti tytön pikkusisko. Kangas oli ehkä jo hapertunut niin, että sitä piti paikata. Nättien housujen käyttöä kuitenkin jatkettiin ja niistä korjattiin vielä toinen ja kolmaskin reikä.

Sitten nuorempikin tyttö luopui vaipoista. Pöksyt talletettiin muistojen joukkoon, josta ne myöhemmin siirtyivät museokokoelmiin muistuttamaan aikansa kestävistä tavoista.

Vaipat ja pöksyt valmistettiin pääasiassa itse. Äidit saivat ohjeita ompeluun silloisista vauvaoppaista sekä vanhemmilta sukupolvilta.

Myös opit paikkaamiseen ja parsimiseen olivat tärkeitä. Kerran huolella tehtyjä tuotteita oli tarkoitus käyttää niin pitkään kuin mahdollista.

Vantaan kaupunginmuseo osallistuu Konstit-kampanjaan, jossa nostetaan museoiden kokoelmista esiin hyviä ja huonoja esimerkkejä kestävyyden näkökulmasta.

Kampanjassa pohditaan, miksi tietty esine, kuva tai teos voisi edelleen kuulua kestävään elämäntapaan tai miksi sitä ei enää suositella. Muita kampanjaan osallistuvia esineitä löytää sosiaalisesta mediasta aihetunnisteella #konstitkampanja.

Kampanja on käynnissä tammikuun 2022 loppuun saakka.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertovia juttuja löydät täältä .