Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Asuntojen rakentaminen alkamassa Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumaan – Aviapoliksen aseman läheisyydessä voi tulevaisuudessa sijaita myös "yleisömagneetti"

Suunnittelu: Liikekeskus tehdään, kun asuntoja on valmistunut riittävästi.

Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen, Aviapoliksen juna-aseman eteläisen sisäänkäynnin ympärille, rakentuu 15–20 vuoden kuluessa uusi, tuhansien asukkaiden sekä palveluiden ja työpaikkojen "lentokenttäkaupunki".

Avia City -suunnitelma on lentoasema-alueen kiinteistösijoittajan LAK Real Estate Oy:n, joka on alueen iso kiinteistökehittäjä.

– Toteutamme LAK:n ja Vantaan kaupungin visiota, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Pitkänen.

LAK:lla on alueella tällä hetkellä kiinteistöomaisuutta 170 000 neliömetriä ja kaavoituksen valmistuessa rakennusoikeutta noin 400 000 kerrosneliömetriä. Se tarkoittaa Pitkäsen mukaan rakentamista 1,5–2,5 miljardin euron arvosta.

– Etenemme alueella pala kerrallaan kaavoitustyön edistyessä. Monet kehityshankkeet ovat nyt lähdössä liikkeelle.

Pitkänen on rahoitus- ja talousosaamisen ammattilainen, joka aloitti LAK:n johdossa tämän vuoden alussa. Hän panee nyt tuulemaan, kun pahin rakentamista ja investointeja hyydyttänyt korona-aika on taittunut.

Toteutamme LAK:n ja Vantaan kaupungin visiota.

Toimitusjohtaja Ilkka Pitkänen

Lue myös: Avia Cityn ensimmäisen osan halutaan valmistuvan Vantaalle jo vuonna 2022

Ensimmäisenä Aviapoliksen aseman vierellä alkaa Avia Cityn kahden 14–16-kerroksisen tornitalon rakentaminen.

– Ne ovat sijoittajille myytäviä kovanrahan vuokra-asuntoja. Pyrimme saamaan ne alkuvuodesta liikkeelle. Kaava on jo vahvistettu, Pitkänen kertoo.

Osan Avia Cityn rakennusoikeudesta LAK aikoo myydä rakennusyhtiöille, jotka voivat toteuttaa omistusasuntoja Aviabulevardin varteen, aivan juna-aseman kylkeen. Kun asuinkerrostaloja alkaa valmistua, myös liikekeskuksen rakentaminen tulee ajankohtaiseksi.

Tornitalot valmistuvat Pitkäsen arvion mukaan viimeistään vuoden 2024 alussa ja niiden jälkeen muut vähitellen ja limittäin.

Avia City ulottuu Tikkurilantien yli Muuran alueelle saakka. Koko alueen rakennettavista kiinteistöistä suurin piirtein kolmannes on toimistoja.

– Toimistorakennukset tulevat suojaksi teiden suuntaan. Alue ei sijaitse lentomelualueella.

Loput 2/3 uusista kiinteistöistä on asumista. Pitkäsen karkean arvion mukaan asunnoista noin puolet on omistusasuntoja ja toinen puoli kovanrahan vuokra-asuntoja sekä sosiaalista ARA-tuotantoa.

Kun suunnitelmat ja päätökset etenevät riittävän pitkälle, Avia Cityssä sijaitsevat myös uusi Ilmailumuseo, lukio ja mahdollisesti myös "yleisömagneetti", kuten Pitkänen sitä kutsuu. Se voisi olla esimerkiksi jalkapallo- tai jääkiekkostadion.

Avia Cityn alueen lisäksi LAK:lla on noin 120 miljoonan euron hotellihanke lentoaseman terminaalin edustalla. Yhtiö sai Suomen suurimman hotellin rakentamisen vihdoin käyntiin lokakuussa. Sitä rakentaa Skanska, ja se on työnimeltään Airport Center Hotel.

Hotelliin tulee yli 700 huonetta ja muita tiloja, kuten kokous- ja kongressitilat. Hotellia operoi Nordic Choice.

Hotellin rakentamisen aloitus lykkääntyi runsaan vuoden koronan takia ja lopulta sille piti hakea rahoitusta Keski-Euroopasta.

– Pohjoismaisista pankeista rahoitusta ei saanut.

Hankkeen aloituksella oli kiire ennen kuin kustannukset rakentamisen vauhdittuessa taas nousevat. Hotelli valmistuu kesällä 2024.

Pitkänen kertoo lopuksi, että yhtiö vaihtaa pian nimensä Avia Real Estateksi. Se yhtenäistää yhtiön nimistöä.

– Uusi nimi, uusi vaihde.

Lue myös: Veromieheen suunniteltu Monitoimitalo Atomi kouluineen ja päiväkoteineen siirtyy aiotusta aikataulusta viitisen vuotta – Kaupunginosasta etsitään läheltä Aviapoliksen asemaa paikkaa myös Vantaan uudelle lukiolle

Lue myös: "Aviapolis voisi olla New York keskellä Suomen Amerikkaa"

Aviapolikseen suunnitellaan edelleen runsaasti toimitiloja, vaikka etätyö lisääntyy – "Työpaikan sosiaalisia kontakteja ei voi ylläpitää pelkästään etäyhteyksin"