Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi vantaalaisen Siri Kolun kirjailijaunelmista täyttyi, kun hänen lastenromaaninsa käännettiin englanniksi – Nyt saarivaltiossa riehuu Rosvola-kuume

Kirjailija: Palkitun kirjailijan nuorten aikuisten romaaneista on tullut ajankohtaisia ja fiktio on muuttunut lähes faktaksi.

Äskettäin Vantaan kulttuuripalkinnolla palkitun kirjailija Siri Kolun, 49, ääni on mennyt. Ei suinkaan juhlinnan seurauksena. Me Rosvolat -lastenromaanisarjan luoja arvelee äänenmenetyksen olevan rinoviruksen jälkitauti.

Seuralliselle ja paljon muun muassa kirjailijavierailuja tekevälle kirjailijalle ja kouluttajalle puhumattomuus on kauhistus.

– Se että ääni on poissa viidettä viikkoa on kyllä jo pelottava ihmiskoe, Kolu kirjoittaa sähköpostissaan.

Jatkamme siis haastattelua sähköpostitse.

Ensimmäinen Me Rosvolat -romaani ilmestyi 2010. Nyt Rosvoloita on syntynyt yhteensä kahdeksan ja niitä on käännettykin yli 20 kielelle. Eikä Kolu aio hylätä rosvoperhettä vieläkään.

– Tuntuu että kirjalliseen rosvoautoon on löytynyt isompi vaihde silmään. Englannissa riehuu parhaillaan suunnaton Rosvola-kuume, kun kirja julkaistiin siellä kesäkuussa.

Englanniksi julkaistu Me Rosvolat -kirja ( Me and the Robbersons) on ollut yksi Kolun suurimpia kirjailijaunelmia.

– Englannista tippuu paljon lukijaviestejä ja somekommentteja. Siellä pohditaan, onko Suomessa oikeasti tuhansia järviä, joiden rannalle voi vain karauttaa autolla ja hypätä uimaan.

Kolu vihjaa tietävänsä nyt jo neljän tulevan Rosvola-kirjan juonet. Seuraavassa "mukaan tunkee poliiseja ja yksi erittäin nolo aikuinen".

– Rosvoloiden helläsydämisten ja lapsellisten maantierosvojen tarinamaailma on minulle niin rakas, ja se on täynnä niin huikeita henkilöitä, että uskon naputtelevani uusia Rosvoloita vielä eläkkeellä.

Lue myös: Vuosikymmenien palkitsemisperinne jatkui Vantaan uuden uutukaisessa kulttuurigaalassa – kirjailija Siri Kolu ja Myyrmäki-liike saivat kaupungin kulttuuripalkinnon

Kolulta julkaistiin ensimmäinen romaani Metsänpimeä vuonna 2008 ja sen jälkeen hän on kirjoittanut 19 muuta teosta lasten ja ja nuorten aikuisten romaaneista kuvakirjoihin ja jopa ruokakirjan, joka liittyy Me Rosvolat -sarjaan.

Vuonna 2013 häneltä ilmestyi nuorten aikuisten romaani Pelko ihmisessä ja viime vuonna, kun hän kirjoitti siihen liittyvää kolmatta ja viimeistä osaa, tapahtui jotain kummallista.

– Kirjoittamiseen tuli outo taso: aloin elää Pelko ihmisessä -kirjan vaiheita.

Siinä kerrotaan, kuinka maailman valtaa ilmavälitteinen virus, joka leviää Kauko-idästä.

– Kirjassa puhutaan maskeista ja rokotuksista ja maiden tartuntatilastoista. Minulta kysyttiin viime vuonna, miten olen osannut ennustaa koronan seitsemän vuotta aikaisemmin.

Kolun mukaan selitys on se, että kirjallisuus pohtii aina "entä jos".

– Joskus sen kuvittelemat todellisuudet tapahtuvat myös oikeasti.

Pelko ihmisessä sai jatkoa 2014 Ihmisen puolella -kirjasta ja tämän vuoden syyskuussa ilmestyi sarjan itsenäinen päätösosa Iltasatuja maailmanpalosta. Se sopii myös aikuisille.

– Tein kirjaa viisi vuotta. Kirjoitin maailmasta, joka oli looginen jatke tarinalle, jota aloitin 2013.

Iltasatuja maailmanpalosta kertoo kahtia jakautuneesta Euroopasta, paperittomasta väestöstä, joka ylittää maiden rajoja ja on jatkuvasti hengenvaarassa.

– Tarinat muureista ja rajanylityksistä ja pakolaisista ovat muuttuneet viiden vuoden aikana äärimmäisen ajankohtaisiksi. Kun kirja oli painossa, Kabulin tilanne räjähti käsiin.

Kolun mukaan kirja voisi kuvata Kabulia tai Puolan rajan pakolaistilannetta juuri nyt, mutta sitä se ei tee.

– Tein taas kirjallisen arvauksen, joka osui lähemmäksi kuin ehkä olisi edes mukavaa. Kirjan ajankohtaisuudesta on tullut erittäin paljon palautetta.

Kolu sai tänä syksynä päätökseen myös toisen kirjasarjan, joka on suunnattu alakouluikäisille.

–  Villitalo taistelee sulkee kävelevistä puuhuviloista kertovan kolmiosaisen Villitalo-kirjasarjan. Villitalot matkaavat ensi vuonna Saksan lukijoiden käsiin. Käännös on melkein valmis.

Hän on jo aloittamassa uutta alakouluille suunnattua kirjasarjaa, jonka ensimmäinen osa julkaistaan kesälomien alkaessa.

Kolu kertoo, että oli aika hurjakin rypistys loppukesästä jättää jäähyväiset kahdelle isolle projektille ja hahmoille, joiden kanssa on kulkenut vuosia.

– Puhutaan kirjabluesista, joka kirjailijalle voi syntyä ison projektin jälkeen. Minulle tuli kahden kirjan tuplablues.

Alkusyksy on ollut muutenkin haikean surullinen, sillä Kolu menetti isänsä heinäkuussa. Lohtua ovat tuoneet pitkät puhelut ystävien kanssa ja kirjojen lukeminen.

Lue myös: Siri Kolu on sanataiteen suurlähettiläs