Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan seuraavat uudet kuntoportaat rakennetaan Länsi-Vantaalle – Todennäköisin paikka on jo mietittynä

Vantaalaiset ovat innostuneet kulkemaan ylämäkeen. Kuntoportaissa liikkumisen suosio näkyy ruuhkina Vantaan ainoilla kuntoportailla, jotka valmistuivat Möskärin mäelle Simonkylään vuonna 2019.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käsiteltiin maanantaina kahta uutta kuntoporrasaloitetta. Toinen vaati portaita Hakunilan urheilupuiston yhteyteen ja toinen Päiväkumpuun Ester Koskelaisen puiston ja Päiväkummun päiväkodin välimaastoon.

Päiväkummun aloitteen alullepanija on Jari Jääskeläinen (vas.) ja Hakunilan Mika Kasonen (kok.).

Lue myös: Aloite vaatii kuntoportaita Hakunilaan

Aloitteissa kuntoportaissa liikkumista kehutaan tehokkaaksi ja jokaisen kukkarolle sopivaksi liikuntamuodoksi. Kaupunkia muistutetaan siitä, että lähiliikunnan tarve on lisääntynyt ja sen suosio todennäköisesti säilyy jatkossakin.

Aloitteet eivät edenneet, mutta kaupunki vakuutti vastauksissaan, ettei kuntoportaiden tarvetta unohdeta.

Vantaan kaupungininsinööri Jyrki Vättö toteaa, että liikuntapalveluiden ja -paikkojen sijoittelussa on tavoitteena tasapuolisuus.

– Kuntoportaita, kuten kaikkia muitakin palveluita, pyritään rakentamaan tasaisesti ympäri kaupunkia. Itä-Vantaalla on jo yhdet portaat. Seuraavat kuntoportaat rakennetaan todennäköisesti länteen Kaivospuistoon, Kaivokselan vesitornin läheisyyteen.

Samaiselle alueelle suunnitellaan Vätön mukaan myös muun muassa puistokäytäviä, valaistusta ja pysäköintialueita. Suunnitelmissa on myös Kaivokselan liikuntapuiston kentän parantamista ja Kaivospuiston länsipuolisen niittyalueen muokkaamista puistokäyttöön.

Vättö kertoo, ettei mitään valmista suunnitelmaa Vantaan uusista kuntoportaista kuitenkaan vielä ole olemassa. Mahdollisia paikkoja selvitetään ensi vuoden puolella alkavan palveluverkkosuunnittelun yhteydessä.

– Selvitys valmistunee vuoden 2022 aikana. Kuntoportaat pidetään mielessä, Vättö lupaa.

Koska Vantaa on kokonaisuudessaan aika tasainen kaupunki, kuntoportaille on melko haastavaa löytää sopivia paikkoja.

Vättö viittaa maanantaina valtuuston käsittelyssä olleisiin aloitteisiin.

– Hakunilan ja Päiväkummun maastojen korkeuserot ja kaltevuudet eivät ole riittäviä varsinaisten kuntoportaiden rakentamiseen. Portaat jäisivät näillä alueilla turhan lyhyiksi, eivätkä näin ollen vastaisi alkuperäistä kuntoilutarkoitusta.

Aloitteisiin annetuissa vastauksissa mainittiin, että Itä-Vantaalta voi hyvin löytyä muita sopivia paikkoja uusille kuntoportaille.

Lue myös: "Tämä on hyvä tapa purkaa stressiä", kertoo Möskärin mäellä liikkuva Kati Häkkinen – Kuntoilijat toivovat Vantaalle lisää kuntoportaita

Kuntoportaat ovat huippusuosittuja, mutta miten niissä kuuluu kulkea? – "Jos kaikki noudattaisivat yksinkertaista sääntöä..."