Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaankosken seurakunta leikkasi järjestöjen tukia – Tasa-arvo ei ole toteutunut niissä toivotusti ja naispappeja ei ole palkattu, neuvosto perustelee

Kolmen lähetysjärjestön Vantaankosken seurakunnasta saamaa tukea leikataan, ja summa suunnataan toisille järjestöille. Perusteluna on, että järjestöjen valtakunnallisessa toiminnassa on parannettavaa etenkin suhteessa naispappeuteen.

Näin päätti Vantaankosken seurakuntaneuvosto 18. marraskuuta. Päätös koskee vuoden 2021 kansainvälisen tuen määrärahaa. Päätöksestä äänestettiin äänin 8–8, jolloin puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Suomen evankelisluterilaisen kansanlähetyksen ja Lähetysyhdistys Kylväjän tukea vähennetään kolmanneksella, ja osuus siirretään Kirkon Ulkomaanavulle. Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (SLEY) tuki poistetaan kokonaan ja osoitetaan Evankeliselle lähetysyhdistykselle (ELY).

– Totesimme seurakuntaneuvostossa, että kyseiset järjestöt tekevät paljon hyvää työtä ja toimivat asiallisesti seurakunnan yhteydessä, mutta on tärkeää, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat myös valtakunnallisesti, sanoo tiedotteessa Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen.

Pöntinen toimii myös seurakuntaneuvoston puheenjohtajana.

– Sillä, että Kylväjältä ja Kansanlähetykseltä emme oteta tukea pois kokonaan, tunnustetaan niiden tekemä hyvä työ. Haluamme kuitenkin, että järjestöissä otetaan seurakunnan viesti vakavasti. Vantaankosken seurakunnan keskeinen arvo on ihmisen kunnioitus, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen, Pöntinen toteaa.

Vantaankosken seurakunnan jakama kansainvälisen tuen määräraha ensi vuonna on yhteensä 66 612 euroa. Suurimmat rahalliset menetykset kokivat Lähetysyhdistys Kylväjä, jonka tuki putosi 12 000 eurosta 8000 euroon, ja Kansanlähetys, joka sai 11 000 euron sijaan 7 000 euroa.

SLEY menetti 400 euron tuen, ja ELY sai saman summan lisätukea. Kirkon Ulkomaanapu sai uutena lähes 8 000 euron tuen.

Seurakuntaneuvoston perusteluissa sanotaan Kylväjän osalta, että järjestö esimerkiksi ei ole palkannut pappisvirkaa hoitavia naisia palkkalistoilleen.

– Kansanlähetyksen johdon lausunnot ja SLEY:n toiminta osoittavat, että tasa-arvo ei ole toteutunut näiden järjestöjen toiminnan kokonaisuudessa tavalla, joka olisi sopusoinnussa Vantaankosken seurakunnan arvojen sekä kirkkolain kanssa, seurakuntaneuvosto perustelee.