Poliitikot kommentoivat Vantaan rahanjakoa: Vantaa-lisän lakkauttaminen, nuorten mielenterveyspalvelut, avustuksista säästäminen, Vantin asema...

Talous: Kaupunginjohtajan marraskuussa antamaa budjettiesitystä hiotaan poliittisten ryhmien välisissä neuvotteluissa.

Kuntapoliitikot käyvät Vantaalla parhaillaan vääntöä kaupungin ensi vuoden budjetista.

Kaupunginjohtajan marraskuussa antamaa budjettiesitystä hiotaan poliittisten ryhmien välisissä neuvotteluissa. Jokainen valtuustoryhmä tuo pöytään omat toiveensa joulukuussa hyväksyttävään budjettiin.

Puolueilla on budjetista hyvinkin tiukkasanaisia kommentteja. Yksi perussuomalaisten vaatimuksista koskee ratikkaa.

–  Kaikki raitiovaunuhankkeeseen liittyvät suunnittelu- ja toteutuskustannukset pitää poistaa tulevien vuosien (2022–2025) budjetista, vaatii perussuomalaisten ryhmää neuvotteluissa edustava Tuukka Saimen.

Sari Multala (kok.) toteaa, että monista kokoomukselle tärkeistä asioista on sovittu jo valtuustosopimuksessa. Tässä vaiheessa kokoomuksen riveissä iloitaan siitä, että kunnallisverotus pysyy ennallaan.

Päätös siitä tehtiin jo marraskuussa.

Talouden tasa- painottaminen ei voi perustua vain leikkauksiin.

Eve Rämö, vihreät

– Verotuksen kiristäminen ei olisi kokoomukselle käynyt, Multala kertoo.

Moni ryhmä haluaa nähdä tulevana vuonna kaupungin ohjaavan lisää resursseja mielenterveyspalveluihin ja varhaiskasvatukseen.

– Haluamme panostaa erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin, joiden tarve on viime aikoina kasvanut entisestään, Multala sanoo.

Lisää resursseja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin vaatii myös RKP:n Stefan Åstrand ja täysin sama viesti tulee vihreiltä.

– Haluamme varmistaa lisäresurssia nuorten mielenterveystyölle sekä jatkaa hyvin alkanutta varhaiskasvatuksen kuraattori- ja psykologitoimintaa, Eve Rämö (vihr.) lausuu.

Keskustan ryhmä toteaa, ettei budjettiehdotuksessa huomioida riittävästi lapsiperheiden tukea sekä laadukasta ja saavutettavaa varhaiskasvatusta.

Lapsiperheet ovat tapetilla myös SDP:n ryhmän vaatimuksissa.

– Aiomme esittää lisää määrärahaa varhaiskasvatukseen. Päiväkotien toiminnot on pystyttävä toteuttamaan turvallisesti joka päivä. Hyvät työskentelyolosuhteet on turvattava niin lapsille kuin aikuisille, kertoo ryhmää johtava Minna Räsänen.  

Demarit ottavat kantaa myös säästöihin.

– Kaupunkikulttuurin toimialan säästöesitykset, jotka rajoittavat lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia eivät ole hyväksyttävissä. Talviharrastaminen on turvattava eikä jääkenttien hoidosta tule säästää. Pidämme huonoina esityksinä myös kirjastojen käyttöä hankaloittavia aukiolorajoitusten lisäyksiä, Räsänen jatkaa.

Puolueiden esiinnostoissa korostuu kotihoidon kuntalisä eli Vantaa-lisä.

– Emme hyväksy leikkauksia Vantaa-lisään, perussuomalaisten Saimen toteaa.

Samaa mieltä ovat vihreiden Rämö ja keskustan Pirjo Luokkala.

KD:n ryhmän puheenjohtaja Tiina Tuomela toteaa, että Vantaa-lisä tulee säilyttää perheiden valinnanvapauden vahvistamiseksi.

– Kotihoito alle kolmevuotiaille on myös todella kustannustehokasta verrattuna varhaiskasvatuksen hintaan.

Liike Nyt on samoilla linjoilla.

– Päätös olisi ristiriidassa strategisen tavoitteen kanssa, että Vantaa olisi Suomen lapsiystävällisin kaupunki. Mikä olisi oikeasti Vantaa-lisän poiston hyöty ja lisäisikö se vain kustannuksia säästöjen sijaan? kysyy Nina Nummela (liik.). Myöskään vasemmistoliitto ei hyväksy Vantaa-lisää poistoa.

– Me vastustamme Vantaa-lisän leikkausta kuitenkin eri syistä kuin kaupunkimme arvokonservatiivit. Mielestämme Vantaa-lisän poisto ainoastaan heikentäisi sitä saavien perheiden toimeentuloa, toteaa Antero Eerola (vas.).

Ryhmät pohtivat kaupungin tulevaisuutta myös pitkällä tähtäimellä.

– Kaupungin talouden tasapainottaminen ei voi perustua vain leikkauksiin. Sen lisäksi on vahvistettava tulopohjaa ja panostettava sellaisiin ennaltaehkäiseviin työmuotoihin, jotka pitkällä tähtäimellä säästävät, vihreiden Rämö muotoilee.

Myös RKP:ssä toivotaan kaupungin tulojen kasvua.

– Kaupungissa tulee arvioida kriittisesti, mitä kaupungin tarvitsee itse omistaa ja tehdä. Muiden muassa Vantin in-house-asema tulee purkaa ja tarkastella sen myyntiä, Åstrand sanoo.

Saimen (ps.) peräänkuuluttaa rajumpaa sopeuttamista.

– Vantaa menettää lähes 740 miljoonaa euroa verotuloja hyvinvointialueen perustamisen takia, kunnan lakisääteiset velvoitteet vähenevät merkittävästi ja korona on painanut työttömyyden ennätyslukemiin. Tästä huolimatta kaupunginjohto ei tee mitään merkittäviä sopeutustoimia.

Perussuomalaiset katsoo, että ratikan lisäksi kaupungin tulisi säästää avustuksista.

– Haemme kymmenien miljoonien säästöjä leikkaamalla ideologisia ja poliittisia kaupungin jakamia avustuksia, Saimen sanoo.

Verotulot mainitaan myös Liike Nytin vastauksessa.

– Vantaa on yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista, mutta siitä huolimatta verotulojen kehitys on yksi Suomen heikoimmista. Kaupungin talouden tulee kasvaa samassa suhteessa väkiluvun kanssa. On huolestuttavaa, mikäli taakka kuluista vain nousee, Nummela pohtii.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut