RIL ry on valinnut Vantaan Kuusijärveltä Sipoonkorpeen johtavan kevyen liikenteen sillan, Sudentassun, Vuoden 2021 sillaksi.
Teräksinen palkkisilta otettiin käyttöön joulukuussa 2019 ja sille valittiin nimi vantaalaisten ehdotusten perusteella.
Vanhan Porvoontien yli kulkeva, 219 tonnia painava Sudentassu sijaitsee Kuninkaanmäessä kalliorinteiden välissä ja noin 20 metrin korkeudessa. Silta on 126 metriä pitkä ja viisi metriä leveä.
Vuoden silta -tunnustuksen perusteluissa kiitellään, että Sudentassu on sovitettu ympäristöönsä hienopiirteisesti. Lisäksi se on koostaan huolimatta keveän ja siron näköinen, mutta siltarakenteet ovat jämäkät ja vakuuttavat.
Tänä vuonna kilpailun teemana oli sillan ympäristön huomioiminen suunnittelussa ja rakentamisessa. Tuomariston puheenjohtaja Ville Alajoki toteaa tiedotteessa, että viimeisteltyä, ympäröivästä kansallispuiston metsäympäristöstä innoitusta saanutta muotokieltä näkyy muun muassa välitukipilareissa, kaiteissa ja puukannessa.
Tuomaristo arvosti erityisesti myös sitä, että Sudentassun käyttäjien ja sidosryhmien mielipiteitä kuunneltiin sillansuunnittelussa ja -rakentamisessa. Vantaalaiset pääsivät valitsemaan äänestämällä eri kuvavaihtoehdoista sillan vinopinnakaiteita koristavat kasvi- ja eläinaiheet, jotka valaistiin led-valoin.
Sudentassun suunnitteli WSP Finland Oy ja sen pääurakoitsija oli Destia Oy.
Vuoden sillan valitsi RIL ry, joka on valtakunnallinen asiantuntijaorganisaatio ja henkilöjärjestö. Sen tarkoituksena on edistää hyvää suunnittelu-, rakentamis- ja ylläpitokulttuuria sekä rakennusalan ammattitaidon kehittymistä Suomessa.
Vantaalle tuli aiemmin tällä viikolla myös toinen RIL:n myöntämä tunnustus, kun Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman projektikokonaisuus sai RIL-palkinto 2021:n. Palkinnon saajan valitsi yritysjohtaja, TkT Matti Alahuhta.
– Minulle on syntynyt vahva vaikutelma, että jokaista hanketta on viety eteenpäin korkeatasoisella ammattitaidolla ja vahvalla sitoutumisella tavoitteisiin. Tiivis yhteistyö verkostokumppaneiden kanssa on ollut olennainen osa toimintamallia ja tavoitteet on saavutettu hyvässä, inspiroivassa yhteistyön hengessä, Alahuhta toteaa kehuu Finavian hanketta tiedotteessa.
Lisäksi Alahuhta muun muassa hehkuttaa, että kehitysohjelman lopputuloksena joulukuun alussa avautuva uusi toimintakokonaisuus tuo monipuolisesti esiin suomalaista osaamista, ja samalla koko Suomea kestävän kehityksen edelläkävijänä.
– Kehitysohjelma vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan yhtenä johtavana vaihtolentoasemana. Tällä on suora vaikutus niin maamme liike-elämään, talouteen kuin saavutettavuuteen.
Alahuhta korostaa lisäksi, että hanke pysyi aikataulussaan ja budjettiraamissaan.