Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vintage-hyllyillä riittää vipinää Tammistossa – Iittala-myymälöihin kiikutetaan kierrätettäviksi tuhansittain vanhoja käyttöastioita vuodessa

Iittala-myymälöissä vuonna 2019 lanseerattu Vintage-palvelu on jo vakiintunut osaksi myymälöiden arkea. Esimerkiksi Iittalan outlet-myymälässä Tammistossa Vintage-tuotteiden hyllyillä tapahtuu kaiken aikaa.

– Vanhoja astioita tuodaan ja niitä myös menee useamman kerran päivittäin, myymäläpäällikkö Johanna Kerttula kuvaa vintagevipinää.

Iittalan tai Arabian hyväkuntoisia käyttöastioita voi kiikuttaa mihin tahansa Iittala Outlet- tai Store-myymälään. Uudenveroisista tai vain vähäisiä jälkiä käytössä saaneet astiat korvataan Iittala-lahjakortilla, ja ennemmin tai myöhemmin ne päätyvät myymälässä myyntiin erikseen merkityille Vintage-hyllyille.

Ittalan myymälöitä on Suomessa kaikkiaan 31. Vintage-palvelusta vastaava Lotta Eskolin kertoo, että koko maan tasolla niihin virtaa tuhansia käytettyjä astioita vuodessa.

– Astioita eri aikakausilta tuodaan aivan laidasta laitaan. Ne voivat olla alkuperältään niin 20- ja 30-luvuilta kuin ihan muutaman viime vuoden aikana ilmestyneitä tuotteita.

Keramiikkaa tulee Eskolinin mukaan selvästi enemmän kuin lasiastioita.

– Isoja ja pieni lautasia tuodaan paljon, samoin kahvikuppeja. Tarjonnasta huomaa hyvin sen, että mukeja on ollut ollut olemassa oikeastaan vasta 1980-luvulta saakka.

Korvaukset vaihtelevat astian käyttötarkoituksen ja kunnon mukaan. Sekä osto- että ulosmyyntihinnat yritys kertoo nettisivuillaan.

– Päädyimme hinnoittelussa aika yksinkertaiseen luokittelutapaan, jotta palvelu saatiin mahdollisimman helposti nivottua myymälöiden toimintaan.

Johanna Kerttula Tammiston myymälästä arvioi, että yleisin jälleenmyyntiin tuotava esine on kahvikuppi.

– Kahvikuppien käyttö on vähentynyt. Toisaalta ne jotka vielä niitä käyttävät, myös täydentävät omia sarjojaan, joten ostajiakin on.

Uusi käyttäjäkunta ovat retroilijat.

– Ruska-sarjasta on tullut erityisesti nuorten uusi suosikki, hän tietää.

–  Joitakin sarjoja, kuten Arcticaa, tulee niin paljon, että niitä on meillä varastossakin.

Hyvin vanhoille esineille tai harvinaisuuksille Vintage-palvelu ei ole oikea väylä.

– Jos myymälässä tunnistetaan joku asiakkaan tuoma esine arvokkaaksi, rohkaisemme myymään sen jotain muuta, asiakkaalle kannattavampaa, kautta.

Palvelun tarkoituksena on kierrätyksen edistäminen. Myymälät ottavat vastaan myös huonokuntoisia ja rikki menneitä arkiastioita.Niissä valmistajalla tai valmistusmaalla ei ole väliä.

Esineistä ei makseta hyvitystä. Ne kierrätetään uusiokäyttöön rakentamisessa käytettävien eristeiden ja tiilien valmistuksen raaka-aineiksi.

Lue myös: Miksi ostaa uutta? – Vanhoja Arabian ja Iittalan astioita voi nyt ostaa ja myydä Jumbossa