Vintage-hyllyillä riittää vipinää Tammistossa – Iittala-myymälöihin kiikutetaan kierrätettäviksi tuhansittain vanhoja käyttöastioita vuodessa

Mukeja, kahvikuppeja, kaatimia, kulhoja... Myymäläpäällikkö Johanna Kerttula seisoo Tammiston Iittala Outlet -myymälän Vintage-hyllyjen välissä. – Sen verran liikkuvaista tavara näillä hyllyillä on, että tämän tästä niitä pitää vähän järjestellä, Kerttula naurahtaa. Leena Koivisto
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Iittala-myymälöissä vuonna 2019 lanseerattu Vintage-palvelu on jo vakiintunut osaksi myymälöiden arkea. Esimerkiksi Iittalan outlet-myymälässä Tammistossa Vintage-tuotteiden hyllyillä tapahtuu kaiken aikaa.

– Vanhoja astioita tuodaan ja niitä myös menee useamman kerran päivittäin, myymäläpäällikkö Johanna Kerttula kuvaa vintagevipinää.

Iittalan tai Arabian hyväkuntoisia käyttöastioita voi kiikuttaa mihin tahansa Iittala Outlet- tai Store-myymälään. Uudenveroisista tai vain vähäisiä jälkiä käytössä saaneet astiat korvataan Iittala-lahjakortilla, ja ennemmin tai myöhemmin ne päätyvät myymälässä myyntiin erikseen merkityille Vintage-hyllyille.

Ittalan myymälöitä on Suomessa kaikkiaan 31. Vintage-palvelusta vastaava Lotta Eskolin kertoo, että koko maan tasolla niihin virtaa tuhansia käytettyjä astioita vuodessa.

– Astioita eri aikakausilta tuodaan aivan laidasta laitaan. Ne voivat olla alkuperältään niin 20- ja 30-luvuilta kuin ihan muutaman viime vuoden aikana ilmestyneitä tuotteita.

Keramiikkaa tulee Eskolinin mukaan selvästi enemmän kuin lasiastioita.

– Isoja ja pieni lautasia tuodaan paljon, samoin kahvikuppeja. Tarjonnasta huomaa hyvin sen, että mukeja on ollut ollut olemassa oikeastaan vasta 1980-luvulta saakka.

Korvaukset vaihtelevat astian käyttötarkoituksen ja kunnon mukaan. Sekä osto- että ulosmyyntihinnat yritys kertoo nettisivuillaan.

– Päädyimme hinnoittelussa aika yksinkertaiseen luokittelutapaan, jotta palvelu saatiin mahdollisimman helposti nivottua myymälöiden toimintaan.

– Ruska-sarjan astioista on tullut nuorten uusi suosikki, myymäläpäällikkö Johanna Kerrtula kertoo. Leena Koivisto

Johanna Kerttula Tammiston myymälästä arvioi, että yleisin jälleenmyyntiin tuotava esine on kahvikuppi.

– Kahvikuppien käyttö on vähentynyt. Toisaalta ne jotka vielä niitä käyttävät, myös täydentävät omia sarjojaan, joten ostajiakin on.

Uusi käyttäjäkunta ovat retroilijat.

– Ruska-sarjasta on tullut erityisesti nuorten uusi suosikki, hän tietää.

–  Joitakin sarjoja, kuten Arcticaa, tulee niin paljon, että niitä on meillä varastossakin.

Hyvin vanhoille esineille tai harvinaisuuksille Vintage-palvelu ei ole oikea väylä.

– Jos myymälässä tunnistetaan joku asiakkaan tuoma esine arvokkaaksi, rohkaisemme myymään sen jotain muuta, asiakkaalle kannattavampaa, kautta.

Palvelun tarkoituksena on kierrätyksen edistäminen. Myymälät ottavat vastaan myös huonokuntoisia ja rikki menneitä arkiastioita.Niissä valmistajalla tai valmistusmaalla ei ole väliä.

Esineistä ei makseta hyvitystä. Ne kierrätetään uusiokäyttöön rakentamisessa käytettävien eristeiden ja tiilien valmistuksen raaka-aineiksi.

Lue myös: Miksi ostaa uutta? – Vanhoja Arabian ja Iittalan astioita voi nyt ostaa ja myydä Jumbossa

Vintage-palvelu

Uudestaan käyttöön

Iittalan myymälät ostavat jälleenmyytäväksi hyväkuntoisia Iittalan ja Arabian lasisia ja keraamisia käyttöasioita: lautasia, kulhoja, kahvikuppeja, mukeja, juomalaseja ja erilaisia tarjoiluastioita, kuten vateja, kaatimia, sokerikkoja, purkkeja ja Mariskooleja.

Korvaus maksetaan lahjakorttina.

Palvelu on tarkoitettu vain kuluttaja-asiakkaille, ei esimerkiksi ravintoloille tai suurkeittiöille.

Vantaalla Iittalan myymälät sijaitsevat Jumbossa, lentoasemalla, Porttipuistossa ja Tammistossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut