Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksikyydin keskihinta putosi 13 %, mutta 10 kilometrin matkan hinta voi vaihdella melkein 15 euroa – Taksisovelluksen huomio: Nämä seikat ovat suomalaisille hintaakin tärkeämpiä

Hyviä uutisia: taksikyydit ovat halvempia kuin kolme vuotta sitten – näin taksisovellus 02 Taksin datan mukaan.

02 Taksin mukaan taksikyydin hinnat ovat tulleet alaspäin peräti 13 prosenttia. Vuonna 2019 sovelluksen kautta tilattujen taksikyytien keskihinta oli 24,70 euroa, nyt 21,60 euroa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hintaseurannan mukaan tilanne on päinvastainen: hinnat ovat sen taksi-indeksin mukaan viime vuosina nousseet.

Yksi syy eroihin on se, että Traficom seuraa hintoja kuuden tyyppimatkan kautta, ei toteutuneiden matkojen. 02 Taksin datassa puolestaan ovat mukana sovelluksen kautta toteutuneet matkat.

Operatiivinen johtaja Petteri Niemi 02 Taksista arvelee yhdeksi eroksi myös sen, että Traficomin vertailussa ovat mukana alalla pitempään vaikuttaneet perinteiset taksit, jotka kyyditsivät Suomessa jo ennen vuoden 2018 taksiuudistusta. Taksiuudistus vapautti taksialaa ja toi markkinoille runsaasti uusia yrittäjiä.

– Toki täytyy sanoa myös se, että vaikka 02 Taksin hintavertailussa on yli 40 taksiyhtiötä, ei sielläkään ole kaikkia Suomen takseja. Ei sekään ole absoluuttinen totuus, että taksien hinnat koko Suomessa olisivat muuttuneet noin. Se on kuitenkin aika kattava. Välitämme tällä hetkellä yli miljoona kyytiä vuodessa, Niemi kertoo puhelimitse.

Taksikyydin hinnassa on suuria vaihteluita: 10 kilometrin ja 15 minuutin matkassa voi samassa kaupungissa olla yli 10 euron ero. Tämä selvisi, kun 02 Taksi teki lokakuun alussa hintavertailun 12 suuressa kaupungissa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tämän niin sanotun esimerkkimatkan hinta oli kalleimmalla yrityksellä Kovasella 34,15 euroa ja halvimmalla Ecoridella 23,90 euroa.

Selvityksen kallein matka löytyi Tampereelta: Taksi Pirkanmaan esimerkkimatka maksoi 41,50 euroa. Saman kaupungin halvin esimerkkimatka oli Taksipalvelu Kivelällä, 27 euroa. Kymmenen kilometrin matkan hinnassa oli siis 14,50 euron ero.

02 Taksin selvityksessä on käytetty niin sanottua esimerkkimatkaa, jonka on määritellyt Traficom.

Esimerkkimatka on 10 kilometrin ja 15 minuutin matka 1–4 hengelle tavallisessa henkilöautossa. Hintaan sisältyy mahdollinen aloitusmaksu. Jos taksa vaihtelee eri vuorokaudenaikoina, esimerkkimatkan hinta lasketaan kalleimman ajan mukaan.

Esimerkkimatkan hinnan on syyskuun alusta lähtien pitänyt näkyä jokaisen taksiauton ikkunassa tismalleen samalla tavalla. Traficom määrää jopa sen, minkä kokoisella fontilla esimerkkimatkan on tarrassa oltava.

– Esimerkkihinnat tuovat kaivattua läpinäkyvyyttä ja luottamusta taksien hinnoitteluun, mutta nimensä mukaisesti ne kertovat hinnan vain yhdenlaiselle kyydille. Käytännössä taksien hintojen vertailu taksia tarvittaessa on hyvin vaikeaa esimerkkihinnan perusteella. Kiinteän hinnan sopiminen on asiakkaan etu, sanoo Petteri Niemi 02 Taksin tiedotteessa.

Moni taksiyritys kertoo sivuillaan, että matkalle voi myös saada kiinteän hinnan, jonka saa joko taksisovelluksesta tai kuljettajan kanssa sopimalla.

– Esimerkkihinnalla on ehkä erityisesti haluttu auttaa asiakasta siinä, kun otetaan kadulta auto. Mutta kyllä ihmisten on todella vaikea tehdä siellä vertailua tutkimalla autojen ikkunoita, Niemi kommentoi puhelimitse.

Esimerkkimatkan hinta on monella yhtiöllä kovin erilainen, jos reissun ajoittaa päiväaikaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hintaerot tasoittuvat päiväaikaisessa vertailussa, kun taas Tampereella repeävät entisestään.

Pääkaupunkiseudulla sama 10 kilometrin ja 15 minuutin matka maksaa halvimpaan aikaan 23,40–27,40 euroa. Halvin hinta on Fixutaxilla, kallein Lähitaksilla. 02 Taksin selvitykseen sisältyneet ArtCab ja Petax eivät ole tässä vertailussa mukana, koska niiden verkkosivuilta ei löytynyt hinnastoa.

Tampereella vastaavanlaisen hintavertailun halvin oli Taksi Tampere 19,80 eurolla ja kallein Taksi Pirkanmaa 37,50 eurolla.

Tämä vertailu tehtiin samalla lailla kuin 02 Taksinkin eli laskemalla 10 kilometrin ja 15 minuutin matkan hinta taksiyhtiöiden verkkosivuilta löytyvien taksojen mukaan, mutta käyttämällä halvimpia taksoja.

Etenkin lähtömaksun suuruus on arkipäivinä monella yhtiöllä selvästi edullisempi kuin öisin tai viikonloppuisin.

Hinta ei kuitenkaan ole ainoa eikä välttämättä edes tärkein taksin valintaperuste, Petteri Niemi huomauttaa.

– Olemme huomanneet, että taksin nopeus on usein asiakkaalle kaikkein tärkein asia taksin valinnassa. Myös muiden asiakkaiden antamat arviot sekä taksiyhtiön brändi vaikuttavat valintaan.

Muokattu 24.11.2021 kello 13.56: Korjattu Niemen ensimmäistä kommenttia muodosta "yli 40 taksia" muotoon "yli 40 taksiyhtiötä".