Tältä näyttää pian avattava uudistunut terminaali 2 Helsinki-Vantaan lentoasemalla – katso kuvat

Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi pääsisäänkäynti. Sami Kuusivirta

Tiina Örn

Valoisa ja avara. Niin voisi parilla sanalla kuvailla Helsinki-Vantaan lentoaseman uutta sisäänkäyntiä ja uudistunutta terminaalia.

Matkustajille joulukuun ensimmäisenä päivänä avattavassa laajentuneessa terminaali 2:ssa tuoksuu uudelle ja puulle kuin vastavalmistuneessa kodissa. Katto on korkealla ja puukaton isosta ikkunasta kulkee sisään valoa, vaikka on marraskuu.

Lähtöaulan puukatossa on iso ikkuna. Sami Kuusivirta

Terminaali 2:n laajentaminen on osa lentoasemayhtiö Finavian Helsinki-Vantaalla toteuttamaa kehittämisohjelmaa. Finavia investoi Helsinki-Vantaan kehittämiseen kymmenenvuotisessa projektissa yli miljardi euroa.

Koko Helsinki-Vantaan kehittämishankkeen kotimaisuusaste on 90 prosenttia. Sami Kuusivirta

Terminaalin ylemmässä kerroksessa ovat lähtöaulat. Alemmassa kerroksessa on tuloaulan lisäksi matkakeskus: taksi- ja bussiasemat, uusi pysäköintihalli sekä kehäratayhteys. Siellä matkustajia tervehtii myös luontoaiheinen kiviasetelma Luoto.

Laajennuksen suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ALA. Sen käsialaa on myös Helsingin Keskustakirjasto Oodi.

Tuloaulan keskellä on kiviasetelma Luoto. Lentoasemajohtaja Ulla Lettijeff kertoo, että kivet puhdistetaan sammaleesta vielä ennen aulan avaamista. Sami Kuusivirta

Samanaikaisesti uuden tuloaulan kanssa otetaan käyttöön uudet paikoitusjärjestelyt, kun pysäköintitalo P1, P2 avataan. Uusia pysäköintipaikkoja on 1 800 ja uusia sähköautojen latauspaikkoja 200.

Alemmassa kerroksessa on tuloaula, matkakeskus ja palveluja. Osa palveluista avaa ovensa samaan aikaan laajennuksen kanssa eli 1. joulukuuta. Sami Kuusivirta

Uusien lähtöselvityspisteiden ja uuden turvatarkastuksen avautumista saadaan odottaa vielä maalis-kesäkuuhun 2022 asti. Kesällä 2023 valmistuvat uudet matkatavaranluovutustilat sekä Schengen-porttialueen palveluiden uudistus.

Tekniikasta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson Finavialta esitteli uudistunutta terminaalia ja uutta pääsisäänkäyntiä. Sami Kuusivirta

Lue myös: Palaako Helsinki-Vantaan lentomatkustus koronaa edeltäneelle kasvu-uralleen? – "Suurin kasvun draiveri on se, miten aasialaiset lähtevät taas liikkeelle"

Lentoaseman johtajan mieleen jäi pysäyttävä näky kaukolentojen porttialueelta – "Siellä ei ollut ketään"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut