Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Uudet koronarajoitukset tyrmistyttävät tunnettuja vantaalaisia ravintoloitsijoita: "Tuntuu kohtuuttomalta"

Tunnetut vantaalaisravintolat ottavat tyrmistyneinä vastaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tuoreet linjaukset.

Ryhmä vetosi hallitukseen, että ravintoloiden aukioloa pitäisi rajata nykyistä enemmän ja anniskelu lopettaa aiemmin epidemiatilanteen takia.

Myös ruokaravintoloiden rajoituksia tulisi laajentaa vähentämällä asiakaspaikkojen enimmäismäärää. Rajoitukset kestäisivät joulun yli. Ryhmä suosittelee myös, että ravintolat vaatisivat asiakkailta koronapassia koko aukioloaikansa. Ravintolat voisivat vapautua asiakasrajoituksista koronapassilla, ilman passia niiden olisi rajattava paikkojaan.

Sote-ministeriryhmä taas suositteli torstaina tiedotustilaisuudessa, että hallitus päättäisi rajoittaa ravintoloiden anniskelua jo viikonlopusta lähtien: anniskelun olisi päätyttävä kello 17, jos ravintola ei vaadi koronapassia.

Lue lisää: Kiuru: Ravintoloiden anniskelun päätyttävä jatkossa klo 17 – Vaihtoehtona koronapassi

Tikkurilalaista Oklahomaa ja viittä muuta ravintolaa pyörittävän Minttiravintolat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Bergman on näreissään.

– Tuntuu kohtuuttomalta, että rajoituksia kohdennetaan jatkuvasti vain ravintolatoimintaan. Ymmärrän koronatilanteen ja huolen terveydenhuollon kuormittumisesta, mutta ravintola-ala kokee rajoitukset hyvin epäoikeudenmukaisiksi, Bergman sanoo.

– Tuntuu myös hyvin väärältä. Ruokaravintoloissa ei ole voitu osoittaa olevan tartuntoja, ja ne ovat THL:nkin mukaan vähäriskisiä tiloja. Miksi tiukkenevia rajoituksia toivotaan niihin niin kuin yöravintoloihin?

Bergman pitää "erittäin valitettavana", että rajoitukset ajoittuvat parhaaseen pikkujouluaikaan, joka on nyt ravintoloille taloudellisesti tuiki tärkeä vaikeiden aikojen päätteeksi.

– Linjauksien muuttaminen aiheuttaa valtavasti pöytävarauksien peruutuksia ja uudelleenjärjestelyjä. Tämä on meille iso taloudellinen tappio. Peruutuksia on jo tullut.

Koronapassi on ollut voimassa vain iltaravintolatoiminnassa, mutta jatkossa se olisi käytössä koko ajan.

– Kaikilla ei ole koronapassia. Työnantaja ei voi velvoittaa työntekijää menemään testiin. Työyhteisöt eivät halua viettää pikkujouluja edes ruokaravintoloissa, jos osa porukasta jää niiden ulkopuolelle.

Myös myyrmäkeläisen Wanda´s Kitchen & Loungen ravintoloitsija Toni Aalto kertoo, että ravintolan pikkujouluvarauksia on jo peruttu linjauksien takia. Koronakoordinaatioryhmä antoi myös laajan etätyösuosituksen.

– Varmaan moni yritys linjaa etätyösuosituksen vuoksi, ettei yhteisiä pikkujouluja pidetä. Kyllähän se tuo meille tosi isoja menetyksiä, Aalto toteaa.

– Eihän tämä hyvältä näytä. Jos pikkujoulukausi menee taas kokonaan, tukia ei ole enää varmasti luvassa, vaikka toimintaa rajoitetaan, hän lisää.

Aalto sanoo, ettei hän vastusta koronapassin käytön laajentamista, jos sillä saadaan ravintolat toimimaan lähes normaalisti, mutta tämä muutos heikentäisi silti palvelua.

– Meillä ei ole resursseja lisätä henkilökuntaa tarkastamaan lounasasiakkaiden koronapasseja.