Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hevisellistit heittävät kirkkokeikan Vantaalla – "Koska olemme Apocalyptica, emme voi kirkossakaan tehdä mitään ihan lällyä"

– Ovathan Bachin oratoriot tai Mozartin Requeim aika heviä kamaa nekin, tuumaa yhtyeen nokkamies Eicca Toppinen.

– Harvoin on tullut näin paljon palautetta, Eicca Toppinen kertoo Apocalyptica-yhtyeen kirkkokiertueelta, jonka loppusuora on alkamassa.

Yhtye aloitti Matka mieleen – Kaamoksen sellot -konserttiputken marraskuun puolivälissä ja ensi viikolla kuudestatoista kirkkokeikasta on jäljellä kolme.

– Tätä konserttikokonaisuutta rakennettiin pitkään ja mietittiin tosi huolellisesti. Se näyttää toimivan siten kuin toivoimme, ihmiset ovat olleet vaikuttuneita.

Apocalyptica on halunnut tuoda kaamokseen valoa tarjoamalla yleisölle alusta loppuun erityiseksi räätälöidyn, instrumentaalikappaleista kootun ohjelmiston.

– Olemme vuosien varrella levyttäneet paljon myös sellaisia omia sävellyksiämme jotka ovat hyvin tunnelmallisia eivätkä oikein istu yleensä esittämäämme rocksettiin. Tällä kiertueella moni kappale saa ensimmäisen live-esityksensä.

Livenä ei yhtyeeltä ole aiemmin kuultu esimerkiksi Ruskaa tai Koomaa. Ja parikymmentä vuotta on vierähtänyt siitäkin, kun vaikkapa Kaamos on soinut yleisölle.

Kerran meillä oli 22 keikkaa 21 päivän kiertueella.

– Mukana on myös tuttuja kappaleita, kuten Bittersweet tai Nothing Else Matters, ainut Metallican biisi, joka on tässä setissä mukana, Toppinen listaa.

Vähän vahvempaa hevisoundia ohjelmistossa edustavat esimerkiksi Worlds Collide, Cortège ja Cohkka.

Ainutlaatuisuutta lisää se, että kappaleet on varta vasten sovitettu kirkkoympäristöön sopiviksi.

Toppisen mukaan taiteellinen kunnianhimo on ollut tekemisessä korkealla.

–  Kirkossa on aivan omanlaisensa atmosfääri. Olemme halunneet kunnioittaa tilan arvokkuutta ja samalla tuottaa sielua ravistavan kokemuksen.

Osa kappaleista on selkeästi heviä. Toppinen tuumii, että kirkoissa on kyllä kuultu ennenkin väkevää ja emotionaalisesti vahvaa musiikkia.

– Ovathan Bachin oratoriot tai Mozartin Requeim aika heviä kamaa nekin. Ja koska olemme Apocalyptica, emme voi kirkossakaan tehdä mitään ihan lällyä, sellisti heittää.

Hevilinjaa on myös kiertueen tahti. Logistiikan suunnitellut ja kirkot varannut Toppinen myöntää yhden pikkuasian unohtuneen.

– Jälkikäteen vasta huomasin, että kappas, tässähän onkin 13 keikkaa peräkkäin ilman yhtään välipäivää. Mutta me olemme tottuneet rundaamaan, eikä tämä tahti ainutlaatuista ole. Kerran meillä oli 22 keikkaa 21 päivän kiertueella Euroopassa reippain ajomatkoin, joista pisin oli 800 kilometriä.

90-luvulla yhtye teki muutamia kirkkokeikkoja tavallisin Apocalyptica-setein.

– Aika oli tuolloin erilainen ja joissain piireissä esiintymisemme herättivät aika paljon närkästystä. Lopetimme sitten, koska ei ollut tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä, Toppinen muistaa.

Kirkkokiertue on silti sitkeästi kytenyt yhtyeen suunnitelmissa, valtava keikkatahti pitkine ulkomaanreissuineen vain on jarruttanut toteuttamista. Ilman koronan tuloa yhtyeellä olisi esimerkiksi viime vuonna ollut sata keikkaa.

– Huomasimme, että nythän meillä olisi projektille aikaa ja tämän tekeminen on kyllä ollut todella kivaa. Perussyy sille, että yli 25 vuoden jälkeen ylipäätään olemme olemassa, on se että olemme kiinnostuneita oppimaan uutta ja haastamaan itseämme uudella tavalla.

Tiistaina 30. marraskuuta kaamoksen sellot soivat Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa. Se on Martinlaaksossa syntyneelle, Hakunilassa kasvaneelle ja Vantaan musiikkiopistoa käyneelle hevisellistille tuttu paikka.

– Olen esiintynyt siellä lapsuudessa ja nuoruudessa kymmeniä kertoja yksin, orkestereissa ja kamarimusiikkikokoonpanoissa, samoin kuin varmaan lähes kaikissa Vantaan kirkoissa.

Toppinen ei kuulu kirkkoon.

– Mutta ihmisellä on tarve tuntea olevansa osa suurempaa kokonaisuutta ja kirkossa hienoa on se, että sinne on mahdollista kokoontua kokemaan tällaista yhdessä. Kollektiivinen energia voi synnyttää jotain suurempaa ja siihen pyrimme tällä konsertillakin. Että antaisimme jotain, josta ihminen saa voimaa.