Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ei tee tyhjäksi miljardin euron hanketta lentoasemalla – "Koko Suomelle on kannattavaa, että Helsinki-Vantaan kautta lennetään isosti muun muassa Aasiasta Eurooppaan"

Matkat: Helsinki-Vantaan lentoasemaa on muokattu uusiksi.

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2 on kokonaan uudistunut ja sitä on laajennettu. Matkustajille uudistunut terminaali avataan keskiviikkona 1. joulukuuta.

Terminaalin laajentaminen on osa lentoasemayhtiö Finavian Helsinki-Vantaalla toteuttamaa kehittämisohjelmaa. Finavia investoi kymmenenvuotisessa hankkeessa Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistamiseen yli miljardi euroa.

Joulukuun alussa matkustajien käyttöön tulevien tilojen kehittämiseen on kulunut miljardista eurosta on noin 400 miljoonaa, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ulla Lettijeff Finavialta.

Hän toteaa, että hankkeeseen on käytetty sekä tulorahoitusta eli valtion kokonaan omistaman Finavian liiketoiminnasta syntynyttä voittoa että kansainvälisiltä investointipankeilta otettua lainaa.

Lue myös: Tältä näyttää pian avattava uudistunut terminaali 2 Helsinki-Vantaan lentoasemalla – katso kuvat

Jo vuonna 2014 alkanut Helsinki-Vantaan kehittämisohjelma on mittava. Miljardi euroa ei ole pikkuraha edes valtio-omisteisen yhtiön kirjanpidossa ja lentoliikenteen taivaalla on koronan vuoksi tummia pilviä.

Finavia saa vaihtoliikenteestä tuloja.

Lettijeff toteaa viimeaikojen olleen todella vaikeita.

– Kehittämisohjelmaan ei kuitenkaan investoitu yhtä tai kahta vuotta varten. Se on paljon pidemmälle suuntaava investointi.

Vaikka ennustaminen on vaikeaa, Lettijeff antaa arvion:

– Uskon, että vuonna noin 2025 pääsemme taas vuoden 2019 tasolle. Vuotta 2019 pidetään lentomatkustamisen osalta viimeisimpänä normivuotena.

Finavian taloudellinen pärjääminen koituu valtion eli jokaisen suomalaisen eduksi, muistuttaa Lettijeff. Tuloja tulee sitä enemmän mitä enemmän Helsinki-Vantaalla nähdään lentokoneiden nousuja ja laskuja.

Strategisesti tärkeää Finavian talouden kannalta on myös Helsinki-Vantaan rooli vaihtoasemana.

– Se on Finavialle ja koko Suomelle hyvin kannattavaa, että Helsinki-Vantaan kautta lennetään isosti muun muassa Aasiasta Eurooppaan. Finavia saa vaihtoliikenteestä tuloja, joista se maksaa veroa ja myös osinkoa omistajalleen eli valtiolle.

Lentokentän toiminnoilla on suuri työllistävä vaikutus ja kentällä on suuri merkitys myös Vantaan kaupungille, Lettijeff lausuu.

– Ennen koronapandemiaa lentokenttäalueella oli 20 000 työpaikkaa.

Tämän hetkistä työntekijöiden määrää lentokenttäalueella ei Finavialta osata kertoa, sillä tilanne muuttuu jatkuvasti eri toimijoiden osalta. Pahimman korona-ajan jälkeen henkilöstömäärä on hiljalleen noussut esimerkiksi kaupallisten toimintojen avautuessa uudelleen.

Kehittämisohjelman valmistuttua ennusteet povaavat kentälle jopa 5 000 kokonaan uutta työpaikkaa.