Vantaa ennen ja nyt | Tiesitkö tätä? Vernissatehtaan viereinen rakennus toimi aikoinaan palokunnan varastona

Valkoinen rakennus ei ole vanha kappeli, vaikka moni niin arvuuttelee.

Tikkurilantien varrella Vernissatehtaan vieressä on korkealla tornilla varustettu pieni rakennus, jonka historiasta ja tarkoituksesta tulee säännöllisesti Vantaan kaupunginmuseoon uteliaita kyselyitä.

Valkoiseksi rapatun suorakaiteen muotoisen rakennuksen on arvuuteltu toimineen esimerkiksi seurakunnan kappelina.

Vihjeen käyttötarkoituksesta voi kuitenkin saada tähyilemällä tornin huipulla olevaan metalliseen viiriin. Tuuliviirin kirjaimet S ja H paljastavat sen rakennuttajaksi Schildt & Hallberg Osakeyhtiön, eli Vernissatehtaan vuodesta 1885 omistaneen kauppahuoneen.

Kyseessä on pellavaöljytehtaan oman palokunnan käyttöön vuonna 1935 rakennettu palokalustovarasto.

Rakennuksen alkuperäisen käyttötarkoituksen päättelemisen tekee vaikeaksi se, että Tikkurilantien korkeusasema suhteessa palokalustovarastoon on viime vuosikymmeninä muuttunut merkittävästi.

Tikkurilantielle avautuvista suurista ovista ei voisi enää vetää ulos ruisku- ja letkuvaunuja, vaan ne tipahtaisivat metrin korkeudelta jalkakäytävälle.

Paloautoja matalaan rakennukseen ei ole alun perinkään mahtunut. Rakennuksessa säilytettiin moottoriruiskua ja muita palovarusteita. Korkea torni oli paloletkujen kuivausta varten.

Kaupunginmuseon tietojen mukaan palokalustovaraston on suunnitellut arkkitehti Åke Wasastjerna. Tehtaan oma palokunta perustettiin vuonna 1933 ja sen palokalustovarasto valmistui kaksi vuotta myöhemmin.

Tikkurilan tehdaspalokunta toimi silloisen Helsingin maalaiskunnan, nykyisen Vantaan kaupungin sopimuspalokuntana aina vuoteen 1960 asti. Vanha palokalustovarasto siirtyi osana Vernissatehtaan kokonaisuutta Vantaan kaupungin omistukseen vuonna 1979.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertovia juttuja löydät täältä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut