Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan kaupungilla on tuskainen työ Myyrmäessä: Isomyyrin purkaminen vie monelta tärkeältä toimijalta tilat ja korvaavat pitäisi löytää lähistöltä

Tilapula:

Vantaan kaupungilla on iso palapeli ratkaistavanaan Myyrmäen keskustassa ensi vuoden aikana.

Kaupungin pitää selvittää monimutkainen tilaongelma, kun rakennuksia aletaan purkaa uusien tieltä ja monet sen omat palvelut sekä muut yleishyödylliset toimijat joutuvat lähtemään tiloistaan. Niille olisi löydettävä korvaavia paikkoja, eikä se ole helppoa.

Myyrmäen keskustan dominoilmiö käynnistyy kauppakeskus Isomyyrin purkamisesta, jolloin rakennuksen kolmannessa kerroksessa toimivat lukuisat yhteisöt, yhdistykset, järjestöt ja aikuisopisto saavat hatkat.

Purku alkaa näillä näkymin vuoden 2023 aikana. Ajankohta riippuu pitkälti siitä, koska muun muassa asumista mahdollistava asemakaava valmistuu ja vahvistuu.

– Myyrmäen kehittämiselle ei aiheudu vaikeuksia, jos Isomyyrin ja Myyrinpuhoksen kaavoitus ja purkaminen pikkaisen myöhästyy. Siten saataisiin nykyinen rakentaminen Paalutorin ympäristössä valmiiksi ennen sitä, muotoilee Länsi-Vantaan projektijohtaja Gilbert Koskela.

Kaupunkikulttuurilla on Isomyyrin yläkerrassa tilaa yhteensä noin 2 200 neliötä. Siellä kuhisee aamusta myöhäiseen iltaan viikon jokaisena päivänä. Siellä toimii muun muassa nuorisotila, siellä kokoontuvat eläkeläiset ja naperot. Aikuisopisto pitää tiloissa kursseja, ja se on myös koko Myyrmäen suuralueen yhteisen asukastilan Myyringin koti.

Tiloissa käydään viikossa jopa kymmeniä tuhansia kertoja.

Vantaan tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius kertoo, että korvaavia tiloja on alettu pohtia jo viime vuonna. Apuna on käytetty myös konsulttiselvityksiä.

– Korvaavia tiloja etsitään ensisijaisesti kaupungin omista tiloista, Wallenius sanoo.

Lue myös: Kun Isomyyri puretaan, nuoret jäävät ilman omaa paikkaa Myyrmäessä – uutta nuorisotilaa suunnitellaan nyt Kino Myyrin käyttämättömiin tiloihin

Isomyyrin poistuvien tilojen lisäksi Vantaan musiikkiopisto joutuu lähtemään Patotieltä Louhelasta, ja se tarvitsee uuden toimipaikan. Myös sen toimitilat puretaan asuntojen tieltä arviolta 2023. Purkuun on menossa lisäksi radan itäpuolelta Myyrinpuhos asuntojen ja palvelutilojen tieltä.

Tilasuunnitelma on vasta hahmottumassa ja alustava, mutta kaupunki kaavailee Isomyyrille korvaavia tiloja omistamaansa Myyrmäki-taloon. Kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtajan Riikka Åstrandin mukaan Myyrmäki-talon kokonaisuuteen pitäisi mahtua lähes kaikkien Isomyyrissä nyt olevien toiminnot.

– Vain Alvi ry:n lounaskahvilatoiminnan jatko on auki.

Nuorisotilojen siirtämistä suunnitellaan entisen elokuvateatterin Kino Myyrin ja ravintolan paikalle. Myyrinkiä kaavaillaan pankkisalin paikalle.

Lue myös: Myyrmäkeen suunnitellaan kaupunkikulttuuritaloa – "Vähän Oodi-henkiseen" ja asukkaiden toiminnalle tilaa antavaan taloon mahtuisi myös nykyistä suurempi taidemuseo Artsi

Väistötilojen tarve ei lopu vielä tähän. Samaan aikaan on etsittävä lisää korvaavia tiloja, koska vuosikymmenen loppupuolella häämöttää Myyrmäki-talon purkaminen. Sen paikalle on suunniteltu rakennettavaksi uusi kaupunkikulttuuritalo.

– Tilantarve on kasvava, ja se on jopa tuplaantumassa, Wallenius sanoo.

Uuteen kaupunkikulttuuritaloon sijoittuisivat kaikki Myyrmäki-talon nykyiset toimijat ja nyt korvaavia toimitiloja tarvitsevat. Walleniuksen mukaan kaupunkikulttuuritalon tilantarve on esiselvityksen mukaan noin 14 000 neliötä, kun nykyisiä tiloja on yhteensä runsaat 7 000 neliötä.

Kustannusarvioltaan noin 100 miljoonan euron kaupunkikulttuuritalo olisi valmis arviolta vuonna 2029. Se on investointiohjelmassa, mutta päätöstä rakentamisesta ei ole tehty.

Oma lukunsa ovat purettavissa tiloissa toimivat yritykset. Ne eivät suoranaisesti ole Vantaan murhe, mutta kaupungin pitäisi kuitenkin luoda ja ylläpitää yrittäjien mahdollisuuksia yritystoimintaan.

Asukasinfo Myyrmäen toimitila-asioista Isomyyrin 3. krs. nuorisotilan sali to 2.12. klo 17.30. Se myös striimataan.

Lue lisää: Myyrmäen keskusta muuttuu "puuhamaaksi", kun rakentaminen vihdoin käynnistyy syksyllä

Myyrmäestä katoavat työpaikat – "Keskusta-alueista on saatava niin houkuttelevia, että toimitilarakentajat innostuvat"

"Vaarana on, että Vantaalle syntyy lisää nukkumalähiöitä" – Esimerkkeinä Myyrmäki ja Tikkurila