Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

HS: Lähes puolet HSL:n tarkastusmaksuista menee ulosottoon – Näillä reiteillä liputtomia on eniten

Lähes puolet Helsingin seudun joukkoliikenteen (HSL) lipuntarkastajien määräämistä tarkastusmaksuista päätyy ulosottoon, kertoo Helsingin Sanomat. HS:n mukaan ulosottoon menee vuosittain 40–45 prosenttia maksuista.

Yhteensä tarkastusmaksuja määrättiin viime vuonna noin 52 500. Luku on normaalia pienempi, sillä koronaviruspandemia vähensi sekä matkustajien että tarkastusmaksujen määrää.

HSL:n hallitus päätti lokakuussa esittää tarkastusmaksun korottamista 80 eurosta 100 euroon.

Eniten tarkastusmaksuja määrätään niissä joukkoliikennevälineissä, joissa kyytiin päästäkseen ei tarvitse näyttää lippua. Näitä liikennevälineitä ovat metrot, junat, raitiovaunut ja runkolinjan busseissa.

Lähijunista joukosta erottuvat HS:n mukaan lentokentälle kulkevat I- ja P-junat. Näissä sekä kirjoitettiin eniten tarkastusmaksuja että tarkastettiin eniten matkustajia. Toisaalta liputtomien matkustajien osuus oli suurin Helsingin ja Keravan välillä liikennöivissä K-junissa, 5,3 prosenttia. I-junissa liputtomia oli matkustajista noin 4,5 prosenttia ja P-junissa 4,1 prosenttia.

Raitiovaunulinjoista eniten tarkastusmaksuja kerättiin linjoilla 9, 3 ja 7.

Busseissa sekä liputta matkustetaan että lippuja tarkastetaan eniten runkolinjoilla, joilla matkustajan ei kyytiin noustessaan tarvitse näyttää lippua kuljettajalle. Liputtomien osuus matkustajista on HS:n selvityksen mukaan suurin bussilinjoilla 560 (Rastila–Myyrmäki) ja 550 (Itäkeskus-Westend). Näillä linjoilla myös määrätään eniten tarkastusmaksuja.