Vantaan uusi linjaus on kaupungin kädenojennus rakennusalalle ja Varian opiskelijoille

Opinnot: Vantaa suosittaa jatkossa yrityksiä tarjoamaan harjoittelupaikkoja.

Jari Jääskeläinen kävi työmaalla tapaamassa Variassa talonrakentajaksi opiskelevaa Mitu Miikkulaista. Miikkulaisen mukaan harjoittelupaikan löytäminen ei ole ollut helppoa. Jari Jääskeläinen

Tiina Örn

Rakennusalan opiskelijoiden valmistuminen voi viivästyä siksi, ettei heille löydy harjoittelupaikkoja ja työmaita, joissa on mahdollisuus suorittaa näyttökokeita. Valmistumisen viivästymisestä seuraa se, ettei alalle saada uutta osaavaa työvoimaa.

Pitkään rakennusalalla töitä tehnyt vantaalainen varavaltuutettu Jari Jääskeläinen (vas.) toteaa, että harjoittelupaikat saattavat olla kiven alla ja koronaepidemia pahensi tilannetta entisestään.

– Pahimmillaan pula harjoittelupaikoista johtaa jopa opintojen keskeyttämiseen.

Variassa talonrakentajaksi opiskeleva Mitu Miikkulainen, 20, on samaa mieltä Jääskeläisen kanssa.

– Harjoittelupaikkoja on ollut välillä todella vaikea löytää.

Miikkulaisella on parhaillaan meneillään viimeinen harjoittelu. Hänen opintonsa ovat loppusuoralla.

Rakennusala on ukkoutumassa. Tarvitsemme alalle lisää nuoria.

Jääskeläinen havaitsi aiemmin, että Helsingin kaupunki vaati Stadin ammattiopiston rakennushankkeen kilpailutukseen osallistuvien yritysten osoittavan, miten ne mahdollistavat opiskelijoiden harjoittelun ja näyttöjen suorittamisen.

– Minusta se vaikutti silloin äärettömän hyvältä jutulta. Ajattelin, että sama periaate voisi ohjata rakentamista Vantaan kaupungin kohteissa. Kaupungille urakoivien yritysten tulisi olla valmiita tekemään yhteistyötä Varian kanssa.

Jääskeläinen teki asiasta valtuustoaloitteen, joka sai kaupungilta hyvän vastaanoton. Vantaan kaupunki ei jatkossa velvoita rakennusalan yrityksiä ottamaan harjoittelijoita ja tarjoamaan näyttömahdollisuuksia, mutta se suosittaa urakkasopimuksissa vahvasti niin toimittavan.

Idea ja aloite saavat kehuja myös työmaalta.

– Ei se alalle ainakaan huono asia ole, toteaa YIT:n työmaapäällikkö Risto Laamanen.

Hän näkee harjoittelupaikkojen tarjoamisen olevan kädenojennus rakentamisen tulevaisuudelle Suomessa.

– Rakennusala on ukkoutumassa. Tarvitsemme alalle lisää nuoria.

Työmaapäällikkö Laamanen kertoo, että pääosin kokemukset harjoittelijoista ovat olleet myös työnantajan kannalta hyviä. Molemmat voittavat.

– Minulla on ollut harjoittelijoita, joilla on ollut motivaatio kohdallaan. He ovat halunneet oppia ja kehittyä.

Työmaa on Laamasen mielestä mitä parhain paikka kerryttää osaamista.

– Nuoret tekevät töitä ammattilaisten keskellä, siinä oppii.

Miikkulainen korostaa, että harjoittelujen onnistuminen vaatii myös työnantajien panosta, opiskelijaa on perehdytettävä. Pelkkä paikan tarjoaminen ei riitä.

– Nykyisessä harjoittelupaikassani perehdytys on ollut hyvää, mutta minulla on myös toisenlaisia kokemuksia, Miikkulainen sanoo.

Kaupun gin vastauksessa Jääskeläisen aloitteeseen lukee, että rakennusalalla työelämässä oppimisen jaksot vaihtelevat 4 ja 20 viikon välillä. Jääskeläisen mielestä tämän voi ymmärtää niin, että jakson on aina oltava pituudeltaan 4–20 viikkoa.

– Näyttö voi vaatia lyhyimmillään muutaman päivän. Se edellyttää vain, että työmaalla on henkilö, joka voi ottaa näytön vastaan.

Jääskeläinen haluaa täsmentää, ettei tutkinnonosan oppiminen kuitenkaan onnistu muutamassa päivässä. Osaamisen voi osoittaa työmaalla lyhyen ajan sisällä, kun asiat ovat jo opittuna.

– Ammattikoulusta ei ole tullut ”kirjekurssia”.

Yhteiskuntavastuu

Rehtori pitää ideaa hyvänä

Varian rehtori Pekka Tauriaisen mielestä Vantaan ratkaisu on hyvin kannatettava. Hänestä on parempi, että Vantaa päätti suosittaa, ei pakottaa, yrityksiä ottamaan harjoittelijoita.

Kyseessä on Tauriaisen mukaan myös yhteiskuntavastuun kantaminen. Ajatus ei ole siksi kokonaan uusi.

– Moni yritys on jo aiemmin halunnut kantaa yhteiskuntavastuuta tarjoamalla harjoittelupaikkoja myös silloin, kun yrityksellä ei ole rekrytointitarvetta.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut