Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan julkisten rakennusten katoille halutaan aurinkopaneelit – Ehdotuksessa mainitaan kaupungintalo, koulut, päiväkodit, liikuntakeskukset

Vantaan julkiset rakennukset, kuten päiväkodit, koulut, liikuntakeskukset ja terveyskeskukset, voisi valjastaa aurinkoenergian tuottamiseen. Sitä mieltä ovat tuoreen valtuustoaloitteen allekirjoittaneet. Ainakin kuntapoliitikkoja idea innosti, sillä aloitteen allekirjoitti 67 vantaalaisvaltuutetusta 38.

Aloitteen takana on kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä. Ryhmää johtava Tiina Tuomela toteaa aurinkopaneeliteknologian kehittyneen viime vuosina huimasti.

– Aurinkosähkö on tuulivoiman ohella hyvin ympäristöystävällinen tapa tuottaa energiaa. Vantaalla on paljon julkisia rakennuksia, joiden katoille aurinkopaneelit voitaisiin asentaa.

Tuomela mainitsee koulujen ja päiväkotien lisäksi muun muassa kaupungintalon.

Vantaan kaupungin energia-asiantuntija Sirpa Eskelisen mukaan aurinkoenergian hyödyntäminen tulisi kyseeseen ennen kaikkea kaupungin rakennuttamissa uudiskohteissa.

– Mikäli paneelit halutaan asentaa vanhaan rakennukseen, ensin tulee selvittää katon kunto. Paneeleja ei kannata asentaa, jos katto on pian remontoitava.

Aurinkopaneeleja ei myöskään kannata asentaa liian varjoisille katto-osuuksille.

Varmaa on, että sopivia kohteita Vantaalta löytyisi, sillä julkisia rakennuksia on satoja.

– Teknisesti aurinkopaneelien asentaminen on jo vakiintunutta toimintaa.

Eskelinen katsoo aurinkoenergian soveltuvan parhaiten sellaisiin rakennuksiin, jotka kuluttavat sähköä vähintään pohjakulutustehonsa verran myös kesäaikaan. Hyöty käy vähiin, jos vaikkapa koulurakennus ei käytäkään aurinkovoimalansa tuotantoa kesällä.

Toteuttamisessa on lisäksi huomioitava, että sähköntuotanto Suomen aurinkosähkövoimaloissa katkeaa marras–helmikuun ajaksi lähes kokonaan.

Aurinkosähkö on investointina kohtuuhintainen. Paneelit ja niiden asentaminen keskikokoisen koulun katolle maksavat yhteensä noin 50 000 euroa. Laskelmassa eivät ole mukana talotekniset työt.

Aloitteessa mainittujen laskelmien mukaan esimerkiksi 50 000 kWh sähköä vuodessa kuluttavan päiväkodin kaikki kesäaikaan tarvitsema sähkö voidaan tuottaa asentamalla katolle 40 paneelia, joista jokainen on kooltaan 1,5 neliömetriä.

Tuomelan mielestä kaupungin tulee aina ottaa huomioon myös sen vastuu suunnannäyttäjänä.

– Kaupungin tehdessä konkreettisia ilmastotekoja näytämme hyvää esimerkkiä muille ja vahvistamme mielikuvaa Vantaasta ekologisena kaupunkina.