Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona vei veljesten pukkikeikat verkkoon – seurauksena syntyivät elämysseikkailu ja liveshow't

Joulu: Kaksoisveljesten Joulupukki on opettavainen hahmo.

Vantaalaisista kaksoisveljeksistä Ilkka ja Jouni Räisäsestä sukeutuu joulusesonkina Joulupukki ja Mestaritonttu. He ovat joulupukkeilleet jo yli neljännesvuosisadan.

Alussa Ilkka rotevampana omaksui Pukin roolin. Jounia varten kehitettiin Mestaritontun hahmo. Myöhemmin kumpikin Räisäsistä kävi Joulupukkina omilla keikoillaan. Muutama vuosi sitten he perustivat avoimen yhtiön toimintaa varten.

Korona vei veljeksiltä perinteiset pukkikeikat viime jouluna. Jotain muuta oli keksittävä tilalle.

– Reagoitiin tilanteeseen ja mietittiin, mitä voitaisiin tehdä nyt, kertoo Ilkka Räisänen.

Joulupukin videotervehdykset syntyivät. Veljekset kuvaavat hanketta ”valtavaksi investoinniksi”. Parrat ja peruukit hankittiin peruukkiliikkeestä sekä asut teetettiin ompelimossa. Jouni palasi Mestaritontun rooliin.

Videotervehdyksistä tuli hitti. Facebook-markkinointi tavoitti myös ulkosuomalaiset.

Räisästen Joulupukki on aina ollut opettavainen hahmo niin kotivierailuilla kuin tervehdyksissä. Lapset kuuntelevat tarkkaan mitä Pukilla on sanottavana.

– Koen kasvattajana, että Joulupukki on hirveän hyvä mahdollisuus, kertoo Jouni Räisänen.

Tämän vuoden alussa veljekset panostivat yhtiön toimintaan lisää. Alkoi tunnetaitoja lapsille opettavan Joulupukki ja kadonneen taikakompassin arvoitus –elämysseikkailupaketin toteutus.

Seikkailu on lautapelin, muistipelin, puuhatehtävien, laulujen ja lyhytelokuvien muodostama toiminnallinen kokonaisuus. Paketin kuvitti taidepedagogi Anu Halonen Räisästen ajatusten pohjalta.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana valmistuivat seikkailun käsikirjoitus sekä musiikki. Lisäksi veljekset tekivät kuvausmatkan Leville. Kesällä hakunilalainen kerrostaloasunto muuttui Joulupukin pajaksi veljesten tehdessä studiokuvauksia.

– Naapurit saattoivat ihmetellä, kun joululaulut raikuivat heinäkuussa, nauraa Ilkka Räisänen.

Joulupukin ja Mestaritontun rauhallisten hahmojen rinnalle syntyi Kale Kalkkuna. Nukke on show'ssa villi ja hölmöileekin välillä, muttei tarkoita pahaa. Esitysten jälkeen lapset ovat antaneet palautetta levottomalle kalkkunalle, kertovat veljekset.

– He ovat ruvenneet Kalelle, että kylläpäs sinä olet tuollainen hötkyilijä!

Jouni Räisänen kertoo huomanneensa työssään lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehityksen tärkeyden. Hän työskentelee varhaiskasvatuksen parissa.

– Koulumaailma vaatii sitä, että osaat ottaa muut huomioon ja olet sinut omien tunteidesi kanssa.

Seikkailuprojektin valmistumiseen helposti vierähtäneen kaksikin vuotta heidän mukaansa. Nyt se valmistui vuodessa ja ohessa syntyi kauppakeskuksissa esitettävä liveshow.

Projekteissa veljekset ovat päässeet käyttämään monipuolisesti luovuuttaan.

– Olemme säveltäneet, sanoittaneet ja lisäksi esiinnymme. Meillä on myös rakkaus elokuvantekoon, kertoo Jouni Räisänen.

Ilkka Räisänen on päivätöissä virkamiehenä. Tämän myötä hänellä on talousosaamista, mikä on ollut avuksi veljesten yhtiötoiminnassa. Hän luonnehtii pukkihommia vastapainoksi arkityöhön.

Räisäsillä on paljon ideoita tulevaisuuden varalle.

Joulupukki saattaa puuttua seuraavassa elämysseikkailussa kiusaamiseen.

– Miksi joku kiusaa, mitä siellä on taustalla. Kaikki kiusaamisen osa-alueet käytäisiin läpi lapselle ymmärrettävästi.

Jouni visioi show’ta lastenlauluineen uusilla hahmoilla, jotka eivät olisi jouluun sidottuja. – Ehdottomasti niin, että siinä on aina mukana kasvatuksellinen idea.

Tulevan vuoden ohjelmassa nämä eivät vielä ole. Sivutoimisille yrittäjille kuluva vuosi on ollut rankkaa urakointia.

Tänä joulusesonkina liveshow't ja videotervehdykset pitävät veljekset kiireisinä. Myös perinteisiä Joulupukin vierailuja koteihin on aattona tiedossa. Sitten on aika hengähtää hetkeksi.

– Tämä vuosi on ollut yhtä joulua, he summaavat.