Uffe, 71, on soittanut Tikkurilan soittokunnassa jo kahdeksalla vuosikymmenellä ja Marja, 43, löysi Tixibandista puolison – Puhallinorkesterin merkkivuotta vietetään juhlakonsertilla

Musiikki: Tixibandissa soitetaan tavoitteellisesti, mutta ilolla ja hauskuutta unohtamatta.

Ulf Strömsholm on kasvanut puhaltajaksi Tikkurilan soittokuntaan eli Tixibandiin, sillä hänen vaarinsa otti pikkupojan mukaan orkesterin harjoituksiin. Strömsholm soittaa Tixibandissa baritonitorvea. Armi Suojanen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Tikkurilan soittokunnan eli Tixibandin sointi on komea, kun se valmistautuu koronan takia vuodella lykkääntyneeseen 75-vuotisjuhlakonserttiinsa Viertolan koulussa pidettävissä harjoituksissa.

Soittajia yhdistää intohimo soittamiseen ja mieltymys puhallinmusiikkiin. Heidän taustoistaan löytyy mielenkiintoisia tarinoita, kuten se, miten Ulf Strömsholm päätyi puhallinmusiikin pariin. Ja vaikka se, että saksofonisti Marja Mannisenmäki löysi puolison orkesterista.

Paljasjalkainen vantaalainen, mutta hiljattain Tuusulaan muuttanut Ulf Strömsholm, 71, soittaa Tixibandissa baritonitorvea, mutta trumpetti teki hänestä puhallinsoittajan.

– Trumpetti pelasti pianolta, hän paljastaa.

Pianoa tai oikeammin flyygeliä hän oli soittanut siitä lähtien, kun ”pysyi penkillä”, olihan Strömsholmin äiti pianonsoitonopettaja.

Sitten äidinisä johdatti pikku-Uffen puhallinmusiikin pariin.

– Vaari oli Tikkurilan soittokunnan perustajajäseniä, ja hän otti minut mukaan orkesterin harjoituksiin.

Marja Mannisenmäki vaihtoi jo lapsena pianon saksofoniin serkkunsa innoittamana. Soittokavereiden lisäksi Mannisenmäki löysi Tixibandista puolison. Armi Suojanen

Nassikka istui kuuntelemassa aikamiesten soittoa, kunnes Strömsholm sai oman trumpetin kuusivuotiaana.

– 50-luvun lopulla soitin jo harjoituksissa mukana.

Aika hyvin vuonna 1950 syntyneeltä pojalta. Strömsholm sanoo hämmästyneensä itsekin, kun hän laski, että on ollut mukana soittokunnan matkassa jo kahdeksalla eri vuosikymmenellä.

Kun Strömholm pääsi armeijasta, hän alkoi soittaa vetopasuunaa ja trumpetti sai jäädä. Opiskellessaan insinööriksi hän hankki tuloja soittamalla puoliammattimaisesti.

Kiireisimpinä työ- ja perhevuosinaan Strömsholm ei ole aina voinut olla täysillä mukana soittokunnassa, mutta 25:n viime vuoden aikana hän on ollut aktiivinen. Hän soittaa baritonitorvea Tixibandin lisäksi muissa puhallinorkestereissa ja vetopasuunaa erilaisissa big band -kokoonpanoissa.

Baritonitorveen Strömsholm tarttui orkesterin edellisen kapellimestarin Kimmo Nurmen ehdotuksesta. Pasunisteja kun oli orkesterissa useita, mutta ei yhtään baritoninsoittajaa. Strömsholmilla ei ollut mitään vaihtoa vastaan, sillä baritonitorvi on mainio soitin.

Myös Marja Mannisenmäki, 43, on soittimen vaihtaja. Hän soitti lapsena pianoa musiikkiopistossa, mutta kun hänen serkkunsa alkoi soittaa saksofonia, hänkin halusi.

– Siitä oli valtava hyöty, kun osasin lukea nuotteja, vaikka pianossa ja saksofonissa on eri tekniikka ja sormitus.

Mannisenmäki soittaa alttosaksofonia ja on kuulunut Tixibandiin runsaat kymmenen vuotta. Hän tuli orkesteriin ensin vain tuuraamaan yhdelle keikalle, kun alttosaksofonisteissa oli vajausta.

– Ja sille tielle jäin. Oli tosi kiva soittaa, ja porukalla tekeminen on kivaa.

Hän kehuu orkesteria, jossa soittaminen on tavoitteellista, mutta silti siinä säilyy ilo ja hauskuus.

– Tämä on hyvän mielen tekemistä. Olemme erilaisia, mutta samaa porukkaa. Tixiband on sopivalla tavalla rouhea.

Tixibandin kapellimestarina toimii Panu Matilainen. Orkesterissa on jäseniä noin 30. Armi Suojanen

Myyrmäessä asuva Mannisenmäki opettaa kieliä helsinkiläisessä peruskoulussa. Opettajan työssäkin on hyötyä soittotaidosta. Hän soittaa ja säestää koulun erilaisissa tilaisuuksissa, kuten joulujuhlissa ja eläkkeelle jäämisissä. Soittaminen yhdessä oppilaiden kanssa näyttää niin opettajasta kuin oppilaista toisenlaisen puolen.

Mannisenmäelle Tixiband on tuonut myös suuren henkilökohtaisen onnen. Hän tutustui levyntekoprosessissa orkesterin poikkihuilunsoittajaan vähän paremminkin, ja nyt he ovat naimissa ja heillä on kaksi lasta.

– Kirkossa ja hääjuhlassa soitti tietenkin Tixiband, Mannisenmäki naurahtaa.

Lue myös: Poliisi otti ohjat Tixibandissa – lauantaina soi leffamusiikki

Juhlakonsertti

Tixiband soittaa Martinuksessa

Tikkurilan soittokunnan, Tixibandin, 75-vuotisjuhlakonsertti pidetään sunnuntaina 5. joulukuuta kulttuuritalo Martinuksessa (Martinlaaksontie 35).

Konsertti alkaa klo 18 ja kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia.

Orkesterin laulusolisteina ovat Mikael Konttinen ja Hanna Ahponen.

Liput maksavat 25 euroa ja niitä myydään ovella sekä Lippu.fi:ssä.

Kapellimestari Panu Matilainen: "Solistit ovat huippuvedossa"

– Viihdyttävä, monipuolinen, kuvailee Tixibandin kapellimestari Panu Matilainen 5. joulukuuta pidettävää juhlakonserttia.

Hän mainitsee esimerkkeinä potpurin Liikkuva linna -animaation musiikista, Mikael Konttisen tulkinnan Juice Leskisen kappaleesta Pyhä toimitus ja Kummisetä-elokuvasta tutun Speak softly, love, jonka laulaa Hanna Ahponen.

–  He ovat huippuvedossa, Matilainen kehuu.

Ja totta kai Tixiband eli virallisesti Tikkurilan soittokunta on tikissä. 75-vuotisjuhlakonserttiin harjoiteltiin jo viime vuonna, mutta se jouduttiin perumaan koronan takia. Nyt yritetään paremmalla onnella.

Päivätyönään Helsingin poliisisoittokunnan konserttimestarina ja huilistien äänenjohtajana toimiva helsinkiläinen Matilainen on johtanut Tixibandia viisi vuotta ja viihtyy tehtävässä.

Vantaan aikuisopiston alaisuudessa toimivassa orkesterissa on aktiivisia soittajia kolmisenkymmentä. Suurin osa heistä on 40–60-vuotiaita.

– Nuorempia soittajia mahtuisi mukaan lisää, Matilainen sanoo.

Orkesteri olisi erinomainen jatkumo nuorelle, joka on päättänyt musiikkiopiston. Musiikkiharrastus voisi jatkua harrastuksena, mutta ammattilaisen johdolla.

Huilisteja orkesterissa on ”tosi paljon”, kahdeksan, mutta varsinkin käyrätorvensoittajia voisi olla enemmän. Heitä on nyt vain pari.

Orkesterin perustamisen aikanaan 1940-luvulla orkesterissa soitti pelkästään miehiä, mutta nykyään naisten ja miesten määrä on suunnilleen sama.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut