Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaisia rajoituksia hallitus esittää suomalaisten arkeen, rokotusten lisäksi tarvitaan muita toimia – Syynä paheneva tilanne ja uhkaava omikron-muunnos

Omikron-virusmuunnos oli esillä tiistaina, kun hallitus linjasi uusista koronatoimista, joihin lukeutuu paluu valtakunnalliseen etätyösuositukseen.

Koronatapausmäärät ja tautiin menehtyneiden määrät ovat nousseet ja sairaalahoidon tarve kasvanut jyrkästi viime viikkoina, valtioneuvoston viestintäosasto tiedotti.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että Suomessa ei ole toistaiseksi todettu omikron-virusmuunnoksen aiheuttamia tautitapauksia, mutta kahden henkilön näytteet on lähetty jatkotutkimuksiin.

Hallituksen mukaan olennaista on väestön rokotekattavuuden ja -suojan kasvattaminen, mutta nyt hallitus näkee tarvetta myös muille toimille. Rokotteiden lisäksi tarvitaan hallituksen mukaan tehokkaita, lähikontakteja rajoittavia toimia, joilla tartuntoja voidaan estää. Hallitus totesi, että testauksen ja jäljityksen periaatteita on päivitettävä ja huolehdittava uuden rokotusstrategian toimeenpanosta. Myös arjen terveysturvallisuustoimet, kuten kasvomaskien käyttö, hyvä käsihygienia ja turvavälit ovat edelleen keskeisiä keinoja tartuntojen estämisessä.

Hallitus arvioi, että useilla alueilla tarvitaan uusia rajoituksia ja lisätoimia.

Hallitus käsitteli myös tartuntatautilain uutta pykälää, jolla voidaan edellyttää sote-työnantajalta velvollisuutta huolehtia siitä, että henkilöstö ei aiheuta hoidettaville tartuntavaaraa, tiedotteessa ilmoitetaan.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikolla. Siirtymäajaksi esitetään kuukautta, jotta työnantajat pystyisivät järjestämään palvelut asianmukaisiksi ja jotta rokottamaton henkilökunta saisi mahdollisuuden rokotteiden ottamiseen.

Valtioneuvoston tiedotteessa sanotaan myös, että hallitus tukee koronapassin käytön laajentamista ja vapaaehtoisen käyttöönoton mahdollistamista.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan toiminnanharjoittaja saisi edellyttää 16-vuotiaalta tai sitä vanhemmalta asiakkaalta ja toimintaan tai tilaisuuteen osallistuvalta koronapassin eli EU:n digitaalisen koronatodistusten esittämistä.

Hallitus keskusteli toimista pahenevassa epidemiatilanteessa.

14 sairaanhoitopiiriä sekä Ahvenmaan maakunta ja Rovaniemen kaupunki ovat nyt koronaviruksen leviämisalueita.

Erityisesti epidemian leviämisalueilla on otettava entistä laajemmin eri keinoja tartuntojen leviämisen estämiseksi, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Näitä keinoja on jo otettu käyttöön muun muassa kiristämällä alueellista ja valtakunnallista maskisuositusta ja ravitsemisliikkeiden rajoituksia.

Lisäksi tarvitaan nykyistä laajemmin tilaisuuksien, tilojen ja toimintojen rajoituksia epidemian leviämisalueilla, hallitus linjaa.

Hallitus linjasi myös, että valtakunnallinen etätyösuositus otetaan uudelleen käyttöön. Se koskee koronaepidemian leviämisalueita.

Suosituksena on, että julkisen sektorin työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti silloin, kun työtehtävät sen mahdollistavat, valtioneuvoston tiedotteessa huomautetaan.

Vastaavaa laajaa etätyötä suositellaan myös yksityisille työnantajille.

Tarkemman etätyösuosituksen valmistelevat valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä periaatepäätös istunnossaan torstaina 2. joulukuuta, tiedotteessa kerrotaan.