Kansanedustaja, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Jussi Saramo on ehdolla aluevaaleissa.
Ratkaisuaan Saramo perustelee sillä, että hän haluaa olla alkuvaiheessa luomassa uuden hyvinvointialueen rakenteita.
– En halua olla käynnistämisvaiheessa katsomossa. Varsinkin alussa aluevaltuustossa on varmasti hyötyä siitä, että valtuutetulla on tietoa ja näkemystä sote-palveluista sekä väylä eduskuntaan.
Saramo vakuuttaa pohtineensa ratkaisuaan monesta eri vinkkelistä.
– Paljon on ollut painetta, että pitäisi lähteä ehdolle.
Saramo on vastannut viime aikoina useissa eri yhteyksissä kysymykseen siitä, miten yhden henkilön resurssit riittävät vaikuttamiseen kolmella eri hallinnon tasolla: kuntapolitiikassa, valtakunnan politiikassa ja hyvinvointialueella.
Asiat on mahdollista hoitaa hyvin, vaikka luottamustehtäviä olisi useita, Saramo sanoo.
– Onhan meillä vaikuttajina vuorotyöläisiäkin. Monille politiikka on raskas harrastus. Se vaatii yhteensovittamista varsinkin silloin, jos ottaa isoja rooleja.
Tikkurilalainen Saramo ilmaisee olevansa tyytyväinen siihen, ettei hän ottanut Vantaalla valtuustotyön lisäksi muita luottamustoimia.
– Valtuutettuna vaikuttaminen on merkittävä tehtävä. Siinä on valtuustotyön lisäksi mukana tukemassa lautakuntien ja kaupunginhallituksen työtä.
Aluevaltuustossa vaikuttaminen kiinnostaa Saramoa siksi, että sote-uudistus tuo Uudellemaalle erityisen tilanteen.
– Kun lähes kaikkialla muualla vähennetään hallintoa, niin meillä sitä tulee lisää, koska kunnat niin itse halusivat. Maakunnallisissa sairaanhoitopiireissä on jo aiemmin ollut valtuutetut hoitamassa erityissairaanhoitoon liittyviä asioita. Nyt samaan hallinnontasoon siirtyvät muissa maakunnissa muut sote-palvelut.
Vantaalla ja Uudellamaalla tilanne on toinen.
– Meillä säilyy Peijaksessa edelleen "Husin luukku" ja "Vantaan luukku". Palvelujen järjestäminen ei meillä automaattisesti tehostu ja järkevöidy. Minua pelottaa se, että jonot voivat pysyä ennallaan. Niin käy, jos päättäjät eivät tee fiksuja ratkaisuja.
Hyviäkin uutisia Vantaalle voi olla tulossa.
– Vantaa on käyttänyt sote-palveluihin suhteessa vähemmän rahaa kuin moni muu kunta. Palveluita ei ole hoidettu hyvin. Jatkossa hyvinvointialueet tulevat saamaan rahaa sairastavuuskertoimien mukaan. Se tietää Vantaalle enemmän rahaa, jolla voimme parantaa palveluja.
Aiempaa enemmän rahaa Vantaa-Keravan sote-palveluihin tietäisi Saramon mukaan myös se, jos eduskunta päättäisi antaa alueille oikeuden kerätä maakuntaveroa.
– Se tarkoittaisi, että voisimme laskea verotusta tai laittaa lisää rahaa palveluihin, koska saisimme itse pitää isomman osuuden Vantaalta kerätyistä veroista. Mikäli maakuntavero torpataan, Vantaa-Kerava on siinä varma häviäjä. Maakuntavero tulisi valtionveron tilalle ei päälle.
Vantaalaisista kansanedustajista aluevaaliehdokkaiksi ovat lähdössä Saramon lisäksi perussuomalaisten Mika Niikko ja sosialidemokraattien Kimmo Kiljunen.
Ehdokkaaksi eivät lähde Antti Lindtman (sd.) ja Hussein al-Taee (sd.). Kokoomuksen Sari Multala ei ole vielä kertonut ratkaisustaan.
Antti Lindtman ei lähde ehdolle aluevaaleihin – näin hän perustelee ratkaisuaan