Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt: | Muistatko, kun vielä käytettiin sarjalippuja ja pilettejä? Seutulippu mullisti vantaalaisten liikkumisen

Seutulippua suunniteltiin kymmenen vuotta ennen käyttöönottoa.

– Seutulippu on niin hyvä juttu, että se olisi pitänyt saada jo kymmenen vuotta sitten, totesi vantaalainen työmatkaaja keväällä 1987 Vantaan Seutu -lehdelle.

Vaan ei saatu – joukkoliikenteen seutulippu oli astunut voimaan pääkaupunkiseudun neljässä kunnassa vasta vuotta aiemmin, kesäkuun alussa 1986.

Sitä oli edeltänyt kymmenvuotinen suunnittelu, jonka aikana Vantaan busseihin ja juniin pakkautuneet asukkaat ostivat sarjalippuja, siirtosarjalippuja ja leimattavia pilettejä.

Kuljettajat taas lukivat tarkkaan kilometritaulukoitaan, jotta osaisivat myydä jokaiselle oikean lipun.

Seutulippu poisti viimeisetkin kilometritaksat ja hankalat siirtymät, kun vaihtoja sai tehdä maksutta ja sama lippu kävi jokaisessa kulkuvälineessä, kuntarajasta riippumatta.

Käykö tämä lippu teillä -kysymys jäi tarpeettomaksi, kun busseihin ilmestyivät seutulipusta kertovat tariffitunnukset.

YTV:n tunnus näkyy Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin tallennetussa vuoden 1992 seutulipussa. Sen kantaosa tunnistetietoineen pysyi samana, ja asiakas osti aina kuukausittain uuden lippuosan.

Kantaosakin piti uusia muutaman vuoden välein.

Pitkien työmatkojen Vantaalla liikkumista selkeyttänyt seutulippu oli suuri helpotus niin päättäjille kuin kansalaisillekin. 1980-luvun lopulla seuraava haaste olikin kaupungin ontuvan sisäisen liikenteen kehittäminen sekä metron jatkaminen Kontulasta Länsimäen suuntaan.

Tulisiko Vantaasta vielä metrokaupunki?

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä