Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jouluapulaisia haetaan vielä moneen paikkaan – Alko: "Kausityöntekijät ovat meille arvokas porukka"

Työvoimapula kiusaa monia aloja, mutta miten kausityöntekijöiden saanti on sujunut pääkaupunkiseudulla?

Yksi eniten kausiapulaisia tarvitseva työpaikka on vuodesta toiseen Posti. Vaikka joulukorttien lähettäminen on vähentynyt, pakettipostia liikkuu valtava määrä.

Postin joulusta vastaava Jarmo Ainasoja kertoo, että tänä jouluna yhtiö ottaa kausityöntekijöitä lajittelukeskuksiin sekä jakeluun pääkaupunkiseudulle ja Uudellemaalle noin 1 300 henkeä. Pelkästään Vantaan Voutilassa sijaitsevaan pakettien lajittelukeskukseen tarvitaan runsaat 200 kausityöntekijää. Osa on jo aloittanut työt.

– Lähtökohtaisesti olemme saaneet työntekijöitä hyvin, mutta pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Helsingin ydinkeskustassa on haasteita. Vieläkin on paikkoja auki.

Ainasojan mukaan Helsingin keskustan rekrytointivaikeudet johtuvat lähinnä siitä, että palvelualoilla on paljon työtä tarjolla. Työntekijöillä on varaa valita.

Lue myös: Pula työvoimasta riivaa ravintoloita myös Vantaalla – "Aukioloaikoja joudutaan supistamaan siksi, ettei ole tekijöitä"

Myös päivittäistavarakaupassa tarvitaan lisätyövoimaa juhlakaudeksi. HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala kertoo, että yhtiö tarjoaa sesonkeina lisätöitä ensisijaisesti kaupoissa jo entuudestaan työskenteleville osa-aikaisille työntekijöille.

– Tämä toimii hyvin, sillä meillä on paljon työntekijöitä, jotka mielellään työskentelevät sesonkeina ja esimerkiksi joulupyhinä vähän enemmän. Emme siis tee varsinaista kausityöntekijärekrytointia.

HOK-Elannolla on tällä hetkellä paljon avoimia paikkoja niin kaupoissa kuin ravintoloissa. 

– Hakijoita saisi olla enemmänkin, mutta olemme silti onnistuneet täyttämään avoimia paikkoja suhteellisen hyvään tahtiin, Hekkala toteaa.

Vantaan, Helsingin Espoon ja Kauniaisten Alkoissa tarvitaan noin 150 kausiapulaista joulukuun alusta lähtien, sillä vuoden suurimman myynnin sesonki alkaa jo itsenäisyyspäivän alla.

Alkon palvelujohtaja Tatu Vanninen kertoo, että tänä vuonna töihin haki useita satoja ihmisiä eli suunnilleen saman verran kuin 2019. Parhaimpina vuosina Alkoon on halunnut joulutöihin yli tuhat, jopa 1 500 hakijaa.

– Kausityöntekijät ovat meille arvokas porukka, kehuu Vanninen, joka itsekin on opiskeluaikoina työskennellyt Alkossa jouluapulaisena. 

Joulukuuksi Alkoon töihin tulevista reippaasti yli puolet on ensikertalaisia ja loput ovat esimerkiksi sellaisia, jotka ovat olleet kesätöissä. Suurin osa on nuoria aikuisia.

Joulukuusikauppa Havunen tarvitsee koko maahan noin 40 myyjää, joista pääkaupunkiseudulle eniten. Tavallisesti myyjiä on yksi per piste, isoimmissa kaksi. Vantaalla on kolme myyntipaikkaa.

Havusen toimitusjohtaja Olli Kinnunen sanoo ajatelleensa, että tänä vuonna rekrytointi olisi koronan ja yleisen työvoimapulan takia erilaista, mutta ei se ole.

– Rekrytointi on aina yksi isoimmista töistä. Se ei ole helppoa, mutta aina olemme saaneet työntekijät, Kinnunen toteaa.

Hakemuksia tulee satoja.

Joulukuusimyyjien työsuhde kestää kahdeksan päivää.

– 75 prosenttia kuusista myydään viimeisten neljän päivän aikana.

Lue myös: Vantaalle tuli kuukaudessa noin 1 300 uutta avointa työpaikkaa – "Avoimena on paljon töitä kunnollisilla tunneilla”