Jari Isometsästä elämäkerran kirjoittanut korsolainen Soili Pohjalainen on viime aikoina häärinyt myös ginin ja rommin tislauksessa Mäntsälässä – "Olen nyt monen miehen unelmanainen, akka, jolla on viinapannu"

Kovin montaa sellaista kirjailijaa ei maailmassa ole, jonka kanssa voi keskustella hänen uutuuskirjastaan ja samaan hengenvetoon osallisuudestaan sikalassa tislattuun uutuusrommiin.

Suomessa heitä on kolme ja heistä yksi on vantaalainen, tarkemmin sanottuna korsolainen ja vielä tarkemmin ottaen vierumäkeläinen.

Soili Pohjalainen on Christian Rönnbackan ja Tuomas Kyrön tavoin mukana tiimissä, joka viime vuonna perusti Authors’ Distillery -tislaamon vanhaan sikalaan Mäntsälässä. Sen gini singahti viime kesänä maailman laatukärkeen voittamalla hopeaa korkealle arvostetussa kansainvälisessä kilpailussa.

Kaiken kukkuraksi tislaamon gin & tonic -drinkki palkittiin maailman parhaana.

Noin kymmenen henkilön erilaisin taidoin pyöritetty tislaamo on saanut tuotteensa Alkoon, tallinnalaisiin baareihin ja äskettäin myös Ruotsin Systembolagetin valikoimaan. Kahden erilaisen ginin rinnalle on nyt kehitetty myös historian ensimmäinen manner-Suomessa tislattu rommi.

–  Sanoin taannoin, että minusta on nyt tullut monen miehen unelmanainen, koska olen akka, jolla on oma viinapannu, Pohjalainen naurahtaa.

– Tuomas puolestaan totesi, että toisin päin tämä ei valitettavasti toimikaan, koska ukko, jolla on viinapannu, ei tee vastaavaa vaikutusta.

Ukko, jolla on luistavat sukset, sen sijaan voi tehdä vaikutuksen. Kun Pohjalaiselle pari vuotta sitten ehdotettiin elämäkerran kirjoittamista Jari Isometsästä, hän tapasi tämän, jutteli pari tuntia, nukkui yön yli, ja asia oli selvä. Kaksi kuukautta sitten julkaistiin Isomettän poika.

– Jari on Lapin jätkä, rento, välitön ja huumorintajuinen, hyvällä tavalla oma itsensä. Meillä synkkasi hyvin heti, Pohjalainen kuvaa.

Kirjan julkisuudessa saama vastaanotto on odotetusti keskittynyt vuoden 2001 doping-käryyn, kirja puolestaan ei.

– Asia käytiin Jarin kanssa läpi, kuten kaikki muukin, sujuvasti ja joustavasti. Se oli vain yksi osa Jarin elämää, sitä ennen tapahtui paljon ja sen jälkeen valtavasti. Kirja kertoo koko hänen urastaan, Pohjalainen tiivistää.

– Itseäni kiinnosti erityisesti, miten ihminen tuollaisesta selviää. Kaikki me mokaamme, mutta harvan moka kulkee lööpeissä ja on sellainen, jota ei unohdeta ikinä. Voi olla ihan kyökkipsykologiaa, mutta ehkä Jarin lapsuuden olot ja hänen perusluonteensa auttoivat selviytymisessä, hän arvioi

–  Jari itse sanoi, että ei ollut juuri vaihtoehtoja. Oli mentävä eteenpäin. Oli perhe ja talo ja talosta lainaa, ei siihen voinut ihmettelemäänkään jäädä.

Aineiston keruun alkuvaiheessa Pohjalainen matkasi Isometsän autokyydissä Vantaalta Tornioon tapaamaan Isometsän äitiä ja vierailemaan urheilijan lapsuudenkodissa Korpijärvellä.

– Aineellisesti vaatimattomista oloista huolimatta lapsuudenkoti vaikutti olleen hyvin lämmin ja rakkaudentäyteinen.

Jo retken alkukilometreillä kirjailijalle valkeni muutakin.

– Jari on kova puhumaan. Hänen elämässään on tapahtunut vaikka mitä, ja hän kertoo kaikesta värikkäästi. Jo ennen kuin pääsimme Lahden moottoritien liittymään minulle tuli tunne, että olen istunut jonkun romaanihahmon kyytiin. Kynä sauhuten sujui matka mennen tullen.

Kirjailija toteaa ihailevansa Isometsän kykyä elää pelottomasti ja ottaa elämä vastaan sellaisena kuin se tulee. Heittäytymiskyvystä ei myöskään ole puutetta. Vuonna 1999 kuvatussa tv-sarjassa Isometsä muun muassa sukelsi haiden sekaan Bahamalla ja laski Lillehammerissa olympiakelkkamäestä.

– Jo nuorena Jari sanoi heti, että joo, jos joku ehdotti lähtöä vaikkapa vuorikiipeilemään.

Yllätys kirjailijalle oli kuinka paljon kipua urheilijan pitää sietää samoin kuin kilpaladuilla tarvittava taktikoinnin määrä.

– Ja harjoitusmäärät ovat aivan hirveitä.

Pohjalainen myöntää, että ei arvannut ennalta, kuinka suuri työ kilpaurheilijan elämäkerrassa on.

– Kompastuskiveni on olla vähän liiankin tarkka tarkistuksissa. Jarilla on todella tunnollisesti merkittynä harjoituspäiväkirjoihinsa kaikki kilpailut, ajat ja tulokset, mutta ristiintarkistin niitäkin Kansainvälisen hiihtoliiton tilastoista ja tilasin myös antikvariaatista kirjan, jossa on tuloksia.

Suorituskykyä löytyy kirjailijalta itseltäänkin. Helmikuun puolivälissä ilmestyy hänen kolmas romaaninsa Ihon alla.

– Se on fiktiota, mutta mukana on totta enemmän kuin aiemmin kirjoittamissani romaaneissa, sellaista mitä olemme perheenä kokeneet.

Kirja kertoo nuoren viiltelystä.

– Rankka aihe, mutta minulla nyt on tämä oma tapani kirjoittaa, Pohjalainen hymyilee.

Lue myös:

Korsolaiskirjailija kannustaa: Kirjoita muistot talteen matalalla kynnyksellä

Korsolaiskirjailijan luoma vanha jäärä on sukua Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajalle, mutta Pohjalaisen äijällä on rikostausta

Esikoiskirjailija: "Menin Korson Alkoon ja ostin kalleinta samppanjaa"

Kirjailija

Soili Pohjalainen

S.1980 Keravalla.

Oli 2-vuotias perheen muuttaessa Vantaalle.

Puoliso ja kaksi lasta.

Perheessä 8-vuotias kultainennoutaja Kalle.

Asuu vuonna 2007 rakennetussa omakotitalossa Vierumäessä. Talo on rakennettu täsmälleen Pohjalaisen lapsuudenkodin paikalle.

Etusivulla nyt