Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa-Seuran ennätyslaaja vuosikirja peilaa Ruotsin vallan aikaa – mukana myös artikkelit Vantaan ravintolakulttuurista ja suomalaisten elokuvien kuvauspaikoista

Vantaa-Seuran äskettäin ilmestyneen vuosikirjan teemana on Ruotsin vallan aika Vantaalla.

Helsingin pitäjä – Vantaa 2022 -kirjan sivuilla käsitellään muun muassa Vantaan keskiaikaa ja ruotsalaiskolonisaatiota, pitäjän suhdetta 30-vuotiseen sotaan, saamelaisasutusta, Hämeenkylän kartanon arkeologisia kaivauksia ja vanhoja karttoja.

Ruotsin vallan ajalla tarkoitetaan ajankohtaa 1200-luvulta aina Suomen sotaan eli vuoteen 1808 asti.

– Kirjan artikkeleissa käsitellään useita aiemmin tutkimattomia aiheita, ja se tuo esiin runsaasti uutta tietoa pitäjän historiasta, vuosikirjan päätoimittaja Andreas Koivisto kertoo tiedotteessa.

– Aiheissa liikutaan myös pitäjän rajojen ulkopuolella, kun kahdessa artikkelissa käsitellään pitäjäläisten tekemisiä muualla maailmalla. Mietitään missä Tallinnassa sinne keskiajalla muuttaneet pitäjän asukkaat asuivat ja missä päin Eurooppaa täältä lähteneet sotilaat kävivät taisteluja ja kaatuivat 30-vuotisessa sodassa, hän jatkaa.

Lisäksi vuosikirjassa käsitellään muun muassa Tikkurilan uutta ja vanhaa kirkkoa, Vantaan ravintolakulttuuria, Vantaan kaupunginosien nimiä ja Länsi-Vantaalla kuvattuja vanhoja suomalaisia elokuvia.

Kirjassa julkaistaan myös lähes unohdettuja 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun sotilaskarttoja. 60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Vantaa-Seura tilasi kartat käyttöönsä ja on nyt julkaissut niitä kenties ensimmäistä kertaa Suomessa. Yksi kirjan artikkeleista kertoo juhlivasta seurasta itsestään.

Uudessa vuosikirjassa on ennätykselliset 302 sivua ja sen hinta on 27 euroa. Kirjan voi hankkia Vantaa-Seuran tilaisuuksissa, jälleenmyyjiltä tai tilaamalla: www.vantaaseura.fi.

Lue myös: Iskikö korona-aikana neuloosi? – Pian neulomisintoa pääsee purkamaan Vantaa-villapaitaan