Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko vietettyä kostea pikkujouluilta? Näin se vaikuttaa ajokykyysi, vaikka alkoholit olisivat verestä haihtuneet – "Tämä saattaa pelastaa henkiä"

Liikenneturva antaa vinkkejä pikkujoulukauden liikkumiseen.

– Jos otat, älä aja – valitse taksit tai julkinen liikenne, Liikenneturva tiedottaa.

– Mene vain selvän kuljettajan kyytiin ja ota avaimet pois kaverilta, joka pyrkii rattiin juopuneena.

Valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö huomauttaa tiedotteessaan, että pikkujoutunnelmissakin on mietittävä ennakkoon, kuinka pääset perille ja takaisin.

Liikenneturvan tiedotteen keskeinen viesti on, että pienikin määrä alkoholia veressä huonontaa ajokykyä ja lisää onnettomuusriskiä.

– Ajokunto on arvioitava tarkkaan vielä seuraavana päivänäkin, jos on edellisenä iltana nauttinut alkoholia, tiedotteessa sanotaan.

Tarvitaan vain se yksi rohkea.

Ari-Pekka Elovaara

Rattijuopumuksen raja ylittyy, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea.

Myös seuraavan päivän krapulainen tila vaikuttaa ajokykyyn, vaikka alkoholia ei enää veressä olisikaan.

– Jos tietää, että seuraavana päivänä on toimittava kuljettajana, kannattaa alkoholittomasta linjasta tehdä päätös jo etukäteen, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara sanoo.

– Silloin ei tarvitse seuraavana aamuna miettiä, onko alkoholi jo haihtunut kehosta, kun se ei ole sinne asti ikinä päässytkään, Elovaara kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Myös kavereiden ajokuntoa kannattaa seurata ja tarvittaessa estää kännissä tai kamoissa ajaminen.

– Ryhmäpaine saattaa varsinkin nuorilla kasvaa suureksi. Tarvitaan vain se yksi rohkea, joka uskaltaa estää päihtyneen siirtymisen auton rattiin. Tämä saattaa pelastaa henkiä, Elovaara sanoo järjestön tiedotteessa.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin.

Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 54 jäsenyhteisöä.

Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.