Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on vuoden 2021 turhake – moni meistä sortuu ylittämään suositusten mukaisen määrän

Liiallinen lihankulutus on vuoden turhake, Suomen Luonto -lehti kertoo valinnastaan.

Lisäksi aikakausilehden kustantaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, tiedottaa, että valinnalla halutaan kiinnittää huomiota runsaaseen lihansyöntiin liittyviin haittoihin, kuten ilmastopäästöihin ja terveysongelmiin.

Suomen Luonnon toimitus valitsee vuoden turhakkeen perinteisesti lukijoiden ehdotuksista.

Suomalaisten lihankulutus on kasvanut lähes 40 prosenttia viidessä vuosikymmenessä.

Terveyden näkökulmasta katse kohdistuu punaiseen ja prosessoituun lihaan, liitto tiedottaa ja jatkaa:

– Syöpäjärjestöjen asiantuntemuksen perusteella laadittu suositus näille tuotteille on korkeintaan puoli kiloa viikossa, mutta noin 80 prosenttia miehistä ja neljännes naisista ylittää suositukset.

Suomalainen kuluttaa keskimäärin lähes 80 kiloa luineen punnittua ruholihaa vuodessa.

Luonnonsuojeluliitto tiedottaa myös, että kansalliset ja EU:n maataloustuet näkyvät lihatuotteiden edullisina hintoina.

Karjan kasvatuksen seurauksena ilmakehään tuprahtelee miljoonia tonneja kasvihuonekaasuja joka vuosi, liitto tiedottaa.

Luontoon, ympäristöön ja retkeilyyn erikoistunut aikakauslehti arvioi karjatalouden kuormittavan myös vesistöjä.

Terveellisiä ekotekoja lautasella ovat muun muassa kasvipohjaiset, vastuullisesti tuotetut proteiininlähteet sekä luonnonvesistä nostettu särkikala, liitto tiedottaa.

Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvä Suomen Luonto -lehti ja sen digiversio tavoittavat vajaat 200 000 lukijaa.

Turhake on Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan turha ja tarpeeton tavara tai laite.

Sanaa käytetään leikkimielisesti ja arvostelevasti tavarasta, joka ei ole kovin hyödyllinen tai käytännöllinen

Enemmän kauraa, vähemmän lihaa – Näin suomalaiset söivät viime vuonna