Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaan kuoli yli 550 ihmistä viime vuonna – Viina ja tapaturmat veivät hautaan paljon useamman

Koronavirustautiin kuoli viime vuonna Suomessa yhteensä 558 henkilöä. Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi vuoden aikana tätä useampi, noin 1 700 henkeä. Tapaturmaisesti menehtyneitä oli noin 2 200, kertoo Tilastokeskus tiedotteessaan.

Kaikkiaan vuonna 2020 Suomessa kuoli 55 500 henkilöä. Niistä noin joka sadas kuolema oli koronan aiheuttama.

Viime vuonna kuoli noin 1 500 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna. Tiedotteen mukaan väestömäärään ja ikärakenteeseen suhteutettu kokonaiskuolleisuus ei kuitenkaan kasvanut edellisvuodesta. Se pysyi lähes ennallaan miehillä ja naisilla.

Koronavirukseen kuolleet olivat enimmäkseen ikääntyneitä. Heidän mediaanikeski-ikänsä oli 84 vuotta. Alle 65-vuotiaita tautiin kuoli 42.

Covic-19-virusinfektioon kuolleissa oli lähes yhtä paljon miehiä ja naisia. Nuoremmissa ikäryhmissä miesten osuus oli kuitenkin naisia huomattavasti suurempi. Kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä. Lähes yhdeksän kymmenestä alle 65-vuotiaana kuolleestakin oli mies.

– Ensimmäiset koronavirustaudin aiheuttamat kuolemat tapahtuivat maaliskuussa 2020. Yli kolmasosa kuolemista osui huhtikuulle, jolloin tautiin kuoli 200 henkilöä. Kesäkuukausina kuolleita oli vain muutamia, mutta loppuvuodesta kuolleiden määrä kääntyi taas kasvuun. Joulukuu oli vuoden toiseksi synkin kuukausi. Silloin koronavirustautiin kuoli 158 henkilöä, kertoo tiedotteessa Tilastokeskuksen aktuaari Kati Taskinen.

Koronavirusinfektio oli lisäksi vaikuttamassa 72 henkilön kuolemaan muuna kuin tilaston peruskuolemansyynä. Heistä useimmat olivat monisairaita.

Muissa kuolemansyissä ei tapahtunut suuria muutoksia. Eniten kuolemia aiheuttivat edelleen verenkiertoelinten sairaudet, kasvaimet ja muistisairaudet. Näihin tauteihin menehtyi noin kolme neljästä kuolleesta eli yli 42 000 henkilöä.

Itsemurhiin ja tapaturmiin kuolleiden määrä väheni hieman vuodesta 2019. Alkoholiperäisten syiden vuoksi kuolleita oli viime vuonna saman verran kuin edellisvuonna.

– Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi vuoden 2020 aikana noin 1 700 henkeä. Aiempaa useampi alkoholikuolema aiheutui maksasairauksista. Sen sijaan alkoholimyrkytysten määrä väheni edellisvuodesta. Miehissä korostuivat edellisvuotta enemmän työikäisten 15–65-vuotiaiden alkoholikuolemat, sanoo tiedotteessa Tilastokeskuksen yliaktuaari Airi Pajunen.

Tapaturmaisesti vuonna 2020 menehtyi yhteensä 2 200 henkilöä. Tyypillisiä kuolemaan johtaneita tapaturmia olivat kaatumiset, putoamiset, myrkytykset, kuljetustapaturmat ja hukkumiset. Yleisin kuolemaan johtanut tapaturma oli kaatuminen tai putoaminen.

Tapaturmiin kuolleiden määrä kasvoi edellisvuodesta hukkumisissa ja myrkytyksissä. Vähenemistä tapahtui sen sijaan erityisesti naisten kaatumisturmissa.

Huumausaineisiin kuolleiden määrä kasvoi edellisvuodesta. Niihin menehtyi 258 henkilöä. Kolme neljäsosaa kuolleista oli miehiä. Erityisesti alle 30-vuotiaiden miesten huumausainekuolemat lisääntyivät.

Viime vuonna itsemurhia tehtiin 717, mikä on 29 vähemmän kuin vuonna 2019. Itsemurhien määrä on vähentynyt selvästi vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa.