Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kymppitanssin taiturit Krisjanis, 12, ja Aleksandra, 11, taituroivat SM-pronssille

Urheilu: Vantaan Kilpatanssijoilla on takanaan menestyksekäs vuosi. Kirkkaimpina tähtinä ovat tuikkineet juniori 1 -luokassa tanssivat Krisjanis Caunitis ja Alexandra Sofieva. Pari nappasi 10-tanssissa SM-pronssia.

Tulevana tiistaina 13-vuotissyntymäpäiviään viettävä Krisjanis Caunitis ja vielä tämän vuoden puolella 12 täyttävä Alexandra Sofieva ovat tanssineet parina jo melkein neljä vuotta.

Kutakuinkin puolet elämästään kilpatanssia harrastaneelle Krisjanisille Alexandra on kolmas pari, Krisjanis viisivuotiaana tanssiharrastuksen aloittaneelle Alexandralle toinen.

– Halusin harrastaa aktiivisesti jotakin kivaa urheilulajia. Aloitin tanssiharrastuksen helsinkiläisessä tanssiseurassa soolotanssijana, mutta sitten kun löysin parin, aloitin paritanssin Vakitassa, Helsingin Herttoniemessä asuva Alexandra kertoo.

– Kun isäni oli nuori ja asui vielä Latviassa, hän harrasti siellä tanssia, Tanskassa syntynyt ja siellä kolme ensimmäistä elinvuottaan asunut Krisjanis kertoo.

– Isoveljeni harrasti Tanskassa tanssia. Aloitin itsekin, koska tykkään tanssimisesta, Krisjanis, Espoon Leppävaarassa asuva Latvian kansalainen jatkaa.

Krisjanis ja Alexandra ovat pärjänneet yhdessä jo aiempinakin vuosina, mutta tämä vuosi on ollut toistaiseksi paras. Salossa lokakuussa saavuttamansa Juniori 1 -luokan eli 12–13-vuotiaiden kymppitanssin SM-pronssin lisäksi pari otti ikäkausimestaruuskisoissa pronssia sekä vakioissa että latinalaisissa tansseissa. He ovat kilpailleet aktiivisesti myös ikäisiään vanhempien sarjoissa ja pärjänneet lupaavasti niissäkin.

Pojat tykkäävät, että tämä on tosi coolia.

Kilpatanssija Alexandra Sofieva

– Tykkään kaikista tansseista, ehkä vähän enemmän vakiotansseista ja varsinkin foxtrotista. Lattarit sujuvat silti paremmin, Krisjanis naurahtaa.

– Vakioista minun suosikkini on tango, sanoo Alexandra, Viikin normaalikoulun kuudesluokkalainen.

Krisjanis käy Pasilan peruskoulun seitsemättä luokkaa kilpatanssiin painottuvalla Urhea-luokalla. Niinpä hänellä on luokkakavereita, joilla on sama harrastus. Vielä ala-asteella ei koulukavereista juuri kymppitanssin taitajia löytynyt.

– Mutta muutama kävi katsomassa kisojani ja totesi, että on ihan kiva, kun joku harrastaa jotakin muuta kuin futista tai muita pallopelejä.

Alexandran kavereista jotkut kyllä harrastavat tai ovat harrastaneet tanssia, mutta lähinnä showtanssia.

– He pitävät vakio- ja lattaritansseja eksoottisina. Pojat tykkäävät, että tämä on tosi coolia. Mutta kun yritän houkutella heitä kokeilemaan, he sanovat: ”Ei! Me emme halua tanssia tyttöjen kanssa.”

Krisjanisin ja Alexandran tärkeimmät kilpailut ensi vuonna ovat vakio- ja latinalaistanssien SM-kisat sekä ikäkausimestaruuskilpailut. Oleellisena erona on, että he tanssivat ensi vuonna Junior 2 -luokassa eli 14–15-vuotiaissa, koska Krisjanis täyttää tulevan vuoden aikana 14.

– Taso on siis selvästi kovempi. Finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon pääsy ei ole ollenkaan itsestään selvää, Krisjanis toteaa. Hänellä on selkeä tavoite myös kauemmas tulevaisuuteen.

– Finaaliin Blackpool Dance Festivalilla, Krisjanis sanoo viitaten pitkät perinteet omaavaan kilpailuun, jota pidetään arvokisojen ohessa lajin päätapahtumana maailmassa.

Vantaan Kilpatanssijat pääsee ensi vuonna 35 vuoden ikään. Seuralla on nykyisin Varistossa oma studio, jossa on kaksi salia. Niitä käyttää aktiivisesti parisataa jäsentä. Lyhyen vuodenvaihteen tauon jälkeen Vakitan uusi toimintakausi käynnistyy 10. tammikuuta.

– Kursseille mahtuu vielä, Vakitan nuorisovastaava Laura Vihanne vinkkaa.