Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Hyiseen veteen pulahtaminen koukuttaa – Keravanjoen Karhunrannassa kelpasi harrastaa talviuintia, vaikka laituria tai uimaportaita ei ollutkaan

Talviuinnin terveysvaikutukset ja siitä seuraava hyvä olo houkuttavat ja koukuttavat monia lajin pariin. Aiemmin puhuttiin avantouinnista, mutta nykyinen nimitys kattaa paremmin kaiken kylmässä, alle 10 asteisessa, luonnonvedessä uinnin.

Talviuinnilla on pitkät perinteet, mutta yleisemmäksi kuntoilumuodoksi laji on levinnyt 1980-luvulta lähtien.

Vantaalla talviuimarit pääsevät pulahtamaan kahdessa kaupungin talviuintipaikassa Kuusijärvellä ja Vetokannaksella. Entä talviuinti joessa - onko Keravanjoessa tai Vantaanjoessa talviuintipaikkoja vielä käytössä?

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistosta löytyy valokuvaaja Anna-Liisa Nupposen kuvaamia talviuimareita Keravanjoella, Karhunrannassa. Jokiniemessä sijaitsevan uimapaikan kohdalla on nykyisin Karhunrannan matonpesupaikka.

Tarkempaa kuvausaikaa ei ole tiedossa, mutta kuvat on otettu ennen 1970-luvun puoliväliä. Siihen mennessä on toisen kuvan taustalla näkyvä matala silta purettu.

Lumisesta rannasta johtaa jäätyneen rantaveden läpi syvemmälle kapea väylä, jota pitkin talviuimarit ovat päässeet kahlaamaan avoimeen veteen. Avantojen auki pitäminen oli hanklampaa ennen 1970-lukua, jolloin siihen alettiin käyttää apuna laitteita. Karhunrannassa ei sellaista ollut, eikä myöskään laituria, josta olisi helpompi laskeutua portaita pitkin veteen.

Joessa uimarit näyttävät uivan avoimessa virrassa pidemmän lenkin. Naisilla on päässään hatut, miehet uivat paljain päin.

Nykyisin avannossa suositellaan käyttämään pipoa, koska pään kautta haihtuu niin paljon lämpöä. Muuten pulahdus kylmään veteen pistää veren kiertämään ja jättää lämpimän tunteen pitkäksi aikaa.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa