Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kaduille harkitaan kiisteltyjä peltipoliiseja – Vantaalta löytyy jo entuudestaan Itä-Uudenmaan sakkorysä

Liikenne: Kaupunkitilalautakunta vaatii lisäselvityksiä.

Vantaalla on eriäviä näkemyksiä nopeusvalvontakameroiden asentamisesta kaupungin katuverkostoon. Nopeusvalvontakameroita eli niin kutsuttaja peltipoliiseja on tällä hetkellä Vantaalla vain valtion tieverkostoon kuuluvilla suurimmilla teillä.

Peltipoliisien käyttöönottoa Vantaan kaduilla ovat yhteistyössä selvittäneet Itä-Uudenmaan poliisi, Vantaan kaupungin poliisikoordinaattori, kaupunkiturvallisuus ja liikennejärjestelmäsuunnittelu. Suunnittelutyön tuloksena työryhmä on ehdottanut 20 nopeusvalvontapistettä kaupungin katujen varrelle.

Vantaan kaupunkitilalautakunta käsitteli asiaa viime viikolla ja äänestyksen jälkeen palautti esityksen valmisteluun vaatien lisäselvityksiä.

– Tarkoituksena oli, että ensi vuoden aikana asennetaan viisi valvontapistettä katujen varsille ja niistä saatujen kokemusten perusteella seuraavien vuosien aikana voitaisiin toteuttaa lisää, selvittää Vantaan kaupungin liikenteen kehittämispäällikkö Emmi Pasanen.

Kaupungin virkamiesten esitys uusista peltipoliiseista pohjautui Helsingin kaupungin aiemmin tekemään työhön, jossa on muun muassa listattu kriteerejä tarpeellisista automaattisen nopeusvalvonnan kohteista. Kameroiden paikan valitsemisen periaatteina on esimerkiksi, että kohteessa on sattunut paljon onnettomuuksia tai liikennemäärä paikassa on yli 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Peltipoliisi on paikallaan myös, jos läheisyydessä on paljon jalankulkua, tiivistä asutusta tai erityiskohde, kuten koulu. Lisäksi nopeusrajoituksen tulee olla yleensä vähintään 40 kilometriä tunnissa, jotta nopeusvalvontakamera on tarpeellista asentaa kadun varteen.

Vantaan poliisikoordinaattori Kari-Pekka Raulahti kertoo, että yksi mahdollinen kriteeristön mukainen paikka Vantaan kaupungin katuverkon alueella on Valkoisenlähteentiellä urheilupuiston lähellä.

Ei Helsinkiä ja Vantaata voi verrata keskenään.

Otso Kivimäki

– Kyseisessä paikassa on mahdollisuus sekä ylinopeusvalvonnalle että liikennevalo-ohjauksen valvonnalle. Paikan valintaa tukevat esimerkiksi onnettomuustilastot, liikennemäärä, runsas jalankulkuliikenne ja lähistöllä sijaitsevat koulut ja liikuntapaikat. Tällä mahdollisella valvontapisteellä on 40 kilometriä tunnissa nopeusrajoitus, Raulahti sanoo.

Helsingin tekemää selvitystyötä automaattisesta nopeusvalvonnasta on seurannut läheltä poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

– Selvitystyö on tehty erittäin perusteellisesti ja kriteerit nopeusvalvontakameroiden tarpeellisuudesta eri paikkoihin on huolella mietitty, hän kertoo.

Vantaan kaupunkitilalautakunnan puheenjohtaja Otso Kivimäki (kok.) painottaa, että tarvitaan lisäselvityksiä, miten on päädytty nyt kaavailtuun määrään valvontapisteitä ja millä perustein paikat valitaan. Asiasta äänestettiin lautakunnassa ja äänin 11–4 asia palautettiin valmisteluun. Kivimäen mukaan Helsingin kaupungin tekemä selvitystyö ja kriteeristö peltipoliisien tarpeellisista paikoista ei toimi Vantaalla.

– Ei Helsinkiä ja Vantaata voi verrata keskenään. Vantaalle täytyy tehdä oma tarkempi selvitys, Kivimäki sanoo.

– Jos esitys olisi mennyt nyt läpi, Vantaan virkamiehet ja poliisi olisivat saaneet vapaat kädet sijoittaa kameroita minne haluaa. Kameroiden asentamisen tavoitteena tulee olla liikenneturvallisuuden edistäminen, ei ylinopeuteen syyllistyvien lukumäärän maksimointi, kuten poliisi asian ajattelee. Turvallisuutta voi lisätä paremmin esimerkiksi kiertoliittymien tai hidastetöyssyjen avulla, Kivimäki jatkaa.

Jos peltipoliiseja päätetään aikanaan tuoda Vantaan kaduille, kaupunki vastaa valvontapisteiden hankintaan ja asennukseen liittyvistä kustannuksista. Poliisi puolestaan asentaa kamerat valvontapisteisiin ja vastaa valvontatyöstä. Yhden valvontapisteen kustannusten kaupungille arvioidaan olevan noin 10 000 euroa.

Peltipoliisien asentamista Vantaan katuverkostoon käsitellään kaupunkitilalautakunnassa uudelleen ensi vuoden puolella, kun kaupunki ja poliisilaitos ovat yhteistyössä tehneet lisäselvityksiä.