Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin pienellä muutoksella suomalaiskodeissa voitaisiin vähentää kymmeniä tuhansia tonneja kasvihuonepäästöjä – Lue tämä pikkuprintti kynttilän etiketistä

Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä kynttilöitä käyttämällä voitaisiin Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys, kertoo Joutsenmerkki tiedotteessaan.

Kynttilän ekologisuuteen vaikuttaa suuresti sen valmistukseen käytetty materiaali.

Kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat fossiilinen parafiini ja kasvi- tai eläinperäisistä rasvoista valmistettu steariini. Kynttilöissä käytetty parafiini on poikkeuksetta tehty uusiutumattomista luonnonvaroista.

Tiedotteessa kerrotaan, että steariinin valmistuksessa voidaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa. Sen raaka-aineet otetaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirasta.

– Uusiutuva raaka-aine ei kuitenkaan takaa vähäpäästöisyyttä, koska osa steariinikynttilöistä on palmuöljypohjaisia. Palmuöljyn tuotannon on arvioitu aiheuttavan haittoja niin ilmastolle kuin luonnon monimuotoisuudelle, tiedotteessa todetaan.

Ympäristölle ja ilmastolle parempi valinta on esimerkiksi rapsista tai talista valmistettu kynttilä. Kuluttajan tilanne on kuitenkin vaikea, koska raaka-aineet on usein ilmoitettu pienellä printillä, jos silläkään.

Tiedotteessa neuvotaan, että vähäpäästöisiä kynttilöitä haluavien kannattaa hankkia pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo sen, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista.

– Tämä on klassinen esimerkki arjen pienestä valinnasta, jolla on yllättävän suuri vaikutus. Suomessa päästövähennyspotentiaalia on vuosittain jopa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien verran, sanoo tiedotteessa Joutsenmerkin asiantuntija Oona Saarinen.

Vähähiilisyyden näkökulmasta olennaisinta on kynttilöiden kestävä tuotanto. Ekologisuuteen voi panostaa myös sillä, että esimerkiksi lajittelee kynttiläjätteet oikein.

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki.