Senioritaloissa asuvat naiset ovat yksinäisempiä kuin kotona asuvat iäkkäät naiset. Miesasukkailla on heikompi fyysinen toimintakyky kuin kotona asuvilla iäkkäillä miehillä, kerrotaan Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.
Senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden terveyttä ja toimintakykyä on vertailtu aiemmin tutkimuksissa hyvin vähän. Nyt sitä selvitettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkimuksessa.
Tiedotteen mukaan tutkimuksessa vertailtiin senioritalojen asukkaiden ja kotona asuvien iäkkäiden itsearvioitua toimintakykyä, yksinäisyyttä ja sosiaalisia kontakteja.
Tohtorikoulutettava Anna Lahti kertoo, että tutkimuksen mukaan senioritaloissa naiset vaikuttavat olevan toimintakyvyltään samankaltaisia kuin kotona asuvat. Syy senioritalossa asumiseen tai muuttoon voikin hänen mukaansa olla jokin muu kuin fyysisen toimintakyvyn heikentyminen.
– Heillä ei ehkä ole tukiverkostoa tai perhettä lähellä, joten senioritalo voi olla houkutteleva asumisvaihtoehto. Toisaalta voi olla, että senioritalojen asukkaat ovat lähtökohtaisesti sosiaalisempia, jolloin myös yksinäisyyttä saatetaan kokea helpommin. Yksin viihtyvä ihminen ei ehkä päätyisi tällaiseen asumisratkaisuun, sanoo Lahti tiedotteessa.
Hän kuitenkin muistuttaa, että tutkimus oli poikkileikkaus. Sen tulosten perusteella ei voida päätellä syy-seuraussuhdetta vaikka yhteyksiä havaittiinkin.
Senioritalot tarjoavat esteetöntä asumista tavallisesti yli 55-vuotiaille tai eläkkeellä oleville henkilöille. Niissä asuvat voivat ostaa tarvitsemiansa arkea helpottavia palveluja, mutta varsinaista hoitoa tai ympärivuorokautista henkilökuntaa senioritaloissa ei yleensä ole tarjolla.
Taloissa järjestetään usein yhteistä ohjelmaa ja aktiviteetteja. Tiedotteessa todetaan, että ne ja vertaiset naapurina voivat lisätä sosiaalista osallistumista ja tarjota enemmän sosiaalista tukea. Tällöin senioritalot voivat tukea hyvinvointia ja kenties lieventää yksinäisyyden tunnetta.
Tutkimusaineisto koostui senioritalojen asukkaita tutkivasta BoAktiv-kyselytutkimuksesta ja Helsingin syntymäkohortti-tutkimuksesta. Aineisto kerättiin Folkhälsanin senioritaloissa vuosina 2018 ja 2020, ja Helsingin syntymäkohorttitutkimuksessa vuonna 2015.
Osallistujat vastasivat itsenäisesti laajaan kyselylomakkeeseen. Se sisälsi muun muassa toimintakykyä ja terveyttä mittaavan kyselyn sekä kysymyksiä yksinäisyydestä ja sosiaalisista kontakteista.