Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensi vuoden rahankäytöstä käytiin Vantaan valtuustossa 8 tunnin maratonkeskustelu – Pitkä lista remontteja, rakentamista ja miljoonia ratikan suunnitteluun

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2022–2025 peräti 10 tuntia kestäneen Teams-kokouksen päätteeksi maanantai-iltana. Talousarviosta ja taloussuunnitelmasta käytiin keskustelua 8 tuntia, iltaan mahtui useita äänestyksiä. Valtuusto äänesti muun muassa kotihoidontuen kuntalisästä. Sen säilyttämistä kannattavat hävisivät äänestyksen ja niin kutsuttu Vantaa-lisä poistuu elokuussa 2022.

Lue myös: Valtuutetut kinastelivat Vantaa-lisästä – näin tuen lakkauttamista puolusteltiin

Valtuutettujen puheenvuoroissa kehuttiin lisäpanostuksia nuorten mielenterveyden tukemiseen, kuten Länsi-Vantaalle saatavaa Vantaan toista nuortenkeskus Nuppia. Nuppi auttaa nuoria mielenterveys- ja päihdeasioissa, elämänhallinnan kysymyksissä sekä sosiaalisissa suhteissa. Kehuja sai myös 12 uuden vakanssin luominen työllisyyden kuntakokeiluun.

Lisärahaa kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti valtuusto nuiji muun muassa kahden S2-omavalmentajan palkkaamiseen edistämään maahanmuuttajien työllistymistä, kustannusvaikutus 60 000 euroa.

Länsi-Vantaan Nupin hinnaksi tulee 600 000 euroa. Varhaiskasvatuksen työntekijöiden työhyvinvointiohjelman laatimiseen ja rekrylisien laajentamiseen suunnataan 500 000 euroa.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ja koronan aiheuttaman hoitovelan purkamiseen lisättiin 200 000 euroa ja perheneuvolan resurssien vahvistamiseen 100 000 euroa.

Kotihoidon työvoiman saatavuuden parantamiseen satsataan 100 000 euroa. Kirjastotoiminnan vahvistaminen saa 50 000 euroa ja torikonserttien järjestäminen 40 000 euroa. Liikuntatoimintaan ehdotettujen leikkausten perumisen hinta on 100 000 euroa.

Budjetti on alijäämäinen ja Vantaa varautuukin ensi vuonna kasvattamaan velkamääräänsä 63 miljoonalla eurolla.

Vantaan talousjohtaja Matti Ruusula kuitenkin korostaa, että kyseessä on velkakatto.

– Oletuksena on, että tuota lisävelkamäärää ei tarvita kokonaan.

Ruusula muistuttaa, että kuluvana vuonna lainakannan kasvun enimmäismäärä oli 68 miljoonaa euroa.

–  Toteuma näyttää siltä, että velkamäärä itse asiassa hieman vähenee muun muassa ennakoitua paremman verotulokehityksen vuoksi, mutta vuodet ovat erilaisia, jonka vuoksi lainamäärän kasvuun on varauduttava, Ruusula sanoo.

Rahaa menee muun muassa uudisrakentamiseen, johon on tulevalle vuodelle budjetoitu yhteensä 38,8 miljoonaa euroa.

Vuonna 2022 valmistuvia rakennushankkeita ovat Koivukylän, Lauhatien ja Länsimäen päiväkodit, Jokiniemen koulun laajennus sekä Hakunilan urheilupuiston lisähuoltotila.

Aloitettavia kohteita ovat Kelokuusen, Korson, Latupuiston ja Patotien päiväkodit sekä Vuorikumpu hoivatilojen laajennus.

Korjausrakennushankkeisiin on vuodelle 2022 varattu Vantaalla yhteensä 46,5 miljoonaa euroa.

Vuonna 2022 valmistuvia korjausrakennushankkeita ovat muun muassa Jokiniemen ala-asteen koulutilojen ja Kilterin koulun muutos- ja korjaustyöt sekä Myyrmäkitalon muutostyöt.

Suurempien kokonaan toteutettavien korjaushankkeiden luettelosta löytyvät muun muassa Leppäkorven puukoulun peruskorjaus, Mikkolan Vega koulun muutos- ja korjaustyöt, Rajatorpan kalliosuojan rauhanajan käyttöön liittyvä perusparannus, Martinlaakson uimahallin korjaustyöt, Tikkurilan urheilupuiston huoltorakennuksen korjaustyöt, Tikkurilan nuorisotalo Tonttulan korjaustyöt ja Simonkylän vanhustenkeskuksen pintaremontti.

Vantaan ratikan suunnitteluun varattiin tulevalle vuodelle 7 miljoonaa euroa. Valtio osallistuu ratikan suunnittelukustannuksiin 30 prosentin osuudella MAL-sopimuksen mukaisesti.

Virkistysalueiden osalta merkittävin hanke on Kuusijärven pysäköintialueen rakentaminen, myös Elmon urheilupuiston esirakentamista jatketaan.

Rahaa kuluu myös liikennealuekohteiden parantamiseen. Sellaisia ovat muun muassa Myyrmäessä Luhtitien kokonaisuus ja Tikkurilassa Asematie välillä Kielotie-Vehkapolku.

Kivistössä merkittäviä kohteita on useita, kuten Puu-Kivistön alue ja Kivistön linja-autoterminaali.

Talousarvion mukaisesti vuoden 2022 kokonaisinvestoinneista pystytään rahoittamaan kaupungin saamilla tuloilla 58 prosenttia.

Mikäli kaupungin lainakanta nousee ensi vuonna velkakaton mahdollistamalla 63 miljoonalla eurolla, pitkäaikainen lainakanta on vuoden 2022 lopussa 912 miljoonaa euroa. Silloin velkaa on jokaista vantaalaista kohden noin 3 800 euroa vauvasta vaariin.

Luvut eivät pidä sisällään Vantaan tytäryhtiöiden velkoja. Todellisuudessa Vantaan velkavastuu on kaksi kertaa suurempi.

Lue myös: Kaupunginjohtaja esitteli ehdotuksena ensi vuoden budjetiksi: lisärahaa kouluille ja terveydenhoitoon, tuloja Vantaa-lisän poistolla, kiinteistöjen myynnillä...