Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Oona Ounasvuori lähtee SM-jäälle mitalinkiilto silmissä – "Olen hyvässä kunnossa, ja ohjelmani ovat teknisesti melko vaikeat"

Maajoukkueluistelija Ounasvuori lähtee kisoihin rankingkolmosena.

Vuosi sitten taitoluistelun SM-mitaleista oli määrä kilpailla Joensuussa, mutta huonon koronatilanteen vuoksi kisat jäivät pitämättä. Niinpä yksinluistelun hallitsevat Suomen mestarit ovat kaksi vuotta sitten korkeimmalle korokkeelle nousseet Emmi Peltonen ja Roman Galay, jotka molemmat edustavat Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita.

Galay ei loukkaantumisen vuoksi puolusta Porissa mestaruuttaan. Peltonen on mukana, ja EVT:n Oona Ounasvuori hänen vanavedessään tavoittelee niin ikään vakavissaan mitalia naisten yksinluistelussa Galayn kannustaessa paikan päällä.

Ounasvuori ja Galay seurustelevat, ja Ounasvuori viettää suhteellisen runsaasti aikaa Pietarissa, missä Galay asuu, opiskelee ja harjoittelee. Myös Ounasvuorella on ollut mahdollisuus imeä siellä valmentajavelho Evgeni Rukavitsinin tarjoamaa arvokasta oppia.

– Treenasin kesällä Pietarissa ja Kislovodskissa ja olin vielä sen porukan kanssa elokuun lopulla pari viikkoa leirillä Latviassa, kertoo Ounasvuori, jonka vastuuvalmentaja on omalla aktiiviurallaan monet arvokisat käynyt Alisa Drei.

Koronan synkkä varjo leijuu SM-kisojen yllä tälläkin kertaa, mutta nyt syksyn ja syystalven aikana on kisoja ollut. Ounasvuori kävi syyskuussa Saksassa Nebelhorn Trophyssa luistelemassa kansainväliset ennätyspisteensä ja paranteli niitä heti lokakuun alussa debytoidessaan Finlandia Trophyssa Espoossa.

– Sen jälkeen treenasin taas Pietarissa kolmisen viikkoa putkeen.

Jostain syystä uusi vapaaohjelmani on mennyt joka kisassa paremmin kuin vanha lyhyt.

Kovatasoisessa Finlandia Trophyssa suomalaisilla ei ollut tulosluetteloissa asiaa kymmenen parhaan joukkoon, mutta Ounasvuori oli naisten kisassa toiseksi parhaana suomalaisena sijalla 14. Tamperelainen, Saksassa harjoitteleva Jenni Saarinen oli kaksi pykälää korkeammalla.

– Lyhytohjelma meni huonosti, mutta vapaaohjelmalla pystyin nostamaan sijoitusta, Ounasvuori sanoo.

Emmi Peltonen, vajaan kahden vuoden takainen EM-vitonen, ei Espoossa kisannut.

Syksyn ja syystalven kisaohjelmaan kuuluivat myös SM-valintakilpailut ja kansainväliset kilpailut sekä Itävallassa että Latviassa, missä Ounasvuori vielä korjaili piste-ennätystään.

– On ollut tosi hienoa, että olen päässyt Pietariin harjoittelemaan ja että on ollut kisoja, kommentoi Ounasvuori viime viikon torstaina Myyrmäen jäähallissa.

Hän oli omien sanojensa mukaan umpiväsynyt, vastikään Pietarista taas kerran palannut.

– Illalla Pietarista autokyydillä Lappeenrantaan ja sieltä aamujunalla Helsinkiin. Onneksi Allegro-juna alkaa taas kulkea. Se helpottaa.

Peltonen on Suomen rankingykkönen kannoillaan Saarinen ja Ounasvuori. Tuo kolmikko on tietysti ennakkoon vahvimmilla myös Porissa, jos ja kun SM-mitaleita päästään taas jakamaan. Mitali olisi toista kauttaan Suomen yksinluistelumaajoukkueeseen kuuluvan Ounasvuoren ensimmäinen.

– Kyllä minulla on ihan hyvät saumat mitaleille, Ounasvuori näkee.

– Olen hyvässä kunnossa, ja ohjelmani ovat teknisesti melko vaikeat. Tärkeintä on, että teen oman parhaani.

SM-kilpailut ovat myös tärkeä näyttöpaikka tammikuussa Tallinnassa luisteltaviin EM-kisoihin, joihin Suomella on kaksi paikkaa naisten yksinluisteluun.

– Jokainen kisa on erilainen, kun on eri osallistujat ja eri tuomarit. En pysty sillä tavalla vaikuttamaan omiin pisteisiini, ainoastaan omaan luisteluuni, lokakuun lopussa 23 vuotta täyttänyt Ounasvuori korostaa.

Helsingin puolella Haagassa asuvalla Ounasvuorella on ollut vaikeuksia saada sekä lyhyt- että vapaaohjelma onnistumaan samassa kisassa. Sama ongelma on vaivannut tälläkin kaudella.

– Jostain syystä uusi vapaaohjelmani on mennyt joka kisassa paremmin kuin vanha lyhyt. Olen vapaaohjelman teknisten pisteiden tilastossa selvästi muita edellä. Toivottavasti Porissa natsaa lyhytkin.