Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnonsuojelijoiden vastustus ei auttanut, susien kannanhoidollinen metsästys alkaa pian

Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti tiistaina asetuksen, joka sallii suden kannanhoidollisen metsästyksen vuoden 2022 alusta lähtien.

Metsästys on yksi osa susikannan hoitosuunnitelmaa, jonka tavoitteena on turvata elinvoimainen susikanta ja samalla vastata susialueilla asuvien ihmisten tarpeisiin, maa ja metsätalousministeriö tiedottaa.

– Metsästyksen avulla varmistetaan, että ihmiset voivat tuntea olonsa turvallisiksi kaikkialla Suomessa, myös susialueilla, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoo.

– Tavoitteena on säädellä susikannan kasvua, ehkäistä vahinkoja ja edistää suden hyväksyttävyyttä, Leppä jatkaa ministeriön tiedotteessa.

Asetus oli lausunnoilla 8.12. saakka. Lausuntoja annettiin yhteensä 30.

Osan mielestä kannanhoidollisella metsästyksellä voidaan lisätä suden hyväksyttävyyttä ja vähentää sosiaalista konfliktia, kun taas osan mielestä suden metsästys on riski susikannan geneettiselle monimuotoisuudelle.

Susikanta on nyt tutkitusti suurempi kuin yli sataan vuoteen.

Metsästäjäliitto

Yksi lausunnon antajista oli susien suojeluun keskittynyt yhdistys nimeltään Suomen susi 2013.

– Susipelko on irrationaalinen pelko, johon susien tappaminen ei auta. Suomen Susi 2013 ry vastustaa jyrkästi suden kannanhoidollista metsästystä, edellä esitettyihin syihin nojaten, yhdistys ilmoitti lausunnossaan.

Sen sijaan esimerkiksi Suomen Metsästäjäliitto pitää erittäin tärkeänä suden kannanhoidollinen metsästyksen toteutumista.

Liitto näkee kannanhoidollisen metsästyksen pitkällä aikavälillä ainoana mahdollisena tapana päästä kestävään yhteiseloon suden kanssa ja lieventää paikoin varsin kärjistynyttä konfliktia.

– Suomen susikanta on nyt tutkitusti suurempi kuin yli sataan vuoteen, joten kontrolloitu kannansäätely on siinäkin valossa erityisen tarpeellista, Metsästäjäliitto arvioi lausunnossaan.

Kannanhoidollisen metsästyksen poikkeusluvat myöntää Suomen riistakeskus, maa- ja metsätalousministeri tiedottaa.

Kiintiö on tiistaina vahvistetun asetuksen mukaisesti 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella.

Metsästys voidaan kohdentaa enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin.

Lisäksi ministeriö tiedottaa, että kiintiö ei koske poliisin määräyksellä lopetettuja susia eikä Riistakeskuksen myöntämiä vahinko- ja turvallisuusperusteisia poikkeuslupia.

Luonnonvarakeskuksen eli Luken kanta-arvion mukaan Suomessa oli tämän vuoden maaliskuussa 28 susilaumaa.

Asetuksessa esitetty kiintiö ja sen rajaus neljään laumaan ei heikennä susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä, maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa.