Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennustyömaan aita muuttui graffiti- ja katutaiteilijoiden käsittelyssä – 130 metriä Myyrmäenraittia tarjoaa kulkijoille joulukatumaista tunnelmaa

Tikkurilan Tikkuraitille tuli joulukatu ja nyt sellainen on saatu myös Myyrmäenraitille. Tosin sellainen olisi lännen raitilla voinut olla jo viime jouluna, jos kaupungin jalkakäytäväremontti ei olisi tullut väliin ja torpannut Sami Kuoppalan ideasta kehkeytynyttä projektia.

Hän kertoo lähestyneensä pari vuotta sitten rakennusyhtiö JM Suomea.

– Kysyin, sopisiko yhtiön työmaa-aitaa hyödyntää katutaideharrastukseen. Se oli sillä ok, ja puoli vuotta myöhemmin alkoi joulukatuseinän suunnitteleminen, mutta sitten kävi niin kuin kävi, Kuoppala kertoo.

Kuoppala ei kuitenkaan heittänyt ajatusta romukoppaan

Muutama kuukausi otin taas yhteyttä rakennusyhtiöön, ja asiasta sovittiin uudestaan.

Nyt kuusi katu- ja graffititaiteen tekijää on loihtinut Myyrmäenraitilla liikkuvien iloksi aitaan jouluilmeen noin 130 metrin pätkälle, joka alkaa uimahallin kulmalta ja päättyy Vaskivuorentiehen. Rakennusyhtiö osallistuu savottaan paitsi hyväksynnällään myös jouluvaloin ja materiaalikustannuksin.

Värikkäässä aidassa joulua tunnelmoidaan huumorilla, joka samalla avaa myös joulupöydän kruunujen näkökulmaa juhlaan. Esimerkiksi possujen ilme sinappituubin ja luukku ammollaan odottavan uunin välissä on paljon puhuva.

Aidan teosten takana ovat Deos, JUDDA, Hende, Fuse, Apek ja Samiacrylic. Tekijät toivovat, että aidan maalaukset säilyisivät koskemattomina joulun ajan.

– Muut tekijät ovat tehneet katu- ja graffititaidetta jo vuosia, jopa vuosikymmeniä. Itse olen ollut tässä katutaideskenessä vasta puolitoista vuotta, Kuoppala paljastaa.

– Mutta niinpä tämä onkin sitten lähtenyt ihan lapasesta. Jos en nyt ihan joka päivä ole maalaamassa, niin lähestulkoon

Kuoppala kertoo, että hänellä ei ole entuudestaan taustallaan mitään taidehistoriaa.

– En ole osannut mielestäni sen paremmin piirtää kuin maalatakaan. Vuoden 2020 heinä-elokuussa maalasin muutaman taulun ja yllätyin, kun ihmiset halusivat ostaa niitä. Sen jälkeen syksyn kynnyksellä aloin tehdä näitä ulkohommia.

Lue myös:

Vantaa saa oman joulukadun Tikkuraitille – joulupukin paja rakennetaan merikonttiin, patiolta tuotaviin kukkalaatikoihin istutetaan tuijia

Onko pihallasi näyttävät jouluvalot? – lähetä meille kuva