Opetus: Länsimäen koulun kieli- ja kulttuuritietoisuustiimi sai kielitietoisen opetuksen ja koulun myönteisen ilmapiirin kehittämisestä Vantaan kaupungin myöntämän Kulttuuriseppä-palkinnon.
Länsimäen koulussa on saatu viime päivinä iloita itsenäisyyspäivänä vastaanotetusta Vantaan kaupungin myöntämästä Kulttuuriseppä-palkinnosta. Tunnustus annettiin koulun kieli- ja kulttuuritietoisuustiimille pitkäjänteisestä, kouluyhteisöön myönteisesti vaikuttaneesta työstä.
Tiimiin kuuluu kymmenen opettajaa ala- ja yläkoulusta. Sitä vetää 6. luokan luokanopettaja Salla Kurki, joka lisäksi opettaa englantia 6.–7.-luokkalaisille, islamia 6.- ja 8.-luokkalaisille sekä myös ruotsia muutamalle ryhmälle.
Kurki myöntää tiimiläisille tulleen tunnustuksen lämmittävän mukavasti mieltä. Opettajalle iloa nousee myös aivan perusarjesta.
– Kun oppilas itse huomaa ymmärtäneensä asioita ja kehittyneensä, se tekee minut kaikkein onnellisimmaksi, Kurki sanoo.
– Samoin se, jos oppilas, olipa hän lähtöisin mistä tahansa, kokee olevansa tervetullut kouluumme ja itsensä yhdenvertaiseksi muiden kanssa.
Luokka-asteet 5–9 sisältävässä yhtenäiskoulussa on tällä hetkellä noin 590 oppilasta. Heistä noin 40 prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin Suomea. Kieli- ja kulttuuritietoisuustiimillä onkin ollut suuri merkitys siinä miten koulussa on kehitetty lukutaitoa ja kielitietoista opettamista.
Sitä on edistetty erityisesti australialaisperäisen Reading to Learn -pedagogiikan menetelmällä ja karttunutta osaamista on jaettu myös muille.
– Koulun sisällä tiimi on vuosien varrella antanut kielitietoisuuteen liittyvää koulutusta useille opettajille ja tehnyt menetelmää tutuksi. Yksi tiimiläisistämme on käynyt kouluttamassa myös muualla pääkaupunkiseudulla ja minä sekä tiimin edellinen vetäjä Henna Pirskanen olemme tänä syksynä käyneet tekemässä samaa vantaalaisissa kouluissa, Kurki kertoo.
Kielitietoisessa opetuksessa ennakoidaan se, että jonkin sanan merkitys voi toiselle oppilaalle olla tuttu, toiselle ei. Sen sijaan, että opettaja kysyisi, mitä jokin yksittäinen sana tarkoittaa, Reading to Learn -pedagogiikka perustuu käänteiseen kysymistekniikkaan.
Kurki antaa yksinkertaistetun esimerkin.
– Jos vaikka tekstissä on sana iloinen, kysytään, mikä sana tässä lauseessa tarkoittaa sitä, että joku on todella on tyytyväinen, onnellinen ja häntä hymyilyttää.
Kun oppilas itse oivaltaa ja vastaa kysymykseen, hän kokee onnistumisen tunteen ja sanan merkitys jää paremmin mieleen. Menetelmä tukee Kurjen mukaan kaikkia oppilaita äidinkielestä riippumatta ja sitä voidaan käyttää yhtä hyvin suomen kielen kuin vaikkapa historian tai biologian opetuksessa.
– Siihen sisältyvä vuorovaikutus lisää osallisuutta ja samalla yhdenvertaisuutta. Oppilaiden välinen kuilu hyvin ja huonosti pärjäävien välillä pienenee, koska yhä isompi osa oppilaista pystyy näin osallistumaan aktiivisesti opetukseen.

Tiimi on myös suunnitellut ja järjestänyt koko koululle yhteisiä tapahtumia, kuten viimekeväisen lukuviikon.
– Tuolloin koottiin muun muassa näyttely opettajien lapsuuden lempikirjoista. Oppilaat saivat käydä arvailemassa, mikä oli ollut kenenkin opettajan suosikki.
Nyt on Kurjen mukaan suunnitteilla on kulttuuritietoisuuteen liittyvä rasismi- ja yhdenvertaisuuskysely oppilaille ja mahdollisesti myös henkilöstölle.
– Pyrimme tiimissämme pohtimaan keinoja sellaisten syrjivien käytäntöjen ja ennakkoluulojen vähentämiseksi, jotka heikentävät oppilaiden tasavertaista mahdollisuutta edistyä koulunkäynnissä.
Rehtori Pirita Hellberg on ylpeä koulun kieli- ja kulttuuritietoisuustiimistä ja sen saamasta tunnustuksesta.
– Tiimin työ ei ole ollut vain lukutaidon ja kielitietoisen pedagogiikan kehittämistä, vaan se toimii hyvin laaja-alaisesti nostaen esiin erilaisia teemoja monikulttuurisen koulun arjesta, Hellberg kiittää.
– Kun puhutaan suomi toisena kielenä -oppilaista, pitää muistaa, että he eivät ole mikään yksi homogeeninen ryhmä. Oppilaita on kielitaidoltaan hyvin eri tasoisia ja heillä on taustallaan erilaisia koulupolkuja. Meillä on koulussamme edelleen myös haasteita, mutta myös paljon osaamista.
Lue myös: Länsimäen koulun keittiön kolmikko kauhoo menestystä – "Kesällä mennään Italiaan!"