Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tällaista on Jouni Koiviston, 60, työ koulunkäyntiavustajana – "Luokassa ei tarvitse olla kuin yksi tai kaksi oppilasta, jotka säätävät"

Koulu: Jouni Koivisto, 60, uskoo silmiin katsomisen voimaan.

– Moi Jouni! kuuluu Kytöpuiston koulun käytävällä.

Koulunkäyntiavustaja Jouni Koivisto, 60, tervehtii oppilasta takaisin. Aamuyhdeksän välitunti tuo hetkeksi vilinää ja vilskettä koulun käytäville. Koivisto on työskennellyt Kytöpuiston koulussa koulunkäyntiavustajana 16 vuoden ajan. Erityislasten kanssa hän on tehnyt töitä yli 20 vuoden ajan.

– Kyllä tässä jonkinlainen ymmärrys on syntynyt, kuinka lasten ja nuorten kanssa kannattaa toimia, hän sanoo.

Kytöpuiston alakoulussa on noin 400 oppilasta. Koivisto on opettajan apuna useimmiten isommilla eli 3.–6.-luokkalaisilla. Pääasiassa Koivisto työskentelee pienryhmäluokissa.

Koivisto auttaa, kun oppilas tarvitsee tukea esimerkiksi oppimiseen, ohjeiden ymmärtämiseen ja siirtymätilanteisiin, kuten välitunnille lähtemiseen. Koivisto auttaa myös, kun oppilaiden välillä tulee eripuraa, jokin oppiaine ei suju tai joku lapsi on yksinäinen. Koivisto kokee työn perustuvan luottamussuhteen rakentamiseen.

– Välillä olen isän roolissa, toisinaan vanhemman roolissa ja välillä täytyy toimia tuomarin roolissa, Koivisto kertoo.

Eihän se palkka relevantti ole siihen nähden mitä työ vaatii.

– Kyse on siitä, miten osaat kohdata hyvin nopeasti eteen tulevat erilaiset tilanteet. Lapset ovat erilaisia. Se mikä toimii yhdelle, ei toimi toiselle, hän jatkaa.

Koivisto korostaa silmiin katsomisen olevan tärkeää.

– Jos et saa katsekontaktia oppilaaseen, tilannetta on hyvin vaikea purkaa. On myös tärkeä ymmärtää, milloin on hyvä antaa pölyn ensin laskeutua, ennen kuin asia keskustellaan läpi.

Koivisto kokee, että koulunkäyntiavustajia tulisi olla kouluissa nykyistä enemmän.

– Luokassa ei tarvitse olla kuin yksi tai kaksi oppilasta, jotka säätävät. Jos opettajan tai avustajan aika menee yhden kanssa, opetus ei voi olla tasapuolista kaikille, hän sanoo.

Kytöpuiston koulussa työskentelee Koiviston lisäksi neljä koulunkäyntiavustajaa. Koulun rehtori Maarit Hosio kertoo osan koulun avustajista olevan vakituisia ja osa on palkattu tuntityöläisinä Seuresta, joka välittää työntekijöitä.

– Avustajan työ on tärkeää, ja varmasti moni opettaja toivoo, että avustaja olisi aina luokassa apuna. Jos ryhmä toimii hyvin, ei avustajaa kuitenkaan välttämättä tarvita. Avustajan tarve on siis hyvin tapauskohtaista, ja oppilaat voivat saada myös muuta kuin avustajan tukea, Hosio kertoo.

– Mielestäni on tärkeää, että pystymme täällä koulussa kohdentamaan avustajaresurssit oikein eli sinne, missä eniten on avuntarvetta. Mielestäni olemme onnistuneet tässä hyvin, hän jatkaa.

Kun koulunkäyntiavustaja sairastuu, rehtori pyrkii saamaan sijaisen Seuresta. Hosion mukaan viikoittain olisi tarvittu sijaisia, mutta tänä syksynä sijaisten saaminen on ollut vaikeaa. Hosio arvelee koronan vaikuttavan siihen, että avustajia on ollut vaikea saada.

Koivisto tietää, että varsinkin sijaisilla voi ansio jäädä pieneksi, kun tunteja ei kerry niin paljon. Koulunkäyntiavustajan palkka voisi ylipäätään hänen näkemyksensä mukaan olla nykyistä parempi. Koiviston mukaan Vantaalla täysiaikaisen koulunkäyntiavustajan kuukausipalkka on noin 2 000 euroa ilman ikälisiä.

– Eihän se palkka relevantti ole siihen nähden mitä työ vaatii. Yhden resurssituntiopettajan palkalla pystyisi palkkaamaan noin kaksi määräaikaista koulunkäyntiavustajaa. Nämä ovat sekä poliittisia sekä virkamiestason arvovalintoja, Koivisto sanoo.

Koivisto on työskennellyt elämänsä aikana monenlaisissa töissä. Hän on toiminut niin torimyyjänä kuin koneasentajana. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi hän kouluttautui Vantaan kaupungin palveluksessa oppisopimuksella. Ammattinimike vaihtui vuosien saatossa koulunkäyntiavustajaksi.

Koivisto on tullut vuosien varrella tutuksi tuhansille oppilaille useissa eri kouluissa. Hän on työskennellyt avustajana muun muassa Hiekkaharjun, Kivimäen ja Veromäki-Pakkalan kouluissa. Koivisto on toiminut 20 vuoden ajan myös luottamusmiehenä. Nyt Kytöpuiston koulussa hän piipahtaa välillä auttamassa myös iltapäiväkerhossa.

– Opettajia sijaistan silloin tällöin tarvittaessa, hän sanoo.

Työura Kytöpuiston koulussa loppuu pian. Koivisto siirtyy vuoden alusta Koivukylä-Korso-Myyrmäki-alueiden koulujen työsuojeluvaltuutetuksi.

– Uskon vuosien kokemuksestani oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa olevan hyötyä uusissa haasteissa.