Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahantulo tiukentuu: Helsinki-Vantaan koronatöihin haalittu "kaikki mahdolliset" lisätyöntekijät

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on tulossa lisää työvoimaa koronatestaukseen, koska sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt Suomeen tulolle uuden linjauksen. Syynä on aiempaa delta-muunnosta herkemmin tarttuva omikron.

Norjasta, Tanskasta, Isosta-Britannista ja Nigeriasta tulevilla pitää nyt olla joko enintään 48 tuntia aiemmin otettu negatiivinen koronatestitulos tai heille tehdään pakollinen terveystarkastus lentoasemalla viruksen leviämisen estämiseksi. Tätä työtä varten lentoasemalle tarvitaan entistä enemmän terveydenhoidon työvoimaa.

Lentoaseman koronatoimien johtamisesta vastaava Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo, että töihin on etsitty "kaikki mahdolliset" lisävoimat.

– Lisätestauskapasiteettia on hankittu yhteistyössä Huslabin ja yksityisiä terveyspalveluita tarjoavien yritysten kanssa.

Aronkytö korostaa, että Vantaan kaupungin työntekijöitä lentoasemalla ei ole. Myös Huslabin työntekijöitä siirtyy lentoasemalle sen verran, ettei sen palveluverkkoon synny "suuria sulkuja", Aronkytö jatkaa.

Lue myös: Omikron ehkä 3 kertaa tartuttavampi kuin delta, sanoo THL:n asiantuntija

Lentoasemalle on järjestetty parissa päivässä myös muutamia testauspisteitä lisää ja suunniteltu matkailijavirtojen ohjausta.

Ensi tiistaina astuu vielä voimaan uusi asetus, joka mukaan EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta ei pääse maahan ilman negatiivista koronatestitulosta.

Kiristyvillä maahantulotoimilla yritetään varmistua, että Suomeen saapuvilla tai kotimaahan palaavilla henkilöillä ei ole koronaviruksen ja varsinkaan omikron-virusmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa. Virusten leviäminen voi nopeasti heikentää epidemiatilannetta ja aiheuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteetin ylikuormittumisen.

Lue myös: THL antoi uuden suosituksen – Maskit naamalle myös rokotetuille näissä paikoissa