Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korsolaisen omakotitalon jouluvaloista tuli kulmakunnan nähtävyys – "En tiedä, onko tälle loppua"

Koristelu: Kati Kallio esitti miehelleen Henry Nässlingille vain yhden toiveen valoista.

Eipä arvannut appiukko, miten tosissaan vävy Henry Nässling otti heiton siitä, että "kyllähän katolla porot pitää olla". Nyt matarilaisen omakotitalon katolla Korsossa seisoo kaksi valaistua poroa.

– Mies tarttui isän ideaan, avovaimo Kati Kallio hymyilee.

Porot, joista isompi on korkeudeltaan lähes kaksimetrinen, näkyvät Pohjantähdentieltä kauas, jopa junaradalle Korsoon asti. Niin myös tuikkiva joulukuusi ja valonsäteitä sinkoileva tähti talon päädyssä.

Juuri tähdestä Nässlingin jouluvaloilu alkoi kolme vuotta sitten. Eikä hän tyytynyt pelkästään kaupan hyllyltä saataviin valoihin.

– Jotain erilaista piti saada.

Kallio sanoi vain yhden toiveen:

Taloonkin tulee vielä lisää ensi vuonna. Siihen tarvitaan henkilönosturia.

Henry Nässling

– Ei vilkkuvaa eikä kymmentä eri väriä, ettei tule sirkus mieleen.

Niinpä Nässling päästi mielikuvituksensa ja kädentaitonsa valloilleen.

– Tähden ensimmäinen versio oli pieni. Purin sen ja rakensin uuden, jonka halkaisija on lähes kaksi metriä.

Valosakarat ovat noin 80-senttisiä meteoriittipuikkoja, jotka Nässling on istuttanut isoon styroxpalloon, ja se on kiinnitetty satelliittilautasen tolppaan. Tähteä pitää paikoillaan kolme sisäkkäistä putkea. Tähti kestää tuotekehittelyn jälkeen kovaakin tuulta ja sakarat pulujen istuskelua, jota tosin hillitsevät sakaroiden väliin pingotetut tukisiimat.

Jo aiemmin pariskunnan pihalla on ollut muun muassa valoin koristeltuja pensaita, mutta tähden jälkeen Nässling halusi seuraavaksi joulukaudeksi taas jotain uutta. Niinpä tähti sai jatkeekseen kuusen, eikä mitä tahansa kuusta.

Kuusi on muotoiltu puukehikosta, jonka ympärille Nässling on kietonut seitsemän 13-metristä valosarjaa. Vienosti tuikkivassa kuusessa on yhteensä 12 000 led-valoa.

Kallio sanoo, että on kivaa, kun ihmiset jäävät katsomaan valoja. Ohikulkijoiden ilo tuottaa heillekin iloa.

Nässling ei osaa sanoa, kuinka monta pikkuruista valopilkkua pariskunnan pihalla yhteensä on. Mutta sen hän tietää, että asuintalon, autotallin, varaston ja kodan räystäissä on kaikkiaan 528 metriä ledejä. Ne hankittiin täksi jouluksi, niin kuin porotkin.

Eikä väsäilystä pitävä Nässling aio lopettaa vieläkään.

– Kodan katolle on jo suunnitelma ja taloonkin tulee vielä lisää ensi vuonna. Siihen tarvitaan henkilönosturia. Valmistelu alkaa kesällä.

Sen enempää Nässling ei paljasta suunnitelmiaan.

– En tiedä, onko tälle loppua, hän naurahtaa.

Jouluvalojen kustannuksia Nässling ja Kallio eivät osaa sanoa, mutta ei se ihan pikkuraha ole. Mutta koronan takia he eivät ole matkustelleet, joten matkarahat on käytetty valoihin. Ja onneksi ledit eivät vie paljon sähköä.

Pohjantähdentien nähtävyyden valot palavat ajastuksella aina pimeimpään aikaan paitsi keskipäivällä ja -yöllä. Marraskuun lopulla sytytetyt jouluvalot pariskunta riisuu loppiaisen aikoihin ja sen jälkeen pihalla palavat vielä kausivalot pensaissa.